Ingezonden persbericht


ERNST & YOUNG INTRODUCEERT DE ICT BAROMETER

Maar liefst 30% van het zakelijk internetgebruik bestaat uit e-commerce en het aantal ICT professionals neemt nog steeds toe

MAARSSEN 13 DECEMBER 2001 ---- Ernst & Young introduceert naar analogie van haar onderzoek Trends in ICT 2001 vandaag de Ernst & Young ICT Barometer. In de ICT Barometer worden online vragen gesteld aan ruim 500 directeuren/managers en professionals uit de sectoren industrie, handel, zakelijke dienstverlening en overheid (not-for-profit). De vragen richten zich op actuele, conjunctuur- en trendgevoelige onderwerpen rond het thema ICT. De ICT Barometer behandelt onderwerpen als investeringsklimaat, werkgelegenheid en geleverde prestaties. Ook wordt het zakelijk gebruik van internet en de ontwikkeling in B-to-B e-commerce gevolgd. De antwoorden uit deze eerste ICT Barometer zijn begin december 2001 gemeten. Jacob Verschuur, directeur van Ernst & Young ICT Leadership zegt in een toelichting: "Met deze tweemaandelijks terugkerende ICT Barometer monitoren wij vanuit Ernst & Young de belangrijkste ontwikkelingen rond het thema ICT. Dit is extra van belang in een tijd waarin het bedrijfsleven wat betreft richting en investeringsbeleid in ICT meer zekerheid zoekt. ICT dienstverleners die met ICT services en producten hun business moeten waarmaken krijgen te kampen met een nieuwe dynamiek aan klantzijde. Juist in deze tijd verwacht Ernst & Young met deze barometer wezenlijk bij te dragen aan het scheppen van duidelijkheid en een gezonde ontwikkeling van ICT in Nederland".

Aantal ICT professionals neemt nog steeds toe
Per saldo lijkt het aantal ICT professionals binnen de Nederlandse organisaties nog steeds toe te nemen. Met name het waargenomen aantal externe ICT professionals dat bij de overheid en in de handel werkzaam is, groeit nog steeds sterk. Bij de overheid neemt 29% van de respondenten groei waar in het aantal externen, terwijl maar 7% meent dat er een afname van het aantal externen is waar te nemen. De respondenten met een managementfunctie zien de groei van het aantal externen minder spectaculair (18%) dan de professionals met bijna 23%. De middelgrote tot grote (overheids-)organisaties en bedrijven laten deze groei zien. In tegenstelling tot de sectoren productie en industrie, hebben de overige sectoren nog steeds moeite om aan ICT personeel te komen. In de dienstverlenende sector geeft bijna 40 % van de respondenten aan het nog steeds moeilijk te vinden om aan ICT personeel te komen.

Marktaandeel Windows XP nog beperkt
Gevraagd naar het gebruik van Microsoft Windows XP antwoordde maar 3,5% dit systeem te gebruiken. Het management claimt hiervan bijna 5% in gebruik te hebben, terwijl de professionals zichzelf 2,7% toedelen van XP. Van de respondenten werkt bijna 30% (nog) onder Windows 98 en een bijna gelijk percentage onder Windows NT, 19% op Windows 2000 en maar liefst bijna 13% draait nog onder Windows 95! Blijkbaar is er een grote groep bedrijven die niet meegaat met ieder nieuw besturingssysteem van Microsoft. Opvallend is de lage respons op het Macintosh-besturingssysteem: 1,6%.

Internet voor zakelijk gebruik?
De 78% respondenten die beschikking hebben over internet op de werkplek, besteden daar gemiddeld 4,5 uur per week aan. Hiervan is driekwart zakelijk. Dat betekent dus dat een kwart van deze uren voor privé-gebruik zijn. Wellicht dat dit te maken heeft met het feit dat bijna 64% weet of denkt te weten dat er niet op privé-internetgebruik wordt gecontroleerd. Vooral bij kleine bedrijven is dit het geval. Ruim eenderde claimt dat er geen spelregels zijn over het gebruik van internet op de werkplek. En als ze er al zijn, worden ze zeker niet als 'streng' ervaren. Het internetgebruik wordt voor het grootste gedeelte (85%) gebruikt om informatie te zoeken over leveranciers. Voor het opvragen van prijzen en offertes gebruikt 44,9% van de respondenten uit de sector handel het internet als medium. In de antwoorden zien we ook een opvallend hoog percentage bij het bestellen en plaatsen van orders via het internet. Maar liefst 29,4% van de ondervraagden meldt dat ze in de afgelopen maand bestellingen hebben gedaan en orders hebben geplaatst via internet. Jacob Verschuur in een reactie: "E-commerce is overduidelijk springlevend".

