PERSBERICHT - 13 DECEMBER 2001

ANWB verwacht 300.000 winterzonvakanties

De ANWB verwacht dat Nederlanders dit winterseizoen ruim 300.000 vakanties op een zonnige bestemming doorbrengen. Ongeveer 10% van deze winterzonvakanties worden tijdens de komende kerstvakantie doorgebracht.

Veruit de belangrijkste bestemmingen deze winter blijven de de Zuid-Spaanse costa's en de Canarische eilanden. Naar verwachting zal hun aandeel in de winterzonvakanties iets stijgen tot ongeveer 60% van het totaal. Van de zonzoekers kiest 25% voor een wintervakantie op de andere zonbestemmingen in het Middellandse Zeegebied, vooral Turkije.

Het aantal winterzonvakanties per vliegtuig naar verre bestemmingen, zoals het Caribisch gebied en Florida, zal daarentegen naar verwachting dalen.

Dit als gevolg van de recente gebeurtenissen in de Verenigde Staten. De ANWB verwacht tevens dat er deze winter een verschuiving zal optreden van vliegreizen naar de steeds luxere busreizen naar het Zuiden van Europa.

Dit winterseizoen gaat de voorkeur van de Nederlandse zonzoeker uit naar of een verzorgd verblijf in een hotel (45%), of een vakantie in een appartement (25%) of een vakantiewoning (20%).