STICHTING WAKKER DIER

Gemeente SLUIT ILLEGALE KONIJNENHOUDERIJ

GEMEENTE SLUIT ILLEGALE KONIJNENHOUDERIJ
NA JURIDISCHE PROCEDURE VAN WAKKER DIER

Amsterdam, 13 december 2001; Na juridische stappen van Wakker Dier sluit de gemeente Barneveld een illegale konijnenfokkerij in haar gemeente. Het bedrijf is een dwangsom opgelegd die kan oplopen tot fl. 30.000,=. Nadat eerdere protesten geen oplossingen boden startte de stichting dit jaar twee juridische procedures om een einde te maken aan de situatie waaronder de duizenden dieren jaarlijks werden vetgemest. De konijnen werden in zeer krappe draadgazen kooien gehouden, zonder stro en bewegingsruimte. Doordat de dieren in de lage kooien nauwelijks rechtop kunnen zitten
ontstaan rug-gewervelvergroeiingen en vanwege het draadgaas ontstaan massaal pootontstekingen aan de gevoelige voetzolen van de dieren. Vanwege de slechte omstandigheden sterft een aanzienlijk deel van de dieren voordat ze op slachtgewicht zijn en worden moeder(fok)dieren gemiddeld niet ouder dan 1 jaar.

Andere acties van Wakker Dier
Veel consumenten zijn zich er niet van bewust, als ze met kerst een konijn op tafel zetten, dat ieder jaar miljoenen konijnen in Nederland worden vetgemest in draadgazen kooien. Ook veel winkelbedrijven verkopen het vlees voor de kerst onterecht als 'wild'. Wakker Dier won hierover dit jaar nog een zaak bij de Reclame Code Commissie tegen de Konmar en de Groenwoudt vanwege misleidende reclame. Wakker Dier roept de consument op geen konijn op tafel meer te zetten. Al in 1997 concludeerde het adviesorgaan van het Landbouwministerie (Raad voor Dierenaangelegenheden) dat het met het welzijn van konijnen in de 200 Nederlandse konijnenfokbedrijven zeer slecht was gesteld. De toenmalige landbouwminister gaf in antwoord op kamervragen aan met maatregelen te komen. Nu vier jaar later is de situatie nog vrijwel ongewijzigd. Wakker Dier is van mening dat de konijnensector lang genoeg de tijd heeft gehad om het welzijn te verbeteren en startte in augustus een juridische campagne. Het eerste succes daarvan is nu behaald met de sluiting van een fokkerij in Barneveld. In de campagne worden ook gemeenten verzocht in de vergunningen voor bedrijven welzijnseisen op te nemen. Wakker Dier onderzoekt momenteel samen met haar 30 vrijwillige advocaten of strenger optreden en betere welzijnsomstandigheden voor de konijnen zijn af te dwingen. Eerder dit jaar wist Wakker Dier strengere regels en veel hogere boetes af te dwingen tegen wetsovertredende varkensboeren.


- einde persbericht -