Euronext Brussels

Persberichten - 13/12/2001

Ariane Group - Transiciel brengt een overnamebod op het softwarehuis Ariane Group uit via zijn Belgische dochteronderneming om zijn Europese aanwezigheid te versterken

Transiciel brengt een overnamebod op het softwarehuis Ariane Group uit via zijn Belgische dochteronderneming om zijn Europese aanwezigheid te versterken

Transiciel SA (« Transiciel »), onderneming genoteerd op de Eerste Markt van de Beurs van Parijs, kondigt zijn plan tot overname van Ariane Group SA/NV aan, die genoteerd is op de Eerste Markt van Euronext Brussel, via zijn dochteronderneming Transiciel Benelux SA. Zo wil Transiciel zijn aanwezigheid in Europa verstevigen.

Dit project zal doorgaan via een overnamebod door Transiciel Benelux SA aan de prijs van 10,33 EUR per aandeel in contanten, en omvat alle aandelen van Ariane Group.

Na de strategische, financiële en sociale gevolgen van het overnamevoorstel te hebben overwogen, zijn de oprichters en de belangrijkste aandeelhouders (de onderneming Rhodium evenals Dhr. en Mevr. Féard) van Ariane Group tot de conclusie gekomen dat het overnamebod door Transiciel Benelux SA interessant was. De Raad van Bestuur van Ariane Group zal zich over dit overnamevoorstel moeten uitspreken binnen de 5 dagen na de publicatie van het advies van overnamebod dat binnengebracht wordt bij de Belgische Commissie voor het Bank- en Financiewezen.

Volgens Georges Cohen, President-Directeur van Transiciel :

« Via de overname van Ariane Group zou de groep Transiciel een belangrijke stap kunnen zetten in zijn international groeibeleid. Deze overname zou de groep Transiciel inderdaad toelaten één van de leiders te worden op de markt van informaticadiensten in België en Luxemburg met meer dan 1.000 medewerkers. Bovendien zou Ariane Group de activiteit van de groep Transiciel duidelijk versterken in het Noorden van Frankrijk, in Parijs en in Sophia-Antipolis. »

Marc Féard, President-Directeur van Ariane Group, verklaart :

« Dit project tot overname is van groot belang voor Ariane Group. Wij hebben onze onafhankelijkheid altijd gevaloriseerd. De context verandert niettemin en wij gaan er voortaan van uit dat wij in een consolidatiefase van onze bedrijfssector zijn gekomen en dat wij niet achterop willen blijven. De groep Transiciel, wegens zijn gedecentraliseerde management, lijkt ons de beste manier om een duurzame ontwikkeling van Ariane Group te garanderen. Zo zal Ariane Group van het bestaande clienteel en van de financiële omvangrijkheid van de groep Transiciel kunnen genieten om grootscheepse projecten aan te gaan. De groep Transiciel speelt inderdaad een belangrijke rol in ons marktsegment en heeft een ononderbroken groei genoten tijdens de laatste 10 jaar. De Belgische en Luxemburgse dochterondernemingen van de groep Transiciel hebben reeds bijgedragen tot deze uitbreiding. De aanwezigheid van Ariane Group in deze gebieden zal hun ontwikkeling nog meer versterken. »

Strategische overwegingen

Transiciel is opgericht in 1990 in Frankrijk en is een Europees softwarehuis dat aanwezig is in Frankrijk, Spanje, België, Luxemburg en Nederland. De onderneming, die meer dan 7.500 medewerkers telt, is van plan een omzet van 1 miljard EUR te realizeren binnen de komende drie jaar, waarvan 30% in het buitenland. Voor het jaar 2001 voorziet Transiciel een omzet van een beetje meer dan 500 miljoen EUR.

Ariane Group is een dienstverlenende firma in informatica-engineering die voor 2001 een omzet voorziet van 115 miljoen EUR met meer dan
1.600 medewerkers.

Het dienstenaanbod van Ariane Group omhelst de drie expertisedomeinen van Transiciel :


* Integratie van Beheersystemen (49% van de totale omzet),

* Informatie- en Netwerkbeheer ( 36% van de totale omzet) ,

* Consulting in Spitstechnologieën (15% van de totale omzet).
Op het vlak van integratie van beheersystemen beschikt Ariane Group over een sterke know-how in datawarehouse (SAS en Business Object), methodologie (Iso 9000, Merise, Case tools,...), ERP-integratie (SAP). Ariane Group is tevens uitgever van een ERP die leader is in de overheidssector in België. De activiteit rond Informatie- en Netwerkbeheer wordt verdeeld als volgt : twee derde infrastructuurbeheer en één derde Groupware.

Wat de consultancy in geavanceerde technologieën betreft, realiseert Ariane Group Research and Development prestaties in de electronica-, automobiel-, telecommunicatie- en luchtvaartsector.

