Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 167
Datum: 13-12-2001

TOCH NOG EXPORTRECORD IN 2001

Staatssecretaris Gerrit Ybema van Economische Zaken verwacht dat er dit jaar, ondanks een teruglopend exportvolume en dalende exportprijzen, toch nog sprake zal zijn van een exportrecord van f 535 miljard gulden (243 miljard euro). Dat betekent een stijging van 5% ten opzichte van vorig jaar. Voor goederen en diensten samen komt dit bedrag uit op f 640 miljard (290 miljard euro). Hij maakte dit vandaag bekend tijdens de traditionele halfjaarlijkse exportbijeenkomst, die dit jaar in het teken stond van het 65-jarig bestaan van de EVD.
Van de totale export is naar schatting 40% wederuitvoer. Dat is de uitvoer van goederen die eerder zijn ingevoerd en met een bescheiden toegevoegde waarde weer worden geexporteerd. Ybema is het niet eens met de kritiek van sommigen dat wederuitvoer geen werkelijke bijdrage aan de export zou leveren. "De wederuitvoer weerspiegelt de functie van Nederland als distributiecentrum voor Europa. Heel veel mensen verdienen er een goed belegde boterham mee."
De groei van de export is niet gelijkelijk verdeeld. Een regio die er uit springt is Midden- en Oost-Europa. Daar was in de eerste drie kwartalen van dit jaar nog sprake van een exportgroei van 20%. Landen als Tsjechie, Hongarije, Polen en Rusland worden elk jaar belangrijker als exportbestemming. Met de export naar Duitsland, onze belangrijkste handelspartner, is het minder rooskleurig gesteld. Ybema pleit voor het verleggen van de aandacht van de Nederlandse exporteurs naar andere, meer in het zuiden gelegen delen van Duitsland. Nu gaat het overgrote deel van de Nederlandse export naar Noordrijn-Westfalen, en juist daar zit de economie nu in een dip.
Ybema pleit tenslotte voor een hogere arbeidsproductiviteit en een gematigde loonkostenontwikkeling om de Nederlandse concurrentiepositie op de wereldmarkt te behouden of nog te verbeteren.
Een van de manieren waarop het ministerie van Economische Zaken probeert het aantal exporteurs onder de Nederlandse ondernemers te vergroten is het Programma Starters op Buitenlandse markten. Uit de evaluatie van deze regeling blijkt dat inmiddels ruim 2000 ondernemers gebruik hebben gemaakt van deze regeling. Meer dan 60% is daadwerkelijk aan de slag gegaan met het uitvoeren van een exportstrategie. En een kwart is al daadwerkelijk aan het exporteren, voor een totaalbedrag van op dit moment ruim f 100 miljoen.