Korps: Groningen, plaats: Diverse 13-12-2001
Politiebericht Groningen
Donderdag 13 december 2001

Dagelijkse berichten

Musselkanaal: dronken automobilist
Wegens rijden onder invloed heeft de politie woensdagavond aan de Schoolstraat in Musselkanaal een 24-jarige inwoner van die plaats aangehouden. De man reed slingerend in de richting van Musselkanaal en voerde groot licht. Kort voor het aantreffen van de auto was er bij de politie al een melding binnengekomen over de auto die slingerend uit in richting van Stadskanaal zou komen rijden. Daarbij werd het kenteken doorgegeven waaruit bleek dat de wagen thuishoort in Nieuw Buinen. De betrokken politiemensen wisten echter dat de auto vaak gebruikt wordt door de zoon van de eigenaar, die in Musselkanaal woonachtig is. De automobilist bleek bij aantreffen zwaar onder invloed te verkeren. Hij was onvast ter been en bleek bij de ademanalyse op het politiebureau een bloedalcoholgehalte van 2.05 promille te scoren. Na verhoor is de man met een dagvaarding en een rijverbod van ruim 13 uur heengezonden. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Stadskanaal: gewonden bij ongeval
Twee inzittenden van een personenauto zijn woensdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeval op de Navolaan in Stadskanaal. Een 65-jarige automobilist uit Stadskanaal wilde met zijn auto een inrit aan de Navolaan inrijden maar liet daarbij een tegemoetkomende auto, bestuurd door een 38-jarige man uit Gasselternijveen niet voorgaan. Er ontstond een botsing waarbij de man uit Gasselternijveen en zijn 37-jarige passagier, een man uit Stadskanaal gewond raakten. Ze zijn beiden voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. Hun letsel is niet bekend. Een bergingsbedrijf voerde beide autos af.

Middelstum: vandalen aangehouden
De politie heeft woensdagavond aan de Burchtlaan in Middelstum twee mannen in de leeftijd van 17 en 19 jaar, beiden uit Middelstum, aangehouden. De mannen werden na meldingen van omwonenden aangetroffen in een leegstaand winkelpand. De verdachten hadden inmiddels diverse vernielingen aan het pand aangericht. Ze vernielden ruiten en ook aan het interieur werden beschadigingen veroorzaakt. Beide mannen zijn meegenomen naar het politiebureau en ingesloten voor nader onderzoek en verhoor. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt voor huisvredebreuk en voor vernieling.

Delfzijl: aanhoudingen na ruzie in ziekenhuis
In het ziekenhuis aan de Jachtlaan in Delfzijl heeft de politie woensdagmiddag drie vrouwen in de leeftijd van 32, 34 en 38 jaar uit Delfzijl, Beverwaard en Hoogvliet aangehouden. De vrouwen bezochten samen met een zestal kleine kinderen een ziek familielid en wilden zich niet houden aan de huisregels van het ziekenhuis. Ze werden aangesproken op de regel dat er slechts 2 volwassenen bij een zieke worden toegelaten. Er ontstond een woordenwisseling met een verpleegkundige. Tijdens de woordenwisseling volgde een handgemeen waarbij de 48-jarige verpleegkundige in het gezicht werd geslagen. Ziekenhuispersoneel waarschuwde de politie die de drie verdachten meenam naar het politiebureau. Ze zijn na verhoor heengezonden. De vrouw uit Hoogvliet heeft bekend lichamelijk geweld te hebben gebruikt tegen de verpleegster. De politie maakt proces-verbaal op.

Delfzijl: automobilist onder invloed
De politie heeft woensdagnacht een 34-jarige man uit Delfzijl aangehouden voor rijden onder invloed. De man reed in zijn auto over De Vennen en bleek bij een routinecontrole te veel te hebben gedronken. De ademanalyse wees 1.05 promille alcohol uit. De verdachte is na verhoor met een dagvaarding en een rijverbod van 4 uur heengezonden. Omdat de man al eerder is bekeurd voor rijden onder invloed is zijn rijbewijs ingevorderd.

