Gemeente Tilburg

11-12-2001
Meer geschikte woningen voor ouderen
Proef met gecombineerde inzet van middelen

Uitbreiding van de voor ouderen geschikte woningvoorraad op voor ouderen aantrekkelijke plaatsen in de stad. Dat is kort gezegd de doelstelling van de Tilburgse 'opplussubsidie'.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten een subsidie van ruim 900.000 (ruim 400.000) te verlenen voor het geschikt maken van 300 etagewoningen die bestemd zijn voor ouderenhuisvesting: Mendelssohnstraat (144 woningen), Burgemeester Visserstraat (60 woningen), Kruidenlaan (48 woningen) en Schubertstraat (48 woningen). De woningen worden in 2002 aangepast.

Ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Als gevolg van de vergrijzing is in Tilburg de komende jaren grote behoefte aan voor ouderen geschikte woningen. Nieuwbouw kan evenwel slechts een beperkt deel van de vraag naar ouderenhuisvesting opvangen. Een belangrijk deel van de behoefte zal in de bestaande voorraad moeten worden opgevangen. Veel van de bestaande woningen voldoen niet meer zodra de bewoners slecht(er) ter been zijn. Dergelijke woningen moeten worden aangepast, bijvoorbeeld door automatische deuropeners te plaatsen of galerijen op te hogen, of drempels te verwijderen.

Door gecombineerde inzet van WVG middelen, gemeentelijke 'opplusgelden' en geld van de woningeigenaar denkt de gemeente een doelmatiger en efficiënter gebruik van de financiële middelen mogelijk te maken. Om dit in de praktijk te toetsen is in nauwe samenwerking met de woningcorporaties een pilotregeling gestart.

Proef
De proef omvat 300 etagewoningen die bestemd zijn voor ouderenhuisvesting: Mendelssohnstraat (144 woningen), Burgemeester Visserstraat (60 woningen), Kruidenlaan (48 woningen) en Schubertstraat (48 woningen). De woningen worden in 2002 aangepast. Deze regeling is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de gemeente en de woningcorporaties, waarbij de verschillende financiële middelen zijn samengebracht. De pilotregeling heeft het karakter van een experiment. De regeling wordt in 2003 geëvalueerd.