BedrijfsautoRAI

13-12-2001

Volvo levert 8 FM aan Koninklijke Landmacht

De goede samenwerking tussen de Directie Materieel Koninklijke Landmacht en Volvo Truck en Bus Nederland als hoofdaannemer van dit project werd geprezen. Het was tevens voor het eerst dat het nieuwe logo van de Koninklijke Landmacht werd toegepast op vrachtautos.

Voor de Koninklijke Landmacht is de investering in de nieuwe trucks voor de verschillende muziekkorpsen toekomstgericht. De voertuigen zijn voorzien van de nieuwe kleurstelling en logo's van de Koninklijke Landmacht en zijn bestemd voor Fanfarekorps Koninklijke Landmacht uit Vught, de Johan Willem Friso Kapel uit Assen, de Koninklijke Militaire Kapel uit Den Haag en het Trompetterkorps Bereden Wapens uit Amersfoort. Het project, waarvoor de aanbesteding in 2000 van start is gegaan, werd in zeer korte tijd gerealiseerd. Het concept, waarbij de cabines van de trucks werden verlengd, maar ook de indeling van de cabines ter hand werd genomen, is na ondertekening van de order op vijf februari tot in details uitgewerkt. Vanaf die datum is er zeer hard gewerkt door Volvo Truck en Bus Nederland, Carrosseriefabriek Hoekstra (de opbouw van de trucks) en Estepe (verantwoordelijk voor het verlengen van de cabines) om alles op tijd te kunnen leveren. De koel/verwarmingsaggregaten werden geleverd door Grenco, importeur van Thermo King.

Chauffeurscomfort
Ideale auto's dus - en niet alleen voor de instrumenten. De vier Volvos FM7 zijn bakwagens in een 4x2 uitvoering. De trucks hebben een motorvermogen van 290 pk. Ze zijn geschikt, conform de eis van de Koninklijke Landmacht, voor vier ton lading (de wettelijke en toegestane lading bedraagt meer). De Volvos FM12 hebben een 6x2 bakwagen configuratie en zijn geschikt voor het vervoer van 9 ton lading, ook hier is de wettelijke en toegestane lading meer. Het motorvermogen is 380 pk. Voor alle acht voertuigen geldt dat de cabine veertig centimeter is verlengd. De Volvo FM7 is voorzien van twee extra luchtgeveerde stoelen en de cabine biedt plaats aan 4 personen. De Volvo FM12 is voorzien van drie extra luchtgeveerde stoelen en heeft in totaal dus vijf zitplaatsen. Daarnaast bevat de uitrusting in de cabine onder meer een koffiezetapparaat, koelbox, radio/cd-speler en een carkit. Met name het cabineconcept was voor de Koninklijke Landmacht van groot belang. De voertuigen worden ingezet in geheel Europa bij festivals en taptoes, waardoor een dergelijke cabine uitrusting geen luxe is.

Aggregaten van Thermo King
Voor muziekinstrumenten is het van belang dat ze bij een gelijkmatige temperatuur worden bewaard en vervoerd. Daarom werd de opbouw van de nieuwe Volvo's voor de Koninklijke Landmacht voorzien van een temperatuurbeheersaggregaat van Thermo King, dat niet alleen koelt wanneer de omgevingstemperatuur hoger is dan de ideale bewaartemperatuur voor deze instrumenten, maar ook verwarmt bij omgevingstemperaturen die lager zijn. De vier FM12 trucks zijn voorzien van een TS-500 aggregaat van Thermo King, de vier FM7 trucks van een CD-I I MAX aggregaat. De ruimtebesparende condensatoren laten zo veel mogelijk nuttige laadruimte over voor de instrumenten.

Speciale opbouw
De opbouw werd verzorgd door Carrosseriefabriek Hoekstra en is voorzien van de al omschreven Thermo King aggregaten. Hierdoor kan de lading op de ideale temperatuur blijven tijdens de reis, ongeacht de reisafstand en de klimatologische omstandigheden. De opbouw is verder voorzien van een laadklep en een maximale onderbouw voor extra opbergmogelijkheden. Alle voertuigen zijn voorzien van een Volvo Reparatie- en Onderhoudsovereenkomst en worden door diverse Volvo Bedrijfswagendealers onderhouden.