HUMAN CAPITAL GROUP

Ambtenaren moeten trotser worden

Den Haag, 13 december 2001 - Werken binnen de publieke sector moet aantrekkelijker worden gemaakt. Eén van de voorwaarden daarvoor is zorgen voor leiderschap. Goed leiderschap kan ambtenaren trotser maken op wat zij doen. Dat is één van de conclusies uit het onderzoek 'De Trotse Ambtenaar'. Hieraan is deelgenomen door enkele tientallen vooraanstaande vertegenwoordigers van politiek, bedrijfsleven, zorg en cultuur. Het eerste exemplaar van het boek is aangeboden aan Jeltje van Nieuwenhoven, voorzitter van de Tweede Kamer.

In De Trotse Ambtenaar wordt dieper ingegaan op het werken in de publieke sector.
De overheid als werkgever kampt met een imagoprobleem. Hoewel uit de jongste cijfers blijkt dat de overheid als werkgever weer aantrekkelijker wordt, lijkt dat meer het gevolg van de economische situatie dan van een verbeterd imago of omdat medewerkers meer door het werk worden aangetrokken.
Toch liggen er kansen, nu de rol van de overheid - met name na 11 september - weer belangrijker wordt. De burger verwacht immers dat er taken worden opgepakt op het gebied van (internationale) veiligheid, zorg en onderwijs.

Opvallend is dat bepaalde delen van de overheid, zoals de Ministeries van Financiën, Economische Zaken en Buitenlandse Zaken, wel in trek zijn bij starters. Andere ministeries, provinciale en gemeentelijke overheden staan niet hoog aangeschreven. Dit ondanks moderne trainingsprogramma's, carrièreperspectief en een goed salaris. De deelnemers aan de rondetafelsessies toonden zich met name bezorgd over het snelle vertrek van jonge talenten. Oorzaken zijn vooral het te weinig ruimte krijgen van hun superieuren, te weinig identificatiemogelijkheden met projecten en ten onder gaan in bureaucratie. 'Als het werk verbureaucratiseert raak je talent kwijt. Parafencultuur maakt het werk frustrerend; anderen gaan pronken met jouw werk.'

Ook kwam aan de orde hoe de overheid weer een aantrekkelijke werkgever kan worden en vooral kan blijven 'binden en boeien'. De noodzaak van leiderschap wordt bij iedereen binnen de publieke sector ervaren. Meer aandacht vanuit de politiek voor het eigen ambtenarenapparaat zou daarbij helpen.
Het Ministerie van Economische Zaken werd een aantrekkelijke werkgever toen Hans Wijers er minister was.

Het is voor de publieke sector zaak de sterke punten als werkgever meer te benadrukken. Bijvoorbeeld dat ook starters snel de departementale top kunnen assisteren en dus zelf door kunnen groeien naar de ambtelijke top. Ook is er binnen de overheid meer aandacht voor de balans tussen werk en privé. De salarissen zijn bovendien helemaal niet (veel) minder dan in het bedrijfsleven. Nelleke Westerhof, managing partner bij Human Capital Group Executive Search: 'Wie zoekt naar intellectuele uitdaging, hecht aan verantwoordelijkheid, graag binnen een spanningsveld van verschillende belangen acteert, zich maatschappelijk betrokken voelt en kwaliteit belangrijker vindt dan tijd, vindt er zeker een op het lijf geschreven functie.'

Frans van Steenis, directeur en managing partner van Human Capital Group, stelt in de publicatie naar aanleiding van het onderzoek: 'Van trotse organisaties en medewerkers gaat een wervende kracht uit. De publieke sector is onvoldoende trots op zichzelf. Het is vooral een taak van leiders om die trots terug te brengen.' Durf en creativiteit moeten ruimte krijgen, evenals experimenten, zelfs op het gebied van het binden en boeien van personeel, zo blijkt uit één van de aanbevelingen: 'Creëer 'speeltuinen' binnen de overheid, ruimte om te experimenteren, buiten de bestaande paden te treden. Speeltuinen zijn een prima middel om professionals geboeid te houden.'

Het onderzoek is dit jaar voor de tweede achtereenvolgende keer georganiseerd op initiatief van Deloitte & Touche Human Capital Group en de Baak, managementcentrum VNO-NCW.

Deloitte & Touche is met 6.000 medewerkers verspreid over 90 kantoren één van de grootste organisaties in Nederland op het gebied van accountancy, belastingadvies, consultancy en juridische dienstverlening. Over 2000 is een jaaromzet behaald van 1,25 miljard gulden. Human Capital Group, onderdeel van Deloitte & Touche, biedt full service dienstverlening op het gebied van Human Capital Management. Met 220 consultants is de Human Capital Group het grootste HR-adviesbureau van Nederland.
De wereldwijde Deloitte Touche Tohmatsu-organisatie heeft 95.000 medewerkers en vertegenwoordigingen in 140 landen.

Noot voor de redactie.