VNU N.V.

Haarlem, 13 december 2001

TRADING UPDATE

VNU bevestigt winstverwachting voor 2001

Op grond van het huidige inzicht in de gang van zaken gedurende het tweede halfjaar 2001 gaat VNU ervan uit dat de winstprognose voor 2001, zoals vermeld in het persbericht van 5 oktober, zal worden gerealiseerd. In dit bericht maakte VNU bekend dat zij verwacht dat de cash earnings per share - nettowinst per aandeel voor goodwill amortisatie en voor buitengewoon resultaat - voor 2001 zal dalen ten opzichte van 2000. De teruggang zal naar verwachting tussen de 0% en 5% zijn.

De gunstige ontwikkeling bij de groep Marketing- en Mediainformatie heeft zich in het tweede halfjaar voortgezet. De autonome omzetgroei in 2001 van ACNielsen en van Nielsen Media Research, de twee grootste onderdelen van deze groep, is in lijn met eerder uitgesproken verwachtingen. Bij ACNielsen ligt ook de verbetering van het resultaat en van de brutomarge op schema. De integratie verloopt voorspoedig, terwijl de uitvoering van het herstructureringsprogramma 'Operation Leading Edge' goede vorderingen maakt. Van de overige activiteiten laat met name de Entertainment Information group een sterke groei zien dankzij een uitstekende ontwikkeling van de markt voor filmproducten.

De verslechterende economische omstandigheden veroorzaakten bij de groep Businessinformatie - conform het persbericht van 5 oktober - zowel in de Verenigde Staten als in Europa een forse teruggang op de advertentiemarkten. Dit had een sterk negatief effect op het resultaat van deze groep. Vooral bij de Europese vakbladen zette de dalende trend zich voort. Zoals reeds op 5 oktober aangeduid, noodzaakten deze ontwikkelingen tot het nemen van aanvullende maatregelen, die het kostenniveau in 2001 met circa EUR 35 miljoen hebben teruggebracht. Het resultaat van de vakbeurzen is eveneens afgenomen. Dit is het gevolg van het feit dat met name de gebeurtenissen op 11 september hebben geleid tot vermindering van het vliegverkeer in de Verenigde Staten.

Het resultaat van de groep Directories heeft zich naar verwachting ontwikkeld. De omzet van deze groep laat nog steeds een lichte groei zien, zij het op een iets lager niveau dan vorig jaar. Het bedrijfsresultaat zal tenminste op hetzelfde niveau liggen als in 2000. De verkoop van de groepen Consumenteninformatie en Educatieve Informatie zal naar verwachting in het tweede halfjaar leiden tot een buitengewoon resultaat na belastingen van ruim EUR 1 miljard.

Tevens verwacht VNU als gevolg van de jaarlijkse impairment test op uitgaverechten en goodwill een additionele amortisatielast van circa EUR 130 miljoen tot EUR 140 miljoen. Deze last heeft betrekking op de waardering van in eerdere jaren verworven vaktijdschriften en op het meerderheidsbelang in NetRatings. Zowel het buitengewoon resultaat als de additionele amortisatielast hebben geen invloed op de door VNU als belangrijkste kengetal gehanteerde cash earnings per share.

Over de voortgang van het veranderingsproces van VNU zei Rob van den Bergh, voorzitter van de Raad van Bestuur: "In het transformatieproces van VNU is 2001 een cruciaal jaar. Met de overname van ACNielsen is VNU wereldmarktleider geworden met marketing- en mediainformatiediensten. De verkoop van de groepen Consumenteninformatie en Educatieve Informatie is zeker onder de huidige economische omstandigheden op bevredigende wijze gerealiseerd. Deze veranderingen geven onze onderneming meer focus, meer groeipotentieel en meer recessiebestendigheid. VNU beschikt hiermee over een solide financiële positie en uitstekende vooruitzichten op lange termijn".

Om het transformatieproces verder te bevorderen zal Rob van den Bergh midden 2002 zijn intrek nemen in het VNU-kantoor in New York. De hoofdkantoor taken worden zowel vanuit Haarlem als New York verricht. Rob van den Bergh zal hiertoe nauw samenwerken met de CFO in Haarlem.

Forward looking statements
Dit document bevat vooruitzichten (forward looking statements). Deze vooruitzichten worden uitgedrukt met woorden als ´verwachten´, ´zou´, 'zou kunnen´, ´zullen´ en vergelijkbare woorden. Deze vooruitzichten zijn onderhevig aan risico 's en onzekerheden, en feitelijke resultaten en gebeurtenissen kunnen aanzienlijk afwijken van hetgeen thans verwacht wordt. Factoren die daartoe aanleiding kunnen geven zijn onder meer de algemene economische situatie, omstandigheden in de markten waarop VNU actief is, de houding van klanten, leveranciers en concurrenten, technologische ontwikkelingen alsmede wet- en regelgeving die VNU's business raken.