Ingezonden persbericht


- PERSBERICHT -

Nieuwste Internettechnieken ingezet in SURFnet-infrastructuur Nederlandse wetenschap profiteert van nieuw Internetnetwerk

Utrecht, 13 december 2001 - Het Nederlandse onderzoeksnetwerk SURFnet5, dat is uitgerust met de nieuwste Internettechnieken, is volledig operationeel geworden. Studenten en medewerkers kunnen via het nieuwe SURFnet5-netwerk in grote getale geavanceerde Internettoepassingen voor onderzoek en onderwijs gebruiken.

Alle op SURFnet aangesloten instellingen (alle universiteiten en academische ziekenhuizen en de meeste hogescholen en onderzoekscentra) zijn inmiddels op dit Internetnetwerk aangesloten. Hierdoor maken een half miljoen studenten en medewerkers gebruik van dit netwerk, waarvan ongeveer 70% met een snelheid van 1 gigabit per seconde vanaf hun instelling. Studenten kunnen vanaf thuis eveneens gebruikmaken van dit snelle netwerk door initiatieven als 'Fiber to the Dormitory' waarbij studentenhuizen via glasvezel zijn aangesloten.

Erik-Jan Bos, Manager Netwerkdiensten van SURFnet: "In een periode van twee maanden zijn zo'n tweehonderd instellingen overgezet naar SURFnet5. Deze succesvolle actie is het resultaat van de grote inzet van alle betrokken partijen. Dankzij SURFnet5 kan de wetenschapswereld in Nederland massaal gebruikmaken van toepassingen als samenwerken op afstand, video met tv-kwaliteit en teleleren."

Technieken

Het SURFnet5-netwerk is in een aantal opzichten uniek. Zo is het netwerk opgebouwd uit lambda's van 10 gigabit per seconde en de nieuwste Cisco-routers. Lambda's zijn golflengtes in een optisch netwerk, de basis voor het volgende generatie Internet. Lambda's worden over glasvezel getransporteerd met de techniek Dense Wavelength Division Multiplexing (DWDM). Op SURFnet5 wordt IP direct over DWDM getransporteerd, waardoor optimale snelheden worden bereikt.

Verder ondersteunt het netwerk 'native' het Internet Protocol versie 6 (IPv6), naast zijn voorganger IPv4. Dit betekent dat het netwerk beide datastromen naast elkaar transporteert, en niet, zoals veel andere netwerken, IPv6-pakketjes 'verpakt' in IPv4-pakketjes. "SURFnet5 is het eerste grote netwerk in de wereld dat zo functioneert. IPv6 is het fundament voor de volgende generatie Internet en biedt zowel een oplossing voor de schaarste aan IP-adressen als nieuwe mogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van beveiliging," aldus Erik-Jan Bos.

Om geavanceerde Internettoepassingen, zoals hoge kwaliteit video op grote schaal mogelijk te maken, biedt het SURFnet5-netwerk multicast. Met deze techniek wordt Internetverkeer zo efficiënt mogelijk afgeleverd bij een groep ontvangers. Als bijvoorbeeld een docent via het Internet college geeft, zal het videobeeld naar verschillende studenten met behulp van multicast eerst per pakket zoveel mogelijk een gemeenschappelijke route afleggen en pas op het laatste moment bij een splitsing in meerdere pakketten verder gaan.

Architectuur

SURFnet5 is, in samenwerking met BT Ignite en Cisco Systems, gebouwd in het kader van het nationale GigaPort-project. Het SURFnet5-netwerk bestaat uit een backbone die op twee locaties in Amsterdam gesitueerd is, namelijk bij SARA (Amsterdam-Oost) en bij Hempoint (Amsterdam-West). Hiermee zijn vijftien Points of Presence verbonden die geplaatst zijn bij de universiteiten in Amsterdam, Delft, Eindhoven, Enschede, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Tilburg, Utrecht, en Wageningen, bij de hogeschool van Den Haag, Rotterdam en Zwolle, en bij de NOB in Hilversum. Het SURFnet5-netwerk biedt in het kader van GigaPort tevens bedrijven en instellingen een state-of-the-art testomgeving voor nieuwe (netwerk)diensten.

De landelijke dekking van SURFnet5 zal medio 2002 worden verhoogd door uitbreiding van het aantal Points of Presence en het aanleggen van gigabit ethernet in stedelijke gebieden in zogenaamde GigaMAN's (Gigabit Metropolitan Area Network). Deze GigaMAN's zullen verkregen worden via door de markt geleverde 'managed dark fiber'. Dit houdt in dat er beheerde glasvezels worden geleverd, waarop SURFnet zelf actieve apparatuur zal aansluiten. Een belangrijk voordeel hiervan is dat geen bandbreedte wordt ingekocht, maar dat de keuze van de in te zetten apparatuur de bandbreedte bepaalt (nu 1 Gbit/s, maar later eventueel uit te breiden naar 10 Gbit/s). Uiteindelijk streeft SURFnet naar een volledige verglazing van alle SURFnet-aansluitingen.

De capaciteit van SURFnet5 naar de rest van het Internet is 9 Gbit/s, waarvan 2,5 Gbit/s naar het nieuwe Europese netwerk GÉANT. Via GÉANT bereikt SURFnet connectiviteit met Europese nationale onderzoeksnetwerken. Transatlantisch heeft SURFnet5 enkele gigabits naar een eigen Point of Presence in Chicago, waarvandaan SURFnet koppelt met diverse hogesnelheidsnetwerken in Amerika en Azië.

GigaPort
GigaPort is een project van de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en onderzoeksinstituten. Doelstelling van GigaPort is Nederland een voorsprong te geven in de ontwikkeling en het gebruik van geavanceerde en innovatieve Internettechnologie. GigaPort kent twee deelprojecten: GigaPort-Netwerk en GigaPort-Applicaties. Het eerste wordt uitgevoerd door SURFnet, het tweede door het Telematica Instituut. Voor meer informatie: www.gigaport.nl.

SURFnet
SURFnet exploiteert en innoveert het nationale onderzoeksnetwerk, waarop tweehonderd instellingen uit het hoger onderwijs en onderzoek in Nederland aangesloten zijn. Om voorop te kunnen blijven lopen, werkt SURFnet voortdurend aan het verbeteren van de infrastructuur en het ontwikkelen van nieuwe toepassingen, waardoor gebruikers sneller en beter toegang krijgen tot nieuwe Internetdiensten. Voor meer informatie: www.surfnet.nl.

BT Ignite
BT Ignite - het onderdeel van British Telecom dat zich bezighoudt met internationale breedbanddiensten en oplossingen - biedt een volwaardig portfolio aan communicatiediensten aan bedrijven in de belangrijkste steden over de hele wereld. BT Ignite levert de volledige IP waardeketen - van infrastructuurnetwerken en Internetconnectiviteit tot advies en oplossingen inzake e-commerce, met een unieke portefeuille van hosting en applicatiegerichte diensten, systeemintegratie en outsourcing faciliteiten. Voor meer informatie: www.ignite.com.

Cisco Systems
Cisco Systems, Inc (NASDAQ: CSCO) is wereldwijd marktleider op het gebied van netwerkoplossingen voor Internet. Het hoofdkantoor is gevestigd in San Jose, Californië. In Nederland is Cisco gevestigd in Amsterdam. Cisco heeft ruim 38.000 werknemers en realiseerde in boekjaar 2001 een totale omzet van 22,29 miljard dollar. Voor meer informatie: www.cisco.nl.

Noot voor de redactie (