Ingezonden persbericht

"je bent niet snel uitgepraat op de nieuwe Lycos chat"

Lycos lanceert innovatieve chat met 'chatbots'

Haarlem, 13 december 2001 - Lycos Nederland (www.lycos.nl), één van Nederlands meest bezochte online bestemmingen, komt met een gloednieuwe dienst; de Lycos chat. De nieuwe chat is één van de meest geavanceerde chats van Nederland. De nieuwe dienst is vormgegeven als een boot met negen dekken. Ieder dek bestaat uit een aantal rooms waarin gechat kan worden. Uniek aan de chat is, dat een aantal chatrooms aan boord een eigen 'chatbot' heeft. De 'chatbot' is een computer gegenereerde persoonlijkheid met een eigen karakter. De nieuwe Lycos chat werkt bovendien met een rangensysteem. Naarmate een chatter langer online is, meer post ontvangt, opdrachten vervuld of zijn logboek vaker wordt ingekeken, wordt zijn rang steeds hoger. Iedere rang kent zijn eigen privileges, nieuwe chatcodes en -functies. Hierdoor biedt de chat tijdens iedere sessie weer iets nieuws voor de gebruikers.

"We zijn enorm trots op deze nieuwe chat. De Lycos chat heeft ontzettend veel mogelijkheden. Naast het aantal chatrooms, hebben we vooral de functionaliteiten voor de chatters vernieuwd en uitgebreid. Zo kun je nu via scheepspost e-mail versturen en ontvangen. Verder heeft iedereen de beschikking over een eigen logboek, waar andere chatters berichten voor je kunnen achter laten", aldus Sabine Wagemakers, Marketing Manager bij Lycos Nederland. "We hebben gekozen voor een rangensysteem omdat onze ervaring heeft geleerd dat je nieuwe chatters niet af moet schrikken door ze gelijk alle mogelijkheden te bieden. Het is beter geleidelijk meer toegang te krijgen tot nieuwe chatcodes en -functies. Iedere nieuwe functie wordt uitgelegd door de kapitein. Hij doet dit meestal in de vorm van een opdracht, waardoor de chatter gelijk leert omgaan met de nieuwe functie. Ter ondersteuning zijn er in de chat navigatoren aanwezig. Zij zijn te herkennen aan het ankertje voor hun naam. Navigatoren kennen ieder geheim van de Lycos chat en helpen (nieuwe) chatters als dat nodig is. Niet alleen met chatten, maar ook met hun logboeken."

Op ieder dek van de Lycos chat bevinden zich een aantal chatruimten. Zo kan op het laagste dek, het vrachtdek, een kijkje in het ruim worden genomen. Hier bevindt zich één van de meest uitgesproken 'chatbots' van de Lycos chat; de scheepsrat. Wordt in andere chatruimten grove taal door de computer omgezet in aanvaardbaar Nederlands, waardoor het een bijzonder vrouwvriendelijke chat wordt, in het ruim mag echter alles gezegd worden. Of het verstandig is dat te doen is de vraag, want de kapitein kijkt altijd mee en hij beslist of een chatter gepromoveerd wordt of niet. Verder is er het jeugddek dat naast een piratenbar en bioscoop ook de 'technoclub' biedt, waar de flirtende technomeid de baas is. Niet alleen de jonge bezoeker komt aan zijn trekken bij Lycos, ook volwassenen kunnen aan de slag. Op het datingdek is namelijk altijd wat doen; een praatje op de boeg, een dansje in de ballroom of samen relaxen in de sauna. Op het casinodek kunnen spelletjes gespeeld worden. In de chat zijn verschillende spellen opgenomen. Chatters kunnen ook direct in een chatsessie anderen uitnodigen om bijvoorbeeld vier-op-een-rij te spelen. Verder is er het ouderendek, het Lycosdek en uiteraard een commandodek. Bijzonder is het huttendek. Als een chatter eenmaal een bepaalde rang heeft bereikt, dan mag hij zijn eigen hut bouwen en mensen uitnodigen.

"Momenteel hebben zich al ruim 10.000 chatters aangemeld op de nieuwe Lycos chat. Ongeveer 54 procent van deze chatters is vrouw. We merken dat het vooral druk is tussen zes uur en negen uur 's avonds. Jongeren tussen de dertien en twintig vertegenwoordigen nu ruim de helft van de leden van de Lycos chat. Ongeveer een kwart van de bezoekers is tussen twintig en dertig", weet Sabine. "Wij denken dat we met deze zeer toegankelijke en interactieve chat een goede nieuwe dienst aanbieden. Niet alleen voor jongeren, maar voor alle leeftijden. De reacties die we tot nu toe hebben gehad zijn positief. Een verrassing voor ons waren de vele reacties op het logboek. Er wordt zeer veel gebruik van gemaakt. Ook leuk is dat de kapitein je op de hoogte houdt wanneer je chatvrienden online zijn. Als ze dan ook nog een foto in hun profiel hebben gezet, dan wordt deze gelijk zichtbaar in de chat. Zo weet je altijd met wie je chat. Wil je dus echt alle functionaliteiten beleven, dan moet je je echt bewegen door het schip. Contact zoeken met andere chatters, berichten achter laten in logboeken van anderen, gebruik maken van flessenpost, vervullen van opdrachten van de kapitein; deelname aan al deze activiteiten zorgt ervoor dat je snel in rang stijgt. Er zijn zo'n 180 verschillende functies gedefinieerd van passagier tot koning van de Lycos chat. Kortom, je bent niet snel uitgepraat op de nieuwe Lycos chat."

Lycos Europe
Lycos Europe is Europa's leidende internetportal*. Het is een krachtig netwerk van eersteklas internet merken dat access, content en community combineert.

* Source: Nielsen European Domain Reach Evaluation excl. dot.com domains,October 2001

Miljoenen webgebruikers navigeren, communiceren of publiceren hun eigen content dagelijks via Lycos Europe. Op dit moment kiest één op de drie gebruikers in Europa voor een Lycos merk. Dat maakt van Lycos Europe een belangrijke bestemming voor online adverteerders en e-commerce bedrijven.

Lycos Europe is pan-Europees aanwezig met lokale websites in 12 landen - België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Noorwegen, Rusland, Spanje, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Over Lycos Nederland
Lycos Netherlands BV - onderdeel van Lycos Europe NV - is sinds september 1997 in Nederland actief en één van de meest bezochte Nederlandse online bestemmingen. Lycos Network Nederland bestaat uit; Lycos.nl -de persoonlijke Internetgids-, Tripod.lycos.nl -Europa's grootste online community- en Hotbot.lycos.nl -de precisie zoekmachine van Lycos.



Ingezonden persbericht