Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V - F R A C T I E
V L A A M S P A R L E M E N T

Brussel, 13 december 2001

Minister Dua dreigt Protocol Bodemsanering met Umicore op te zeggen. Afbraak woningen te Hoboken is uitgesloten.


In antwoord op een parlementaire vraag van Johan Malcorps in de Commissie Leefmilieu van het Vlaams parlement, antwoordde Minister Dua dat zij en haar collega Vogels in geen geval van plan zijn om 183 huizen te laten afbreken in de wijk Moretusburg te Hoboken, om een buffer te creëren tussen de wijk en het bedrijf.

De minister wil dat de uitstoot van dioxines en zware metalen scherp verminderd wordt. De milieu-inspectie zal dit nauwgezet opvolgen.

Omwille van de gezondheid is een sanering van gronden ook in de wijk zelf nodig. Volgens de minister tracht Umicore in Hoboken (maar ook in andere vestigingen te Olen, Balen en Overpelt) haar verantwoordelijkheid te ontlopen. De minister roept het bedrijf begin volgend jaar op het matje. Als er niet snel verbetering komt, dreigt ze ermee het Protocol i.v.m. bodemsanering - afgesloten in 1997 door voormalig minister Kelchtermans - op te zeggen. Daardoor zou de bodemsaneringswet weer onmiddellijk onverkort van toepassing worden en zou er zonder verder uitstel onmiddellijk moeten gesaneerd worden.

antwoord van de ministers op aanvraag: johan.malcorps@agalev.be

Johan Malcorps,
Vlaams Volksvertegenwoordiger

---
Meer informatie:
Agalev fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02-552 13 84 Fax 02-552 16 33
e-mail: vl.parlm@agalev.be
http://www.agalev.be/code/nl/page.cfm?id_page=852