Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PvdA

Den Haag, 13 december 2001

PvdA OP DE BRES VOOR OVERBLIJVEN VAN KINDEREN TUSSEN SCHOOLTIJDEN

De PvdA is de afgelopen weken actief aan de slag geweest om het overblijven van kinderen tussen de middag eindelijk eens te regelen. Nederland is één van de laatste landen in Europa die geen goede regeling kent om kinderen tussen de middag fatsoenlijk op te vangen. Dat is een groot probleem. Niet alleen voor de werkende ouders, maar ook voor kinderen zelf. Soms moeten ze in korte tijd eventjes naar huis of naar de overblijfvoorziening. Moeders regelen soms onderling dat er op de kinderen wordt gepast, maar ook dwalen veel kinderen op straat.

Hoewel iedereen dit probleem erkent, voelt niemand zich echt verantwoordelijk. De ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport verwijzen steeds naar elkaar.

De PvdA heeft nu zelf het initiatief genomen. Afgelopen dinsdag werd een amendement van de PvdA aanvaard bij de begrotingsbehandeling van OCW om hiervoor geld uit te trekken. Deze week wordt ook gestemd over een amendement met dezelfde strekking bij de behandeling van de begroting van VWS. Hiervoor heeft de PvdA in de Tweede Kamer al voldoende steun gekregen. Bij de begrotingsbehandeling van SZW heeft de PvdA het voorstel gedaan er voor te zorgen dat ook kinderen van bijvoorbeeld alleenstaande ouders gebruik kunnen maken van deze nieuwe overblijfregeling. Ook dit voorstel krijgt de steun van de Kamer. Hierdoor komt in totaal zo'n 10 miljoen gulden beschikbaar.

Woordvoerder 03-iëtte Hamer: 'Dit is een eerste begin. Met deze 10 miljoen kunnen projecten gestart worden en overblijfkrachten betaald. Natuurlijk moet er een definitieve regeling komen. Het kabinet heeft toegezegd in februari met een plan te komen. Ondertussen zitten wij overigens niet stil. Mocht het plan van het kabinet ontoereikend zijn, dan hebben we zelf de verdere voorstellen al klaar. De PvdA hoopt hiermee veel ouders en kinderen te helpen bij een probleem, dat in een moderne samenleving niet meer zou mogen bestaan.'