Ingezonden persbericht


s
Den Haag, 13 december 2001
ICM 200112.119

Siemens krijgt GSM-opdracht van China Mobile ter waarde van 77 miljoen dollar

De Siemens-divisie Information and Communication Mobile (IC Mobile) heeft vandaag van de Chinese GSM-aanbieder China Mobile Communications Corporation (CMCC) de opdracht gekregen voor de uitbreiding van het GSM-netwerk in de provincie Sichuan. De opdracht heeft een totale waarde van 77 miljoen dollar. De opdracht bestaat uit de levering en installatie van mobiele communicatietechnologie en moet in mei 2002 zijn afgesloten. De opdracht zal worden uitgevoerd door Siemens Shanghai Mobile Communications Ltd. (SSMC).

Deze opdracht is de achtste fase in de uitbreiding van het GSM-netwerk in de provincie Sichuan. Siemens IC Mobile levert de GSM-communicatietechnologie voor vijf steden en regio's: Chengdu, Neijiang, Zigong, Yibin en Luzhou. In het kader van deze opdracht wordt het netwerk van de lokale CMCC-onderneming Sichuan MCC voorzien van de Power CP (Coordination Processor), een nieuw communicatiesysteem dat Siemens speciaal voor de Chinese markt heeft ontwikkeld en dat enkele dagen geleden voor het eerst in Shanghai is geïnstalleerd. Met de Power CP kan een GSM-centrale maximaal één miljoen GSM-deelnemers beheren. Hierdoor wordt de capaciteit van de centrales die China Mobile tot nu toe gebruikte met een factor vier uitgebreid.

De samenwerking tussen Siemens IC Mobile en Sichuan MCC bestaat reeds sinds de eerste fase van de GSM-uitbreiding door China Mobile in deze provincie. Met deze nieuwe opdracht bevestigt CMCC haar vertrouwen in Siemens IC Mobile wat betreft de hoge kwaliteit en de betrouwbaarheid van de leveringen en prestaties in de afgelopen jaren. Sichuan MCC heeft momenteel meer dan 4,8 miljoen mobiele klanten; de moederonderneming China Mobile is met meer dan 100 miljoen deelnemers de grootste GSM-aanbieder ter wereld.

Siemens-systemen voor mobiele communicatie in China worden geproduceerd door de joint-venture Siemens Shanghai Mobile Communications Ltd. (SSMC). Sinds de oprichting in 1993 ontwikkelt, produceert en verkoopt deze joint-venture (Siemens AG 60%, Shanghai Video and Audio Corporation 26%, Shanghai Mobile Communications Ltd. 10%, First Research Institute of the Ministry of Post and Telecommunication 4%) GSM-basisstations en -communicatietechniek en GSM-toestellen.

GSM / GPRS en toepassingen
Met meer dan 590 miljoen gebruikers (stand oktober 2001) is GSM de meest succesvolle standaard voor mobiele communicatie ter wereld. Met momenteel 150 internationale klanten in meer dan 70 landen is Siemens IC Mobile op dit moment de op twee na grootste systeemleverancier voor GSM-netwerken ter wereld. Met 26 opdrachten neemt de divisie nu dezelfde positie in op het gebied van GPRS.
Aangezien toepassingen op GSM-toestellen in de toekomst steeds belangrijker zullen worden, ontwikkelt Siemens IC Mobile daarnaast samen met verschillende partners mobiele toepassingen. Dit zijn bijvoorbeeld lokale diensten zoals "City on Air", waarmee de gebruiker een overzicht krijgt van het dienstenaanbod in de stad waar hij zich op dat moment bevindt. Op die manier krijgt hij informatie over vrije hotelkamers, interessante restaurants of de lokale verkeerssituatie. Andere mogelijke toepassingen zijn Mobile Banking of het mobiel betalen van kleinere bedragen, bijvoorbeeld bij ticketautomaten. Het spectrum van IC-Mobile-activiteiten wordt verder aangevuld met spin-offs.

De divisie Information and Communication Mobile (IC Mobile) van Siemens biedt het complete spectrum aan mobiele producten zoals communicatie-apparatuur, netwerk-infrastructuur en mobiele toepassingen. Bij de communicatie-apparatuur omvat het productenspectrum onder andere mobiele telefoons, draadloze modules, mobiele organizers en draadloze telefoons alsmede producten voor draadloze thuisnetwerken. De portfolio voor infrastructuur omvat het complete spectrum van GSM-, GPRS- en 3G-netwerktechnologieën voor mobiele netwerken, variërend van basisstations en telefoonsystemen tot intelligente netwerken. Het toepassingen-spectrum omvat end-to-end-oplossingen voor bijvoorbeeld voor Unified Messaging, Location Based Services en Mobile Payment. In het boekjaar 2001 (ultimo 30 september) realiseerde IC Mobile een omzet van 11,3 miljard euro. De divisie heeft wereldwijd 30.730 medewerkers.
Meer informatie over Siemens IC Mobile vindt u op internet onder: http://www.siemens-mobile.de

Disclaimer
Zinsneden en beweringen in dit persbericht die niet als 'historische feit' kunnen worden aangemerkt, zijn prognoses, met alle onzekerheden van dien. Latere uitkomsten kunnen afwijken van deze prognoses. Siemens AG is niet gehouden herziene prognoses van later datum te publiceren.

Dit persbericht vindt u op internet onder:
http://www.siemens.com/mobile-business/newsroom

Nadere informatie voor de redactie:
Siemens Nederland N.V., Persvoorlichting, André van Schoonderwoerd den Bezemer
Tel.: 070 - 333 2272, mobiel: 06. 53407417, e-mail: andre.schoonderwoerd@siemens.nl

Voor meer Siemens persberichten zie: www.siemens.nl/persinfo