Overigens zijn de inkomsten net zo evenwichtig verdeeld als die van de groep Transiciel in die zin dat, voor het boekjaar 2000, 40% van zijn inkomsten betrekking heeft met de industrie- en dienstensector, 36% met het bank- en financiewezen en 24% met de overheidssector (hoofdzakelijk in België en Luxemburg voor laatstgenoemde sector).

Ariane Group heeft sinds twee jaar een dynamisch intern en extern groeibeleid gevoerd, zonder een rendabiliteit te realiseren die vergelijkbaar is met die van Transiciel. De operationele rendabiliteit (EBITDA) van Ariane Group bedroeg inderdaad 6,2% van de omzet op het einde van het eerste halfjaar voor een omzet van 60,2 miljoen EUR.

Met de commerciële reorganisatie en de juridische herstructurering die Ariane Group reeds heeft aangevat, gepaard met de toepassing van de ontwikkelings- en management modellen van de groep Transiciel evenals de technische en commerciële krachtenbundeling, die er met deze overname uit zullen voortspruiten, zou Ariane Group in staat moeten zijn binnen 12 à 18 maanden behoudens conjuncturele wisselvalligheid - een bedrijfsrendabiliteit te bereiken die de rendabiliteit van Transiciel zou moeten naderen.

Structuur van de transactie

Transiciel Benelux SA brengt een overnamebod uit op het volledige uitgegeven kapitaal van Ariane Group. De door Transiciel Benelux SA voorgestelde prijs bedraagt 10,33 EUR per aandeel in contanten. Deze prijs omvat een premie van 35% in vergelijking met de gemiddelde koers van het aandeel Ariane Group gedurende de laatste dertig dagen op de Beurs en een premie van ongeveer 46,5% in vergelijking met de koers van het aandeel Ariane Group op 12 december 2001.

Het overnamebod van Transiciel Benelux SA is onderworpen aan de voorwaarde dat een minimum van 496.139 aandelen van Ariane Group door Transiciel worden ingezameld na bovenvernoemd bod. Dit aantal aandelen, toegevoegd aan het aantal aandelen in bezit van de oprichtende aandeelhouders van Ariane Group, is in ieder geval goed voor tenminste 85% van alle aandelen die het kapitaal van Ariane Group uitmaken; na afloop van het bod behoudt Transiciel zich het recht om eventueel van deze voorwaarde af te zien.

De oprichtende aandeelhouders van Ariane Group, die over 70% van het kapitaal van de onderneming beschikken, ondersteunen het overnamebod van Transiciel Benelux SA en hebben de groep Transiciel een call-optie verleent, dat kan worden uitgeoefend voor een periode van 10 werkdagen na het afsluiten van het bod op de aandelen die ze niet in het bod zouden hebben ingebracht.

Volgende stappen

Transiciel zal een prospectus publiceren, die onder andere alle voorwaarden van het overnamebod beschrijft, na goedkeuring van de Commissie voor het Bank- en Financiewezen.

De realisatie van het overnamebod is voorzien in de loop van de maand januari 2002.

Transiciel

Transiciel is een softwarehuis met een multi-specialisten aanbod voor grote ondernemingen dat drie aanvullende expertisedomeinen omvat :


* Consultancy in Spitstechnologieën,

* Integratie van Beheersystemen,

* Informatie-, Systeem- en Netwerkbeheer.
In 2000 verwezenlijkte Transiciel een omzet van 377 miljoen EUR, hetzij een groei van 48% in vergelijking met de omzet van 1999 en voorziet in 2001 een omzet van een beetje meer dan 500 miljoen EUR (372 miljoen EUR voor de eerste negen maanden van 2001). De groep wenst zijn groeibeleid verder te zetten en een omzet te bereiken van meer dan 1 miljard EUR binnen de drie jaar.

Ariane Group

Ariane Group is een Europees bedrijf dat diensten levert op het gebied van informatica-engineering en dat georganiseerd is in grote taalkundige en economische zones : noorden van België / zuiden van België / Luxemburg / Noord-Frankrijk / Zuid-Frankrijk en Ile-de-France. De expertise van de vennootschap op het gebied van consultancy, audit, engineering en systeemintegratie wordt verrijkt via het oprichten van competentiecentra: Methode, Datawarehouse, Client/Server, Groupware Intranet/Internet, Systemen/Netwerken/Telecom, ERP, Geavanceerde Technologieën. In 2000 verwezenlijkte Ariane Group een omzet van 84 miljoen EUR, een groei van 93% in vergelijking met de groei in 1999. Na de reorganisatie van zijn commerciële activiteit in Europa tijdens het tweede halfjaar 2000 en een in juni 2001 aangevangen juridische herstructurering, krijgt Ariane Group de mogelijkheid om tegen een groep met Europese omvang te leunen, om zo zijn ontwikkelingsstrategie verder te zetten.

Bron: Ariane Group
Provider: Euronext Brussels