VERENIGING VNO-NCW

Werkgevers: beperk gebruik ladders

Werkgevers willen het gebruik van ladders zo veel mogelijk beperken. Gebruik van steigers of hoogwerkers heeft uit oogpunt van veiligheid de voorkeur. Dat staat in een gezamenlijke brochure van VNO-NCW, een groot aantal sectoren en branches waar veel met ladders wordt gewerkt en ladderproducenten..

Het gebruik van ladders blijft wel toegestaan in gevallen waarin gebruik van andere arbeidsmiddelen dan de ladder om technische, operationele of economische redenen niet haalbaar is. Er kunnen zich overigens gevallen voordoen dat het werk niet kan worden uitgevoerd omdat er geen veilige manier van werken toepasbaar is.

De brochure is niet alleen een handreiking waarmee werkgevers en werknemers de risico's van het gebruik van een ladder als werkplek binnen een bedrijf of per project kunnen beoordelen. Werkgevers zullen er ook gebruik van maken in gesprekken over arboconvenanten, waarin per branche afspraken kunnen worden gemaakt over arbeidsomstandigheden en veiligheid op het werk.

VNO-NCW gaat op basis van de brochure met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Arbeidsinspectie praten over uniforme en transparante wijze van handhaven van de wettelijke voorschriften die werknemers tegen valgevaar moeten beschermen.


---

----
.AVBB, FME-CWM; VSB; FOSAG; OSB; VNI; UNETO en ROMAZO

Zie voor de volledige notitie het dossier Arbeidsomstandigheden op: http://www.vno-ncw.nl/frames/frtot2dt.htm

Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op:
070-3490167
In andere gevallen via:
Roelf van der Kooij (06 512 84 588) of Wytze Russchen (06 557 61 908)

13 dec 01 11:05