Raad voor het openbaar bestuur


Nieuws Rob

Het nieuws van de Rob is op 18 december 2001 bijgewerkt.
---

In zijn vergadering van 13 december jl. heeft de Raad uitvoerig gesproken over de inhoud van twee nog uit te brengen adviezen en is de eindversie van het advies over de
bestuurlijk-organisatorische invulling van Waterbeleid in Nederland vastgesteld. Het advies over waterbeleid gaat in op de bestuurlijk-organisatorische inrichting van het waterbeleid in Nederland. Centraal in het advies staat de noodzaak tot integraal waterbeleid en het advies van commissie Waterbeleid in de 21e eeuw alsmede de Europese Kaderrichtlijn Water (EKRW). Het bestuurlijk-organisatorische krachtenveld is aan verandering onderhevig. De Raad ziet in de provincies de drager van integraal waterbeleid. De waterschappen zouden zich moeten ontwikkelen tot een interactieve waarborgdemocratie. Verder denkt de Raad dat het invoeren van een integrale waterwet een goede manier is om water een duidelijk plek te geven in de besluitvorming. Het is de bedoeling dat het advies nog voor het eind van dit jaar aan de Minister van BZK wordt aangeboden.

Daarnaast heeft de Raad gediscussieerd over een ongevraagd advies aangaande de evaluatie van de Kaderwet Adviescolleges ('De Staat van Advies'). Het advies gaat in op de gebrekkige invulling van het politiek primaat in het kader van het adviesstelsel, op de vraag of het stelsel ertoe 'heeft gedaan' , op de gewoonte om sterk rekening te houden met de politieke kleur van te benoemen Raadsleden en op een gewenste versoepeling van de Kaderwet op het gebied van termijnen en procedures. Ook dit advies zal voor het eind van het jaar worden afgerond en aangeboden worden aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Daarnaast kwam aan de orde een concept voor en advies over het wetsvoorstel 'Bestuur in stedelijke regio's' dat momenteel bij de Tweede Kamer aanhangig is. Het is in dit geval de Kamer zelf die om dit advies heeft gevraagd. De Raad overwoog dat er een wettelijke voorziening moet worden getroffen om de huidige samenwerking in de kaderwetgebieden te continueren. Een eindperspectief voor het regionaal en bovenregionaal bestuur dat op voldoende draagvlak kan rekenen is echter nog niet in zicht. De Raad acht het daarom ongewenst de zaak te doen 'stollen' door het treffen van een definitieve wettelijke regeling. De Raad wil aanbieden mee te denken over het formuleren van verschillende opties voor de vormgeving van het bestuur in stedelijke regio's.

Verder besprak de Raad de voortgang van een lopende projecten. Er komt een alternatieve presentatie van het advies 'Etniciteit, binding en burgerschap'. Deze alternatieve presentatie bestaat uit een videofilm waarin de boodschap van het advies naar voren wordt gebracht. Verder is in voorbereiding een symposium, te organiseren samen met de Vereniging Bestuurskunde waarin zal worden nagedacht over de bestuurlijke agenda van het nieuwe kabinet. Adviezen over het integraal veiligheidsbeleid en over interactief bestuur zullen in de volgende raadsvergadering opnieuw aan de orde worden gesteld.

Aan het eind van de vergadering maakte de heer Langenberg bekend dat hij de Raad gaat verlaten in verband met het accepteren van een nieuwe functie bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.