P e r s i n f o r m a t i e

Bunnik, 13 december 2001

Landelijke voorlichtingscampagne over vermoeidheid Miljoenen Nederlanders moe

"Signalen uit huisartsenpraktijken doen vermoeden dat erg veel mensen in Nederland moe zijn," dit is de mening van het ME-Fonds. Ongeveer drie miljoen mensen klaagden in 1991 al over langdurige vermoeidheid. Dat aantal is sindsdien zeker niet afgenomen. Ook blijken er steeds meer mensen aan het chronische vermoeidheidssyndroom / ME te lijden.

Op 3 januari 2002 start het ME-Fonds daarom een landelijke voorlichtingscampagne over vermoeidheid. Doel van de campagne is de kennis te vergroten over het verschijnsel vermoeidheid. Centraal in de campagne staat een voorlichtingsbrochure 'Ook zo moe?'. De brochure gaat in op de oorzaken van vermoeidheid en wat iemand zelf kan doen om het probleem op te lossen. Ook geeft de brochure informatie over extreme vormen van vermoeidheid. De brochure is gratis en via een bestelkaart aan te vragen bij het ME-Fonds. De bestelfolders worden verspreid via huisartsen, apotheken en bibliotheken. Bestellen via e-mail is ook mogelijk (info@mefonds.nl)

Vermoeidheid is 1 van de meest gehoorde klachten in de huisartsenpraktijk. Het verschijnsel is een vaag en lastig begrip. De oorzaken kunnen sterk verschillen. Evenals de mogelijke oplossingen. Vermoeidheid is een normaal verschijnsel als het te wijten is aan een dag lichamelijk hard werken of een nacht slecht slapen. Het is ernstiger als iemand moe blijft en niets lijkt te helpen. In de huidige jachtige tijd lijkt vermoeidheid steeds vaker voor te komen. Om te ontdekken of de vermoeidheid 'normaal' is of dat er meer aan de hand is, is meer kennis noodzakelijk. Het ME-Fonds heeft daarom een voorlichtingscampagne ontwikkeld over het onderwerp vermoeidheid.

Meer mensen moe

Centraal in de campagne staat een voorlichtingsbrochure. De brochure beschrijft wat vermoeidheid is en hoe het kan ontstaan. Daarnaast staat aangegeven wat iemand zelf kan doen om er voor te zorgen dat de vermoeidheid over gaat. Tenslotte zijn er vormen van moeheid die niet eenvoudig zijn op te lossen. Ook hierop wordt ingegaan.

,,Tegenwoordig lijken steeds meer mensen last te hebben van vermoeidheid," aldus Jacqueline van Male, directeur van het ME-Fonds. ,,Jammer genoeg beschikken we niet over recent onderzoek, maar al in 1991 gaf onderzoek van de Universiteit Utrecht en het NIVEL (het Nederlands Instituut voor onderzoek in de gezondheidszorg) aan dat drie miljoen mensen er last van hadden. Er blijken ook steeds meer mensen aan het chronische vermoeidheidssyndroom / ME te lijden. Van 1 op de 1000 mensen in Nederland in 1994 naar ongeveer 1 op de 500 in het jaar 2000.

Over vermoeidheid bestaan veel misverstanden. Die ontstaan omdat mensen meestal niet weten wat vermoeidheid precies is. En omdat je aan de buitenkant niets ziet , is het voor een huisarts ook lastig om er achter te komen wat er met iemand aan de hand is. Voor degene die moe is, is het al even moeilijk. Leg het maar eens uit als je zelf al niet weet hoe het zit. We denken dat deze informatie meer duidelijkheid brengt."

Gratis brochure

De voorlichtingsbrochure 'Ook zo moe?' is gratis verkrijgbaar bij het ME-Fonds. Vanaf 3 januari 2002 liggen bij huisartsen, apotheken en in bibliotheken folders. In deze folder staat een test die mensen kunnen doen om te zien of hun vermoeidheid normaal is of dat er meer aan de hand kan zijn. De folder bevat een bestelkaart om de gratis brochure aan te vragen bij het ME-Fonds.


---

Bijgevoegde achtergrondinformatie:

- Vermoeidheid: onbalans tussen kracht en last
- Vermoeidheid: zo oud als de wereld

- Vermoeidheid: cijfers en feiten

- Het chronische vermoeidheidssyndroom / ME

U kunt ook contact opnemen met het ME-Fonds,
J.F. Kennedylaan 101,
3981GB Bunnik
mevrouw Jacqueline L. van Male
telefoon 030 - 609 09 32 of 06 - 21 63 88 51