Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

MIN LNV: Gehele voordelta aangewezen als vogelrichtlijngebied

nr.134 13 december 2001

GEHELE VOORDELTA AANGEWEZEN ALS VOGELRICHTLIJNGEBIED

Staatssecretaris Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft nu de gehele Voordelta (van Rotterdam tot aan de Westerschelde) aangewezen als Vogelrichtlijngebied. Ook is het gebied aangewezen als wetland. In het gebied overwinteren en rusten grote aantallen vogels, zoals de lepelaar, toppereend, zilverplevier, tureluur, roodkeelduiker en kuifduiker. De Voordelta is daarmee een (water)gebied van internationale betekenis voor vogels.

In 2000 is al een groot gedeelte van de Voordelta aangewezen als Vogelrichtlijngebied. Uit bezwaren over dit besluit kwam naar voren dat ook het noordelijk deel van de Voordelta aangewezen zou moeten worden als Vogelrichtlijngbied. Nieuwe telgegevens maken inderdaad duidelijk dat ook in het noordelijk deel veel vogels rusten en overwinteren. Daarom heeft Faber besloten ook dit deel van de Voordelta te beschermen onder de Vogelrichtlijn.

Nederland is verplicht om in het kader van de Europese Vogelrichtlijn belangrijke vogelgebieden veilig te stellen. Besluiten over nieuwe plannen, projecten en handelingen in deze gebieden kunnen pas genomen worden als die getoetst zijn aan het afwegingskader van de Europese Habitatrichtlijn.

13 dec 01 09:34