Hoogezand: gestolen fiets herkend
In de Hoofdstraat in Hoogezand zag een 33-jarige man uit die plaats woensdagmiddag een man op zijn gestolen mountainbike rijden. De man waarschuwde de politie en bleef de fietser in zijn auto volgen. De fietser stopte aan de Kerkstraat op het moment dat ook daar de politie arriveerde. De fietser, een 24-jarige man uit Groningen, en de fiets werden naar het politiebureau gebracht waar bleek dat de fietser de mountainbike het afgelopen weekend voor 75 gulden had gekocht. Na verhoor, ter zake heling, is de man heengezonden. Er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijke dief.

Winschoten: brand
Op de zolder van een cafetaria aan de Piet Heinstraat in Winschoten ontstond woensdagmorgen brand. De eigenaar van het pand, een 50-jarige man uit Musselkanaal, bij binnenkomst in de zaak, die woensdag na een korte vakantie weer open zou gaan, een gaslucht waar. Hij ging op onderzoek uit en toen hij op de bovenverdieping was volgde er een explosie die gevolgd werd door een brand. Door de explosie kwam de eigenaar te vallen. Hij liep een hoofdwond op die door een arts moest worden gehecht. De brandweer bluste de brand en de technische recherche van de politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de explosie en de brand. Mogelijk speelt een lekkende gasleiding daarbij een rol.

Zuidbroek: gewonde bij ongeval
Bij een verkeersongeval op de Botjesweg in Zuidbroek raakte woensdagmorgen een 25-jarige automobilist uit Slochteren gewond. De man reed in zijn auto in de richting van de Omtaweg toen hem een tractor met aanhangwagen, bestuurd door een 29-ajrige man uit Bierum, tegemoet kwam. De automobilist dacht aanvankelijk dat hem een auto tegemoet kwam rijden en stuurde zijn wagen na het passeren weer enigszins naar links. Daarbij botste hij tegen een band van de aanhangwagen aan en belandde met zijn wagen in een sloot. De man liep beenletsel op en is voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht. Zijn auto is door een berger uit de sloot gehaald.

Groningen: beenbreuk door botsing met fietser
Een 39-jarige stadjer liep woensdagochtend vermoedelijk een onderbeenfractuur op doordat hij in botsing kwam met een onbekend gebleven fietser. De man wilde met zijn fiets vanaf de Nieuwe Ebbingestraat de Noorderstationsstraat inrijden. Vanaf de Bedumerweg kwam een andere fietser aan wie de man geen voorrang verleende. Beide bestuurders kwamen met elkaar in aanraking, waarbij het slachtoffer ten val kwam. De andere fietser reed na het ongeval gewoon verder. Het slachtoffer moest naar een ziekenhuis worden gebracht.

Groningen: diefstal graafmachine
Vanaf een terrein aan de Driebondsweg werd van dinsdag op woensdag een graafbak en kantelstuk van een rupskraan weggenomen. De goederen lagen langs de weg in verband met werkzaamheden. De daders hebben de goederen vermoedelijk met een vrachtauto weggehaald. De schade is ruim tienduizend gulden.

Groningen: verdachte met gestolen legitimatiebewijs Op de Weg langs het Hemrik heeft de politie afgelopen nacht een 36-jarige man zonder vaste woonplaats aangehouden. Agenten zagen de man rijden op de A 28. Toen zij wilden controleren verstopte de man zich met de auto bij de visplas Sassenhein. Agenten troffen de verdachte in de auto aan. Hij verklaarde even te willen rusten. Bij onderzoek in het voertuig van de verdachte vonden de agenten een politielegitimatiebewijs. Deze bleek drie weken geleden uit de auto van de politieman te zijn gestolen. De verdachte is voor onderzoek ingesloten.

Groningen: aanhoudingen tijdens voetbalwedstrijd Tijdens en na de voetbalwedstrijd van Groningen en Zwolle heeft de politie vijf verdachten aangehouden voor openlijke geweldpleging. Een van de verdachten gooide tijdens de wedstrijd een aansteker naar de grensrechter. Hij werd uit het stadion geplukt. De overige vier verdachten probeerden nabij de Oostersluis stenen te gooien naar de vertrekkende Zwolle bus. De verdachten, in de leeftijd van 16, 17, 19 en 28 jaar, werden allen na verhoor weggestuurd.

