CDA

Maij-Weggen ontevreden over invoering Euro-WOB

13 december 2001

Het Europees Parlement is ontevreden over de manier waarop de Verordening "Access to Documents", beter bekend als de Europese Wet openbaarheid van bestuur, is geïmplementeerd in de Raad en Europese Commissie. Dit blijkt uit het debat met Raad en Commissie over de Eurowob, op 12 december jl.. Rapporteur Hanja Maij-Weggen pleitte in het debat voor een afstemmingsoverleg tussen Parlement, Raad en Commissie om tot een eenduidige toepassing te komen van de Euro-Wob.

Na lange onderhandelingen kwam in mei 2001 overeenstemming tussen Raad en Parlement over de inhoud van de verordening. De bedoeling is om, analoog aan de Nederlandse en Zweedse praktijken, een wettelijk recht te geven tot inzage van overheidsdocumenten. Hanja Maij-Weggen leidde samen met de socialist Michael Cashman de onderhandelingen. Maij-Weggen: "Op die manier wilden we de Europese besluitvorming transparanter maken voor de burger en de media. Het uitgangspunt is dat alle documenten in principe openbaar en toegankelijk moeten zijn."

Op 3 december jl. moest de verordening zijn geïmplementeerd door de verschillende Instellingen. Op 28 november veranderde het Europees Parlement de interne regels, een dag later gevolgd door de Raad. Op 5 december volgde de Europese Commissie. Vanaf die datum zijn de Instellingen verplicht om op aanvraag documenten openbaar te maken.

EVP-ED rapporteur Hanja Maij-Weggen: "Het is echter nog steeds niet duidelijk op welke manier de Verordening is toegepast op het Raadsbesluit over de toegang tot militaire documenten. Daarnaast vallen brieven van Lidstaten ook buiten de verordening. Ik vind dit een vreemde zaak, die op gespannen voet staat met de gedachte van de Euro-Wob."

Ook de Europese Commissie is niet altijd duidelijk geweest met de omzetting van de Verordening. Zo is niet helder wat onder een document moet worden verstaan. Dit is belangrijk omdat nu makkelijk een verzoek tot openbaarmaking kan worden afgedaan met de mededeling dat het niet om een document gaat, maar bijvoorbeeld om een non-paper. Verder wil de Europese Commissie de naam van de auteur geheimhouden. En tot slot is het niet duidelijk hoe het register wordt opgezet.

Maij-Weggen: "Alleen via een register kan men effectief toegang krijgen tot documenten. Zonder register is het heel moeilijk om te weten te komen welke documenten er bestaan, laat staan dat men kan weten welke documenten interessant zouden kunnen zijn."

Hanja Maij-Weggen pleitte in het debat voor een afstemmingsoverleg tussen Raad, Commissie en Parlement om al die hiaten en verschillen in toepassing van de Euro-Wob op te lossen: "Het is niet de bedoeling dat op basis van dezelfde Verordening de ene Instelling een document niet vrijgeeft, en een andere Instelling wel. Onze insteek is overigens om de meest transparante en open interpretatie van de Verordening te hanteren."

Meer bijzonderheden:
Hanja Maij-Weggen, lid Europees Parlement, tel + 32 2 284 5867 of Eduard Slootweg voorlichter EVP-ED/CDA, tel. + 32 475 721280