CDA

CDA wil 'onorthodoxe middelen' inzetten ter bestrijding van cellentekort

De motie die Tweede Kamerlid Theo Rietkerk heeft ingediend om te voorkomen dat er nog meer verdachten, als gevolg van het huidige cellentekort, bij de voordeur van de gevangenis worden terug- dan wel weggestuurd, is verworpen. De verwachting was dat de PvdA en SGP voor de motie zouden stemmen, en deze daarmee een meerderheid zouden halen. Maar bij stemming bleek dat alleen de SGP en PvdA'er Van Heemst voor de motie te zijn.

Het CDA vindt het onaanvaardbaar dat verdachten worden heengezonden, omdat er op dit moment te weinig cellen voor hen zijn. In de motie werd gevraagd om inzet van 'onorthodoxe middelen. Daarbij denkt Rietkerk aan extra gebruik van politiecellen, elektronisch toezicht en onder strikte voorwaarden 2 verdachten op 1 cel. Iets waar minister Korthals tegen is, maar als Kamerlid altijd voor heeft gepleit.

Een andere motie van Theo Rietkerk, waarin om "structureel meer geld voor het gevangenispersoneel" werd gevraagd, haalde evenmin. De hele oppositie stemde eensgezind voor, maar de coalitie stemde tegen.