---

Ministerie van Defensie



---

Landmacht vergroot geniecapaciteit

11-12-2001

De Koninklijke Landmacht stelt donderdag (13 december) in Wezep het nieuwe 101-Geniebataljon paraat. Dit bataljon is vorig jaar opgericht om de constructiecapaciteit van de krijgsmacht te vergroten. Het nieuwe bataljon beschikt over drie geniecompagniƫn. Om te laten zien waar het nieuwe bataljon toe in staat is, wordt tijdens een oefening, genaamd 'Aban Primo' een vluchtelingenkamp gebouwd. De oefening duurt tot vrijdag (14 december). Het nieuwe bataljon telt 650 militairen.

De genie komt veelvuldig in actie bij uitzendingen van de krijgsmacht en zorgt voor de bouw van allerlei voorzieningen op het gebied van infrastructuur. Het kan daarbij gaan om bouwwerken voor uitgezonden militaire eenheden, maar net zo goed om voorzieningen ten behoeve van de burgerbevolking. De bouw van een vluchtelingenkamp op de Wezeperberg bij Wezep is dan ook een uitstekende manier om te laten zien dat het nieuwe bataljon klaar is voor operationele inzet.

Het paraatstellen van het 101-Geniebataljon geschiedt donderdagmiddag op de Prinses Margrietkazerne in Wezep door de commandant van de Eerste Divisie, generaal-majoor L. Noordzij.