ABVAKABO FNV

Dreigende acties bij energieproduktiebedrijven

Zoetermeer, 13 december 2001

Na een zeer lang en moeizaam proces zijn de onderhandelingen over een CAO voor de produktiebedrijven in de energiesector vastgelopen. Werkgevers willen vergaande flexibilisering van werktijden en arbeidsvoorwaarden. Dit wordt door de werknemers niet haalbaar geacht. ABVAKABO FNV heeft daarom vandaag het overleg beëindigd en de werkgevers een ultimatum in het vooruitzicht gesteld. ' De werkgevers willen veel te veel tegelijk, onze achterban heeft dat massaal afgewezen', aldus Joost van Herpen, landelijk bestuurder van ABVAKABO FNV.

De CAO Produktie had per 1 april 2001 in moeten gaan. Sinds februari van dit jaar wordt onderhandeld over deze sector-CAO, vooralsnog zonder positief resultaat. In oktober werd een
onderhandelaarsresultaat bereikt, dat echter door de achterban van de bonden massaal werd afgewezen. De bonden vroegen nieuw overleg aan, dat vandaag op een conflict is uitgelopen.
Breekpunt zijn de flexibiliseringsvoorstellen van de werkgevers. Deze willen een verruiming van het dagvenster, dat tot verlies van toeslagen leidt. Hierdoor worden de medewerkers geacht tussen zeven uur 's ochtends tot negen uur 's avonds beschikbaar te zijn voor het werk, zonder daar een fatsoenlijke vergoeding tegenovergesteld te krijgen. Bovendien willen de werkgevers de toeslag voor overwerk op de zaterdag fors neerwaarts bijstellen. De inkomens kunnen hierdoor met 400 gulden per maand dalen. Nu de werkgevers niets van de voorstellen terug willen nemen, rest de bonden geen andere uitweg dan het aankondigen van collectieve acties.

'De werkgevers hebben, ondanks toezeggingen, verzuimd draagvlak te creëren voor de veranderingen in de produktiebedrijven. Nu willen ze alles tegelijk, en dat kan niet', aldus Van Herpen. De bonden hebben voorgesteld de plannen in werkgroepen verder uit te werken voor de volgende CAO, maar de werkgevers willen al hun ideeën direct invoeren. Voor de werknemers is dat niet werkbaar. ABVAKABO FNV zal de werkgevers nu een ultimatum stellen, waarbinnen aan de eisen tegemoet moet worden gekomen. Gebeurt dat niet, dan volgen begin januari acties.

In de produktiebedrijven werken circa 3500 werknemers, waarvan ABVAKABO FNV er ruim 1800 vertegenwoordigt.

Meer informatie:
Joost van Herpen landelijk bestuurder (06) 51576940 Annemarie Vonk voorlichter (06) 53362330

13 dec 01 22:12