FNV

Akkoord kinderopvang `dom en slecht`
fnv voorlichting - publieksinfo@fnv.nl

Het CAO-akkoord van werkgevers in de kinderopvang met mini-bond de Unie is dom en slecht. Dat zeggen de grootste bonden ABVAKABO FNV en CFO in reactie op het akkoord dat VOG en de Unie woensdag 12 december hebben gesloten. De twee grote bonden in de kinderopvang zijn woedend over het CAO-akkoord dat VOG en de Brancheorganisatie hebben afgesloten met de kleine bond de Unie. ABVAKABO FNV en de CNV-bond CFO tellen in de sector meer dan 11.000 leden, terwijl de Unie in de kinderopvang 100 leden heeft, vooral onder het hoger personeel.

De Unie heeft in zijn eentje bovendien `ja` gezegd tegen een voorstel dat nog slechter is dan wat eerder al op tafel lag. Dom en onbegrijpelijk, zo vindt de FNV-bond ABVAKABO.

De twee grote bonden reageerden woensdagochtend nog positief op een brief van de werkgevers, om te overleggen over de mogelijke contouren van een CAO-akkoord.

Toch kozen de werkgevers voor een slechte en goedkope deal met minibond de Unie. ABVAKABO noemt het akkoord bovendien dom, omdat het de problemen niet oplost.

ABVAKABO wijst erop dat het CAO-akkoord leidt tot een loonsverhoging van in totaal 5,5 procent voor 2001 en 2002, terwijl de werkgevers eerder al 6,75 procent hadden geboden.

De twee grote bonden gaan nu 17 en 18 december in het hele land hun leden raadplegen. Daarbij wordt niet uitgesloten dat de bonden hun acties voortzetten, bijvoorbeeld in de vorm van estafettestakingen van een week.

De achterban van de werkgeversorganisaties moet nu het akkoord immers nog goedkeuren. Met acties kunnen de bonden deze uitkomst nog beïnvloeden.

Meer informatie op http://www.abvakabo.nl/kinderopvang (abvakabo.nl/kinderopvang).

13 december 2001

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op http://www.fnv.nl/nieuws. Meer weten over uw salaris? Ga naar www.loonwijzer.nl of www.vrouwenloonwijzer.nl