Bve Raad

Persbericht

De Bilt, 13 december 2001

Constructief akkoord CAO beroepsonderwijs en volwasseneneducatie Beroepsonderwijs compenseert financiële consequenties zorgtaken

In het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie (bve) wordt bij de inschaling na indiensttreding voortaan rekening gehouden met onbetaalde en betaalde ervaring. Alle bestaande bepalingen voor inschaling die in de CAO-Bve staan, vervallen hiermee. Deze maatregel geldt zowel voor nieuwkomers als herintreders. Op basis van de uitspraak van de Commissie gelijke behandeling over de beloning van herintreders, zal alsnog op verzoek van de werknemers worden bekeken of indertijd bij de indiensttreding voldoende rekening is gehouden met onbetaalde ervaring, zoals bijvoorbeeld het opvoeden van kinderen. Met deze maatregel loopt het beroepsonderwijs voor op andere bedrijfstakken die de financiële waardering voor onder meer werknemers met zorgtaken nog niet op zich nemen.

De regeling is vastgelegd in de CAO, die is overeengekomen met de onderwijsbonden en de Bve Raad*, de landelijke brancheorganisatie voor beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. Deze CAO is van toepassing op 43.000 werknemers en is op 12 december vastgesteld. De CAO loopt tot 1 januari 2003.

Verder is overeenstemming bereikt over het ouderschapsverlof. Er komt een vorm van betaald ouderschapsverlof voor de zorg van kinderen tot drie jaar, toegesneden op de wens van de werknemer. Daarnaast dragen de onderwijsinstellingen, net zoals alle werkgevers in Nederland per 1 januari 2002, hun eigen verantwoordelijkheid voor de reïntegratie van personeel dat arbeidsongeschikt is geraakt. De onderwijsinstellingen zullen gezamenlijk een raamcontract afsluiten met een beperkt aantal reïntegratiebedrijven om de terugkeer in het arbeidsproces vorm te geven.