Rechtbank 's-Gravenhave

Verdachte krijgt 400 gulden boete omdat hij zich had vastgeketend aan het hek van de Amerikaanse ambassade

Bron: Rechtbank 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 13-12-2001

Voor beantwoording van de vraag of de politie bevoegd was: Naar het oordeel van de politierechter is zulks het geval. Verdachte heeft weliswaar niet deelgenomen aan een manifestatie, samenscholing of betoging, maar heeft, nadat hem naar aanleiding van zijn kennisgeving van een voornemen tot demonstreren door het Haags Vredesplatform was medegedeeld dat demonstraties bij de ambassade door de burgemeester waren verboden, individueel gedemonstreerd op de concreet verboden plaats met het oogmerk om de aandacht zo lang en zoveel als mogelijk op zich te vestigen en te houden. Hij had het voornemen om bevelen van de politie niet op te volgen en gaf daar blijk van door zich aan de afzetting vast te ketenen teneinde het door hem verwachte verwijderen door de politie te voorkomen, althans zo moeilijk mogelijk te maken.

Aldus was zijn actie een verstoring van de beoogde orde bij de ambassade, waarvan bovendien redelijkerwijze verwacht kon worden dat de solo-actie zou kunnen leiden tot emotionele en tegengestelde reacties van andersdenkende passanten c.q. tot uitbreiding ervan door het zich daarbij aansluiten door medestanders. Daarom heeft de politie hem bevolen zich te verwijderen.
Hij heeft dat bevel niet opgevolgd waarna de politie zich genoodzaakt zag hem los te maken van de afzetting teneinde hem aan te kunnen houden.
Naar het oordeel van de politierechter waren de daarop volgende aanhouding en voorgeleiding in die omstandigheden niet disproportioneel en derhalve rechtmatig en acht hij de officier van justitie ontvankelijk in zijn vervolging.


Ga naar betreffende uitspraak met nummer: ad7061

Voor de volledige uitspraak: Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...id=5772&i=43&ti=3 http://www.rechtspraak.nl/act...ct_id=5772&i=&ti= . Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...id=5772&i=43&ti=3 .