European Commission

IP/01/1822

Brussel, 13 december 2001

Structuurfondsen: Commissie kent 52,7 miljoen toe voor grensoverschrijdende samenwerking aan de Nederlands-Duits-Belgische grens ("Euregio Maas-Rijn")

Michel Barnier, lid van de Europees Commissaris voor regionaal beleid, heeft bekendgemaakt dat de Europese Commissie een ondersteuningsprogramma voor "Euregio Maas-Rijn" voor de periode 2000-2006 heeft goedgekeurd. Voor dit programma in het kader van het communautair initiatief INTERREG III(1)
wordt door de Europese Unie 52,7 miljoen ter beschikking gesteld. Het programma betreft grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland, België en Duitsland. Door de Europese financiering zullen verdere investeringen worden aangetrokken, namelijk 44,8 miljoen uit de openbare sector en 7,9 miljoen uit de particuliere sector, zodat in totaal 105,4 miljoen beschikbaar is.

In dit verband verklaarde Michel BARNIER: De Commissie verwacht dat dit programma een wezenlijke bijdrage zal leveren tot de toekomstige ontwikkeling van de grensoverschrijdende samenwerking. De "Euregio Maas-Rijn", die in 1976 tot stand kwam en in 1991 de vorm van een stichting naar Nederlands privaatrecht kreeg, is aangewezen als beheersautoriteit van het programma, hetgeen uniek is in Europa. Dit "Europees laboratorium", waarvan drie lidstaten en zes regio's deel uitmaken, zal net als in het verleden bewijzen dat het in staat is een echte grensoverschrijdende samenwerking te ontwikkelen door op talrijke gebieden een positieve synergie en een geïntensiveerde samenwerking te creëren. Ik hoop dat de daaruit voortvloeiende projecten als voorbeeld kunnen dienen voor grensoverschrijdende structurele activiteiten."

Het programmagebied "Euregio Maas-Rijn" is dichtbevolkt: ongeveer 3,9 miljoen mensen in een gebied van ongeveer 13.275 km² (298 inwoners/km²). Daarvan leven er ongeveer 1,4 miljoen aan de Duitse zijde (regio Aken in Noordrijn-Westfalen en twee "Landkreise" in Rijnland-Palts), 0,7 miljoen aan de Nederlandse zijde (zuidelijk deel van Limburg) en 1,8 miljoen aan de Belgische zijde (provincies Limburg en Luik, met inbegrip van de Duitstalige gemeenschap in België).

De economische situatie in het gebied wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van kleine en middelgrote bedrijven, die moeten worden aangezet tot een nauwere grensoverschrijdende economische samenwerking.

De programmaprioriteiten zijn gebaseerd op een analyse van de sterke en de zwakke punten van de regio.

De deelnemende landen hebben vijf actieprioriteiten vastgesteld om de positie van dit grensoverschrijdende gebied in het economische hart van Europa - het gebied tussen de Randstad in Nederland, de "industriële driehoek" Brussel-Antwerpen-Gent in België, en het Ruhrgebied in Duitsland - te versterken en de regionale ontwikkeling van de betrokken grensregio's te stimuleren.

Deze prioriteiten zijn:

* Ontwikkeling van de materiële infrastructuur. De kernactiviteiten betreffen de bevordering van grensoverschrijdende bedrijventerreinen en van de grensoverschrijdende mobiliteit. (Bijdrage van de Gemeenschap: 7,8 miljoen);
* Stimulering van de economische en wetenschappelijke/technische samenwerking. De kernactiviteiten zijn gericht op strategische netwerkvorming van kleine en middelgrote bedrijven, de toegang tot innovatie, en de valorisering van het economisch belang van het toerisme in het gebied. (Bijdrage van de Gemeenschap: 11,5 miljoen);

* Bevordering van de verbetering van het milieu (met inbegrip van landbouw). De kernactiviteiten betreffen de verbetering van de levenskwaliteit en het belang van de landbouw, met speciale aandacht voor de problematiek van overstromingsrisico's en afvalverwerking. (Bijdrage van de Gemeenschap: 10,9 miljoen);
* Verbeteringen op het gebied van kwalificaties en arbeidsmarkt. Het programma zal de ontwikkeling van een grensoverschrijdende arbeidsmarkt stimuleren door samenwerking van alle arbeidsmarktactoren (sociale partners, instanties, opleidingscentra). (Bijdrage van de Gemeenschap: 9,4 miljoen);
* Bevordering van de sociaal-culturele integratie. De kernactiviteiten betreffen de maatschappelijke integratie - met name van jongeren en gehandicapten -, stimulering van een regionale culturele identiteit, en samenwerking op het gebied van gezondheidszorg en openbare diensten (bijv. diensten voor civiele bescherming of misdaadpreventie). (Bijdrage van de Gemeenschap: 9,4 miljoen)

Verder wordt 3,7 miljoen ter beschikking gesteld voor technische bijstand.

Het programma wil ongeveer 100 organisaties of netwerken bij samenwerkingsprojecten betrekken. Verder wil het bereiken dat ongeveer 140 bedrijven profijt zullen trekken van het programma, en wil het ongeveer 85 sociaal-culturele activiteiten organiseren.

Net als alle INTERREG-programma's zal dit programma worden gefinancierd uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), onder verantwoordelijkheid van Michel Barnier.

Achtergrond

Met een budget van 4,875 miljoen voor de periode 2000-2006 wil het communautair initiatief INTERREG III de interregionale samenwerking in de EU en in de grensregio's van de EU stimuleren. De belangrijkste uitdaging van de nieuwe fase van INTERREG bestaat erin voort te bouwen op de positieve ervaringen die met echte samenwerking in het kader van de lopende programma's is opgedaan, en de resultaten te verbeteren door ervoor te zorgen dat de betrokken regio's hun streven coördineren, bij voorkeur door per grens een programma op te stellen.

Beheersautoriteit

De beheersautoriteit voor het programma is de "Stichting Euregio Maas-Rijn" in Maastricht.

De tenuitvoerlegging van het programma geschiedt op basis van een partnerschap van de drie landen tussen het nationale, het regionale en het plaatselijke niveau, alsmede de sociale en economische partners en niet-gouvernementele organisaties. De beheersautoriteit wordt voor het dagelijks beheer bijgestaan door een gezamenlijk technisch secretariaat Maastricht. Contactpersoon is:

Mw. Isabelle Jeanfils,

Stichting Euregio Maas-Rijn

Telefoon: +31 43/389-7290

Fax: +31 43/389-7287

E-mail: isabellejeanfils@euregio-mr.nl

Website: http://www.euregio-mt.org/index.html

Aanvullende informatie

Aanvullende informatie is te vinden in MEMO 01/280 van 25 juli 2001 of op de volgende website:

Europese Commissie : www.inforegio.cec.eu.int/interreg3/

(1)
INTERREG III : het communautaire initiatief INTERREG III ondersteunt trans-Europese samenwerking met het oog op een harmonische en evenwichtige ontwikkeling van het Europese grondgebied. Onderdeel A van het initiatief betreft grensoverschrijdende samenwerking en bevordering van een geïntegreerde regionale ontwikkeling voor aan elkaar grenzende regios.