Gemeente Oegstgeest

Kerstversiering

De feestdagen staan weer voor de deur en natuurlijk wil iedereen zijn of haar gebouw weer gezellig aankleden en versieren. Door het toepassen van verkeerde versiering of aankleding kan echter een brandgevaarlijke situatie ontstaan. In de eerste plaats ligt de verantwoording op de (brandveilige) uitvoering van deze versiering bij u zelf, maar ook de brandweer zal hier in de komende maand extra aandacht aan besteden.

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Volendam zijn de inzichten en de voorschriften ten aanzien van de brandveiligheid van aankleding en versiering gewijzigd. Door middel van deze brief willen wij u op de hoogte stellen van deze gewijzigde voorschriften. De eisen gelden voor alle gebouwen. De voorschriften zijn niet alleen van toepassing op versiering voor kerst, nieuwjaar en carnaval maar gelden het hele jaar door.

Natuurlijk gelden er op dit moment ook al voorschriften. Deze zijn opgenomen in hoofdstuk 6 en bijlage 3 en 4 van de bouwverordening. In de praktijk houdt e.e.a. in dat opgehangen versiering, (wand)bekleding, kersttakken etc. niet makkelijk in brand moeten kunnen geraken en als ze toch eenmaal vlam vatten, niet te snel mogen branden.

De gebeurtenissen van de cafébrand op 1 januari 2001 in Volendam zijn door de commissie Alders onderzocht. Naar aanleiding van hun bevindingen heeft de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een brief aan de gemeenten geschreven waarin hij het gemeentebestuur adviseert om, in afwachting van definitieve regelgeving, alleen nog onbrandbare plafondversiering in horecagelegenheden en andere voor publiek toegankelijke ruimten toe te staan. Uit TNO rapportages naar aanleiding van de eerder genoemde brand is gebleken, dat kerstbomen en sparrentakken niet voldoen aan de eisen die worden gesteld aan versieringsmateriaal.

Zelfs het impregneren van kerstbomen en sparrentakken helpt niet voldoende om ervoor te zorgen dat dit materiaal alsnog aan de eisen zou voldoen. Dit betekent derhalve dat het niet is toegestaan om deze materialen te gebruiken als plafondversiering. Van andere versieringen, zoals bijvoorbeeld kunststof kerstbomen en takken, dient te worden aangetoond dat het materiaal voldoet aan klasse 2 (volgens NEN 6065). Ook het plaatsen van echte kerstbomen in vluchtgangen, vluchtwegen en vluchtroutes is niet toegestaan.

De komende maand zullen medewerkers van de afdeling Preventie steekproefsgewijs controles uitvoeren op de naleving van brandveiligheidseisen. Ook bij u kan een controle worden uitgevoerd. Mocht op dat moment worden geconstateerd dat brandveiligheidsregels worden overtreden, zoals bijvoorbeeld versieringsmateriaal dat niet voldoet aan de daaraan gestelde regels, zal handhavend worden opgetreden.

Wij verwachten dat exploitanten van horecagelegenheden de voorschriften naleven en controleren of de toegepaste materialen voldoen aan de gestelde eisen, in ieders belang. Rest ons nog u allen bijzonder fijne kerstdagen en een voorspoedig nieuwjaar toe te wensen!