Gemeente Woerden

Gemeente en Multi Vastgoed zijn er uit !

Dinsdag is een doorbraak bereikt in de Woerdense binnenstadsplannen.

Burgemeester en wethouders van Woerden en projectontwikkelaar Multi Vastgoed zijn het eens geworden over de verdere aanpak van de centrumplannen. Multi Vastgoed gaat voor Woerden het plangebied Kerkplein ontwikkelen. Dit is een belangrijk sleutelproject in de Woerdense plannen voor de binnenstad. Het gebied bestrijkt globaal het Kerkplein, een aantal omringende straten en een groot deel van de Nieuwe Markt. Er komt een ondergrondse parkeergarage met ca. 450 parkeerplaatsen, ca. 100 woningen en 9400 m2 winkels en andere voorzieningen. Beide partijen (gemeente en Multi Vastgoed) gaan er van uit dat er binnen enkele maanden een realiseringsovereenkomst ligt.

De punten waarover overeenstemming is bereikt zijn de volgende:
* Gemeente en projectontwikkelaar zijn het eens over de programmering van het plangebied Kerkplein en omgeving. Concreet gaat het om 100 woningen (waarvan 15 in de goedkope koopsector), ca. 9400 m2 winkels, horeca en andere voorzieningen en een ondergrondse parkeervoorziening voor ca. 450 parkeerplaatsen;
* Om de gemeentelijke risicos zo goed mogelijk in te kaderen zal een versnelde technische en financiële uitwerking plaatsvinden van de ondergrondse parkeergarage. In de komende weken wordt dit al voortvarend aangepakt.

* Voor het bovengrondse deel (winkels en woningen) gaat het ontwerpproces nu van start. Multi Vastgoed heeft eind 1999 de eerste ontwerpideeën voor het Kerkplein gepresenteerd in het boek Centrumplan Woerden. Van belang is nu om veel zorg te besteden aan de architectenkeuze.

* Multi Vastgoed en de gemeente kiezen een gemeenschappelijke jurist om de nu gemaakte afspraken te vertalen in een realiseringsovereenkomst. Het juridische werk neemt nog enkele maanden in beslag. Beide partijen gaan er van uit dat de overeenkomst er rond 1 mei 2002 ligt.

Voortraject
Op 16 juli 1996 tekenden de gemeente en de projectontwikkelaar een intentieovereenkomst voor het Kerkplein en omgeving. In feite was er toen nog veel voorwerk te doen. Dat is ook gebeurd in de afgelopen vijf jaren. Voor de binnenstad als geheel is er veel werk verzet, zoals: het Verkeers Centrum Plan (VCP), verdere visievorming op het gebied van cultuurhistorie, de toekomstige winkelbranchering, de ideeën voor de recreatieve binnenstad, de inrichting van de openbare ruimte, etc. Ondertussen lagen er ook een aantal knellende vraagstukken om een oplossing te wachten. Zo moest er duidelijkheid komen over de verhuizing van de brandweer uit het centrum. Ook met de verwervingen van panden was tijd gemoeid. Extra complex was bovendien dat er onder het Kerkplein en omgeving resten liggen van het Romeinse Castellum. Dit archeologische monument mag niet verstoord worden.

Archeologie
In het voorjaar van 2002 zal uitgebreid archeologisch onderzoek plaatsvinden op een aantal sloopterreinen rond het Kerkplein. In 1998 hebben archeologen aangetoond dat er resten van een Romeins Castellum liggen in dit gebied. Met het oog op de binnenstadsplannen wil Woerden nu haast maken met het vervolgonderzoek. Hoe eerder men weet wat er zich onder de grond bevindt, hoe beter de afstemming is op de bouwplannen. De gemeente Woerden zal zelf de regie voeren over het komende archeologische onderzoek. De aanpak wordt op dit moment besproken met de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB). Voorjaar 2002 gaan de archeologen aan het werk.

Tijdelijke inrichting Kerkplein
Het Kerkplein krijgt de komende jaren een totaal nieuw gezicht. Totdat de plannen gereed zijn krijgt het Kerkplein eerst een tijdelijke inrichting. Direct ná het archeologische onderzoek (zie boven) gaat de gemeente hiermee aan de slag.
Belangrijk is dat het plein er onder alle omstandigheden aantrekkelijk uit blijft zien, met ruimte voor terrasjes, evenementen, parkeren, etc.

Overleg met belanghebbenden
Bij de binnenstadsplannen is een vaste Adviesgroep betrokken. De leden van deze Adviesgroep praten volop mee over alles wat met de binnenstad heeft te maken. In deze groep zitten onder meer ondernemers uit het centrum, binnenstadsbewoners, vertegenwoordigers van historische verenigingen, Stichting Woerden Promotie, de Vrouwenadviescommissie en de wijkagent voor de binnenstad. De leden van de klankbordgroep Verkeer praten op ad hoc-basis mee. Coördinerend wethouder Marjolein Verburg is maandelijks bij de vergaderingen aanwezig