Ingezonden persbericht

Minister in de fout met Projectorganisatie Betuweroute

DEN HAAG, 12-12-2001 -- Het samenwerkingsverband waarin het Ministerie van Verkeer & Waterstaat en NS-Railinfrabeheer aan de Betuwelijn werken vertoont gebreken. Minister Netelenbos maakt zich schuldig aan willekeur, machtsmisbruik en verspilling van overheidsgeld. Dat vindt Betuweroute Collectief, een organisatie van kritische burgers die de ontwikkelingen rond de Betuweroute nauwgezet volgt. Zij hebben de Vaste Commissie voor Verkeer & Waterstaat verzocht om minister Netelenbos om opheldering te vragen.

GEBREKKIGE ORGANISATIE

De Minister heeft steken laten vallen bij het inrichten van de 'Projectorganisatie Betuweroute'. Onder deze naam werken Verkeer & Waterstaat en haar taakorganisatie NS-Railinfrabeheer bv samen bij de aanleg van de omstreden goederenspoorlijn. De vermeldingen op het briefpapier voldoen echter niet aan de wettelijke eisen. De regionale vestigingen zijn ten onrechte niet bij de Kamer van Koophandel ingeschreven.

Door deze fouten zijn verschillende belanghebbenden, waaronder de stichting Milieuvrienden Duiven en de bewonersvereniging Groessen in Protest, op kosten gejaagd om een aantal onjuist te naam gestelde milieuvergunningen te laten rechtzetten. Ook leidde het ontbreken van de vereiste gegevens op het briefpapier en in het Handelsregister ertoe dat ondernemer K. IJff bij de keuze van een handelsnaam op het verkeerde been is gezet. Deze fouten in de organisatie zijn de facto economische delicten die vervolgd behoren te worden.

WILLEKEUR BIJ CLAIMEN VAN DOMEINNAMEN

Critici van de Betuweroute hebben eind vorig jaar, onder het motto 'Zet een streep door de Betuweroute', de domeinnaam met het streepje http://www.betuwe-route.nl in gebruik genomen. Minister Netelenbos heeft via de rechter getracht om deze kritische website 'met het streepje' de mond te snoeren.

In maart dit jaar heeft V&W alle op dat moment nog vrije domeinnamen met 'betuweroute' en 'betuwelijn', met en zonder streepje en met de extensies .nl. .com, .net, .org en .info geregistreerd. Via de rechter heeft de Minister getracht om onze kritische website 'met het streepje' de mond te snoeren.

Feitelijk is hier sprake van willekeur, omdat domeinnaamhouders van betuweroute-domeinen die GEEN kritiek leveren door de minister ongemoeid worden gelaten.

De minister stelt dat de aanduiding Betuweroute aan de Staat toebehoort. Maar ze vervolgt alleen degenen die (voor haar onwelgevallig) gebruik maken van die naam, maar niet de eigenaren van bijvoorbeeld http://www.betuweroute.net, http://www.betuweroute.org en http://www.betuweroute.com - websites die GEEN, andere of niet-kritische informatie geven. Een duidelijker bewijs van willekeur is er niet.

MISBRUIK VAN MACHT EN OVERHEIDSGELD

Het ministerie heeft haar poging om via de rechter het gebruik van de domeinnaam met het streepje www.betuwe-route.nl te laten verbieden in hoger beroep verloren. Ook bij het kortgeding over de eigendom van die domeinnaam trok het ministerie aan het kortste eind.

Toch wil V&W nu via alweer een hoger beroep trachten om onze domeinnaam in handen te krijgen: we proberen het gewoon want geld speelt geen rol, meldde de landsadvocaat. Een schoolvorbeeld van machtsmisbruik en verspilling van overheidgeld.

KAMERVRAGEN AAN DE MINISTER

Betuweroute Collectief heeft de Vaste Kamercommissie voor Verkeer & Waterstaat verzocht om bij de behandeling van de 10e Voortgangsrapportage op donderdag 13 november over deze kwestie formeel vragen te stellen aan de Minister:


1. Welke maatregelen neemt de Minister om de 'Projectorganisatie Betuweroute' te laten voldoen aan de wettelijke eisen? En op welke wijze worden gedupeerden (ondergetekenden en genoemde stichtingen) schadeloos gesteld ?
2. Op basis van welke richtlijn of welk beleid heeft de minister besloten om WEL het gebruik en de eigendom van de domeinnaam 'met het streepje' van de critici te willen verbieden maar NIET van andere overeenstemmende domeinnamen? En is de Minister van plan om te proberen ook andere bezitters van overeenstemmenden betuweroute- en betuwelijn-domeinnamen tot overdracht te dwingen?
3. Hoeveel hebben de juridische procedures over de betuweroute-domeinnamen gekost?


Ingezonden persbericht