Centrum voor Wiskunde en Informatica


Eerlijker stemmen door logica-onderzoek

Stemmen vormt het hart van de democratie; daarom is het belangrijk voor de maatschappij dat stemmen op een eerlijke manier gebeurt. Met een iets ander stemsysteem zou niet Bush, maar Gore nu regeren. Wat is een goede manier?
Op 13 december 2001 promoveert onderzoeker Marc Pauly op de betekenis van de logica voor 'sociale software'; onderzoek dat op het CWI (Centrum voor Wiskunde en Informatica) te Amsterdam gedaan is. Pauly heeft twee talen ontworpen, de Coalitie-logica voor verkiezingsproblemen, en een Spel-logica voor toewijzingsproblemen. Deze talen kunnen uiteindelijk leiden tot een systeem dat automatisch de eerlijkste stemprocedure genereert. Zo ver is het echter nog lang niet. Met de nieuw ontworpen taal van Pauly kunnen nu stemprocedures onderzocht worden op ongewenste eigenschappen, zoals 'dictatorschap' of 'strategisch stemmen'. Met de toewijzingstaal kunnen onderwerpen worden aangepakt zoals toewijzing van restzetels bij de Kamerverkiezingen.

Marc Pauly promoveert bij Prof.dr. Jan van Eijck (CWI en UvA) aan de Universiteit van Amsterdam. Voor meer informatie, zie het CWI-achtergrond-artikel
www.cwi.nl/cwi/press-releases/2001/Pauly-1201.html.