Hardware business
Van de ondervraagden meldt 25,3% de verwachting te hebben, dat er binnen twee maanden een nieuwe PC of laptop geïnstalleerd wordt. De categorie managers neemt hiervan bijna 30% voor hun rekening. Jacob Verschuur: "Dit is een van de meest opvallende conclusies. Het betekent een enorme investeringsgolf. Hardware-leveranciers opgelet!"

Het is verder opvallend dat tweederde van de mensen met een geautomatiseerde werkplek in de afgelopen maand last heeft gehad van een vastgelopen pc of server. Bij iets meer dan de helft van hen is dat zelfs minimaal wekelijks. Eenderde van het hoger emplooi in Nederland kampte in de afgelopen maand binnen de organisatie met een computervirus (29%) of hacker (4%).

Performance ICT-dienstverleners nauwelijks verbeterd De eigen ICT-afdeling krijgt een iets hoger rapportcijfer dan de belangrijkste externe ICT-dienstverlener. Respectievelijk een score van een 6,57 en een 6,85. Dit verschil is er bij de overheid echter niet of nauwelijks; de eigen ICT-afdeling scoort daar met een 6,4 zelfs iets lager dan in de andere sectoren. Hiermee is de waardering voor ICT'ers (zowel 'externen', als 'internen') bij de overheid het laagst, terwijl de behoefte aan ICT-mensen daar blijkens dit onderzoek het grootst is. Bijzonderheid is dat ruim 20% van de managers de ICT dienstverleners het cijfer 8 toekennen, terwijl slechts 10% van de bij hen werkzame professionals zegt het met dit cijfer 8 eens te zijn. Jacob Verschuur zegt hierover in een toelichting: "In vergelijking met de resultaten uit Trends in ICT van het afgelopen jaar is er nauwelijks verbetering te zien, ondanks de nieuwe initiatieven van de branche-organisaties. Laten we hopen dat de dienstverleners het komende jaar beter zullen scoren! Het is goed mogelijk dat de slechte performance van de eigen ICT-afdelingen binnen de overheid te maken hebben met het gegeven dat men binnen de overheid minder dan elders het gevoel heeft dat ICT-projecten goed worden geëvalueerd".

Beeld van de ICT branche, vloek of zegen?
ICT wordt boven alles door 87% gezien als een onmisbare factor in de maatschappij. Toch antwoordt ook 47% dat ICT de maatschappij wordt opgedrongen, maar dat het wel de kwaliteit van het leven heeft verbeterd. Automatisering is voor gemiddeld 91% van de ondervraagden zelfs een zegen! De dienstverlening scoort het beste door hierop maar liefst 94% te scoren.

De ICT Barometer
De ICT Barometer is een onderzoek van Ernst & Young dat tweemaandelijks wordt uitgevoerd. Dit unieke onderzoeksconcept wordt gehouden naast het jaarlijkse onderzoek Trends in ICT en houdt continu de vinger aan de ICT-pols van Nederland. Dit online onderzoek worden afgenomen bij een groep van ruim 500 directeuren/managers en professionals uit het Nederlandse bedrijfsleven. De ICT Barometer bestaat uit een vaste set terugkerende vragen én uit een set actuele vragen.

Over Ernst & Young
Met ruim vijfduizend professionals in Nederland, biedt Ernst & Young ondersteuning en oplossingen in accountancy, belastingadvies, juridische dienstverlening en corporate finance. Daarnaast wordt creativiteit en professionaliteit ingebracht in vraagstukken en uitdagingen op het vlak van interim-management, informatietechnologie/EDP Audit, human resource management en logistiek.

Ernst & Young ICT Leadership, onderdeel van Ernst & Young Executive Temporary Management en verbonden aan de sectorgroep TCE, richt zich op het leveren van ICT interim-management, van CIO/ICT directeur tot programma-manager. ICT Leadership heeft een samenwerkingsverband met de Erasmus Universiteit, het Institute for ICT Leadership, waar CIO's worden opgeleid en studiedagen voor commissarissen worden georganiseerd. Daarnaast organiseert ICT Leadership zogeheten Future Vectory's voor CEO's, commissarissen en CIO's uit verschillende branches om met hen en onze interim-managers een toekomstvisie op ICT te ontwikkelen. Ook het jaarlijkse onderzoek Trends in ICT, counseling van ICT opdrachtgevers en dit nieuwste onderzoek, de ICT Barometer, beslaan de activiteiten van Ernst & Young ICT Leadership.

http://www.trends-in-ict.nl

######