Hoofdluisbestrijding met gepatenteerde LuizenCape

PURMEREND, 19 december 2001 -- In de kleine wereld van de hoofdluisbestrijding wordt een felle strijd gevoerd om de markt van de luizen-beschermingshoes. Plastic beschermhoesjes voor vochtige kinderjasjes zijn een belangrijk wapen voor basisscholen in de strijd tegen luizenplagen. Dankzij een nieuw patent is het een bedrijfje in Purmerend gelukt met haar 'LuizenCape' de prijs voor een cape-je terug te brengen tot EUR 3,61. Dat is minder dan de helft van wat voor het kwalitatief mindere product van de concurrent betaald moet worden.

De nieuwe cape is ontwikkeld door Silvia Croes in Purmerend. Vanuit een pand in de Baanstee runt ze onder de handelsnaam Jems Silly' Stuff een bedrijf dat producten op de markt brengt die er daarvoor nog niet waren. Silvia Croes is uitvinder. Het moeten natuurlijk wel producten zijn die een grote kans van slagen hebben. Ze moeten daarom aan drie eisen volden: ze moeten én niet veel ruimte innemen, én niet te duur, én aantrekkelijk zijn. Silvia bezit die inventieve, creatieve geest die je nodig hebt om goede uitvindingen te doen. Dingen die doodsimpel zijn, maar razendknap om te bedenken.

De LuizenCape is een zijpaadje dat Silvia, een beetje noodgedwongen, als tussendoortje heeft bewandeld. Scholen kampen vaak met luizenproblematiek en ook haar eigen kind werd in 1999 slachtoffer. Dat heeft haar aan het denken gezet. Het lampje begon te branden toen ze zag hoe jassen er op scholen bij hangen - onbeschermd of gefrommeld in een te kleine, niet geventileerde, plastic zak. Mits vochtig en behaaglijk warm, is dat voor een hoofdluis de ideale overlevingsplaats. Wandelend van kraag naar kraag kunnen luizen zich via de jassen over een hele school verspreiden.

In eerste instantie wilde Silvia een cape ontwikkelen die met een s-haak opgehangen kon worden. Maar die s-haak maakte het duur en onhandig en bovendien kan zo'n hoesje met haak erin in de knuisten van een overactieve kleuter een gevaarlijk slagwapen worden. Die bedenkingen leidden tot de gepatenteerde vondst: een kindvriendelijke blauwe, nylon of plastic hoes die heel gemakkelijk over het kinderjasje past. De hoes wordt handig dichtgeritst en het hele zaakje kan aan de kapstok hangen. Op het gladde materiaal hebben de ongenode gasten met hun tentakelpootjes geen grip. Als ze al op de hoes weten te komen.

Ook het wegproppen van natte jassen in plastic tassen behoort nu tot de voltooid verleden tijd. De cape biedt voldoende ruimte om te ventileren en een natte jas kan er gemakkelijk in uitlekken. Bovendien kan de eigenaar zijn jas moeiteloos terugvinden. In de cape is een uitsparing aangebracht, waarin een naamkaartje kan worden gestoken.

De eerste introductie bleek een succes, basisscholen ondersteunen de verkoop enthousiast en LuizenCape is inmiddels ook in drogisterijen en apotheken te verkrijgen.