INFODROME

Informatiesamenleving vereist nieuwe politieke agenda

De overheid kan en moet haar rol nemen in het informatietijdperk. Het is hoog tijd dat de politiek keuzes maakt over de inrichting van de samenleving. In het huidige beleid voert het technofetisjisme de boventoon. Ten onrechte wordt aangenomen dat ICT een politiek neutraal thema is.

Dit stelt Infodrome in het op 12 december 2001 verschenen rapport Controle geven of nemen; een politieke agenda voor de informatiesamenleving. Infodrome, de denktank van het kabinet onder leiding van Rick van der Ploeg, heeft de gevolgen van Informatie en Communicatietechnologie (ICT) op de samenleving geïnventariseerd. Door het toenemend gebruik van ICT in alle lagen van de samenleving verandert op een aantal cruciale punten de verhouding tussen samenleving en politiek. ICT versterkt bestaande krachten als individualisering, mondialisering en de verplaatsing van politiek. Het rapport levert ingrediënten voor een politieke keuze over wat voor samenleving we willen en levert bouwstenen voor een passende overheidsstrategie.

De overheid kan op twee manieren haar strategie voor de informatiesamenleving vormgeven. Ze kan het primaat van de politiek en haar sturingskracht versterken door inzet van ICT. Bijvoorbeeld door meer informatie van burgers te gebruiken en te koppelen en door dienstverlening op maat te maken: de strategie van moderne sturing. Aan de andere kant kan de overheid meebewegen op de verschuivingen in de samenleving en haar strategie richten op het in staat stellen van burgers en bedrijven om eigen keuzes te maken. ICT wordt dan ingezet voor schaalverkleining, en het creëren van open informatiemarkten: met andere woorden empowerment van de samenleving.

In beide gevallen moet de overheid gaan experimenteren met beleid. Beleidswijzigingen zijn noodzakelijk, als de overheid niet buiten spel wil staan in de veranderende samenleving. Experimenteren en behoedzaam vooruitgaan is het devies. Uitgangspunt moet steeds zijn wat we politiek en maatschappelijk gewenste doelen vinden.

Meer informatie bij Mark de Kruijk: 020 5510 835 dekruijk@infodrome.nl of Mei Li Vos 020 5510 708 / 0619 232 442 vos@infodrome.nl

Rapport: Controle geven of nemen; een politieke agenda voor de informatiesamenleving is verschenen bij Otto Cramwinckel. ISBN 90-75727-27-5

13 dec 01 11:55