D66

Partijblad Democraat
Idee
Brussel Vandaag

13 december 2001

Vredesmissies onder EU-vlag

Thom de Graaf

Reacties: www.thomdegraaf.nl

Een gemeenschappelijk Europees optreden in Afghanistan is nodig meent Thom de Graaf. Pas dan wordt duidelijk dat niet alleen een paar landen, maar de EU als geheel verantwoordelijkheid wil dragen voor stabilisatie en opbouw van Afghanistan.

De Graaf zal hiervoor vanavond in Brussel pleiten op een bijeenkomst van politiek leiders en ministers van de liberale partijen in Europa. Het verbaast hem dat in een tijd waarin Europa hoog op de agenda staat de Europese landen onderling niet tot goede afspraken kunnen komen om een gezamenlijke troepenmacht te leveren voor vredesmissies. Daardoor heeft Europa bijvoorbeeld geen rol van betekenis kunnen spelen in de Afghanistan-crisis.

De bijdrage van diverse EU lidstaten aan de VN vredesmacht in Afganistan moet onder Europese vlag worden geplaatst. Europa als geheel is daardoor ook een betere gesprekspartner voor de Verenigde Staten. De EU-lidstaten kunnen gezamenlijk afspreken welke landen militairen leveren en hoe aflossing plaats vindt. Binnen deze Europese inzet is ook een Nederlandse bijdrage logisch.
Europa kan dan voortaan ook met gezag pressie uitoefenen op de Verenigde Staten in een zaak als het Internationale Strafhof. De VS dreigen dat Hof in Den Haag niet te erkennen. Volgens De Graaf zou het "een regelrechte schande zijn als de VS selectief omgaan met hun verantwoordelijkheid voor de wereldvrede. Je kunt niet van de wereld vragen solidair te zijn in de strijd tegen het terrorisme en jezelf, als het gaat om recht doen, buiten de spelregels plaatsen." De Graaf wil dat de Europese top in Laken de houding van het Amerikaanse congres veroordeelt.

Het verbaast De Graaf dat in een tijd waarin Europa hoog op de agenda staat de Europese landen onderling niet tot goede afspraken kunnen komen om een gezamenlijke troepenmacht te leveren voor vredesmissies. Daardoor heeft Europa bijvoorbeeld geen rol van betekenis kunnen spelen in de Afghanistan-crisis.