FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten verontwaardigd over verbod sanering slachterijen

FNV Bondgenoten verontwaardigd over verbod sanering varkensslachterijen

De voorgenomen sanering van de Nederlandse varkensslachterijen mag van de Europese Commissie voor Landbouw niet doorgaan. Volgens Brussel betekent de sanering dat de Nederlandse varkensslachterijen overheidssteun krijgen en dat zou valse concurrentie betekenen voor slachterijen in andere Europese landen. 'Onzin', aldus FNV Bondgenotenbestuurder Dick van Gelswijk. 'Het geld voor de sanering komt helemaal niet van de overheid, dus van overheidssteun is helemaal geen sprake'.

De bond was net met de werkgevers een sociaal plan overeen gekomen, maar dat kan nu meteen weer de la in. Van Gelswijk vindt dat heel jammer: 'ik heb veel liever nu een warme sanering van de hele sector, dan dat ik straks moet gaan toekijken hoe bedrijven over de kop gaan'.
Het sociale plan is toch niet helemaal voor niets gemaakt: 'Het plan is de bodem voor de bedrijfsregelingen, dus dat is zeker een toegevoegde waarde',zegt Van Gelswijk. 'Maar ja, als een bedrijf failliet gaat moet je maar afwachten of er nog geld is om een sociaal plan uit te voeren'.
Het gaat al geruime tijd niet goed met de varkensslachterijen. Door de milieuwetgeving en de varkenswet is de toevoer van varkens naar de slachterijen sterk terug gelopen.

Ook de sanering voor de runderslachterijen is afgewezen. De NMA, aan wie toestemming voor de sanering is gevraagd, volgt met haar besluit Brussel. 'Een groot schandaal',volgens Van Gelswijk. 'Al meer dan een jaar geleden werd deze sanering aangevraagd. Het is onmenselijk om de werknemers zolang in onzekerheid te laten'.

In de gehele vleessector zijn 15.200 mensen werkzaam. Daarvan zijn er 1000 bij beide saneringen betrokken.