Groningen: inval in drugspand
De politie heeft woensdagavond een inval gedaan in een drugspand aan de Grote Beerstraat. Naar aanleiding van klachten gingen de agenten naar de woning toe. Daar troffen ze een 37-jarige stadjer aan, die juist de woning verliet. Hij verklaarde drugs te hebben gekocht en was in het bezit van een kleine hoeveelheid dope. Nadat de agenten de woning betraden troffen ze in de woning enkele grammen dope aan en een gaspistool. Een 23-jarige Groninger trachtte via het balkon te vluchten, maar hij kon in de kraag worden gevat. Terwijl agenten onderzoek deden in de woning kwam een 20-jarige stadjer het huis binnen. Ook hij werd aangehouden. De man had bijna 30 gram cocaïne bij zich. Twee verdachten zijn ingesloten. De 37-jarige gebruiker werd na verhoor weggestuurd.

Groningen: vrouw slaat mannen in het gezicht
Op de Grote Markt heeft de politie donderdagochtend vroeg een 18-jarige vrouw uit Annen aangehouden. Agenten werden door twee mannen uit Groningen aangesproken dat zij door de vrouw in het gezicht waren geslagen, waarbij een van de mannen een bebloede mond en de ander een gezwollen lip opliep. De vrouw kon op aanwijzing van de mannen worden gepakt. Zij is voor onderzoek ingesloten. De aanleiding van de mishandeling is onduidelijk.

Groningen: agressieve verdachte
In een warenhuis aan de Grote Markt werd woensdagmiddag een 20-jarige man uit Heerenveen aangehouden. Beveiligingspersoneel zag dat de man meerdere keren een pashokje inging en daar vermoedelijk de beveiligingslabels van de kleding knipte. Nadat de man was aangehouden bleek hij in een sporttas gereedschap te hebben en inmiddels acht kledingstukken. De man is ingesloten.

Groningen: diefstal gouden ketting
Woensdagmiddag werd vanuit een juwelierswinkel in de Gelkingestraat door vermoedelijk een drietal mannen een gouden ketting weggenomen. De medewerkers van het bedrijf zagen dat de verdachten goederen wegnamen en vervolgens vluchten. Een getuige zag een van de mannen vervolgens een stadsbus instappen. Op aanwijzing van de medewerkers en de getuige kon uiteindelijk op de Korreweg een 23-jarige man uit Winschoten uit de bus worden gehaald. Hij werd door de medewerkers herkend als een van de verdachten. De beide andere mannen zagen kans te ontkomen. De verdachte is ingesloten. De gouden ketting bleek niet in zijn bezit te zijn.

Groningen: met auto in sloot na onwel wording
Een 50-jarige inwoner van Zuidhorn raakte woensdagavond met zijn auto langs de A7 nabij Kolham in een sloot. De man werd in zijn auto onwel en verloor de macht over het stuur. De auto raakte beschadigd De man moest met hartritmestoornissen naar een ziekenhuis worden gebracht.
*Ook op de A28 nabij Haren raakte een automobilist in de sloot. De 61-jarige bestuurder uit Groningen zag te laat dat voor hem een file was ontstaan. Door krachtig te remmen raakte de auto in een slip en belandde uiteindelijk in de naast de weg gelegen sloot. De bestuurder kwam er zonder kleerscheuren vanaf. Ook de auto kon nagenoeg onbeschadigd uit de sloot worden getakeld.

Groningen: vernieling ruit
Een 35-jarige stadjer is woensdagavond in een café aan het Zuiderdiep aangehouden. De man maakte amok in het café nadat hij gebruik wenste te maken van de telefoon. Toen de man gevraagd werd het pand te verlaten gooide hij de ruit van de toegangsdeur in. Agenten konden de man aanhouden. Na in het politiebureau gekalmeerd te zijn werd de verdachte met een proces verbaal de straat opgestuurd.

Groningen: met gestolen auto tegen lantaarnpaal Woensdagavond troffen agenten op de Gorechtkade een gestolen auto aan. Getuigen hadden gezien dat twee mannen met de auto tegen de paal waren gebotst en vervolgens de auto op het trottoir achterlieten. De auto bleek zwaar beschadigd te zijn en met een kapot voorwiel en beschadigde bumper achter te zijn gelaten. Bovendien was de bedrading van de auto door verbonden. De auto is vermoedelijk afgelopen nacht in de stad ontvreemd. De daders waren inmiddels gevlucht en een onderzoek in de omgeving leverde geen verdachten op. De auto is zwaar beschadigd weggesleept.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844 ( 30 ct/min ).