Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Landelijk rook-stop project
in huisartsenpraktijken van start

Utrecht, 12 december 2001 -- Donderdag 13 december gaat in alle huisartsen-praktijken van het land een project van start om meer mensen van het roken af te helpen. Dit RookStop Project is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA). Volgens de NVDA zijn de huisarts en de assistent het uitgelezen team om mensen te helpen bij stoppen met roken: uit onderzoek blijkt dat men tot 10 keer meer kans heeft om met blijvend succes te stoppen, als de arts hier bij betrokken is.

Het RookStop Project zorgt ervoor dat de doktersassistent op een eenvoudige en discrete manier juist die patiënten kan vinden, bij wie stoppen met roken medisch gezien het meest van belang is en bij wie bovendien de slagingskans het grootst is. Deze patiënten vullen in de wachtkamer een korte vragenlijst in, waarmee de arts in een oogopslag zicht krijgt op de achterliggende motivatie van de patiënt. Op basis hiervan bepaalt de arts de verdere aanpak om te stoppen.

Het unieke aan dit project is, dat de assistent zelf actief aan de slag gaat, waardoor de arts ook hulp kan bieden bij mensen die niet zelf over hun rookverslaving beginnen. Mevrouw van Baggem, voorzitter van de NVDA hierover: "Er wordt al veel voorlichting gegeven over het feit dat roken een verslaving is, onder meer door Defacto in de 'Zoek Hulp' campagne die nu loopt. Ook hebben veel artsen zelf al een favoriete aanpak om mensen van het roken af te helpen,

onder meer met de Minimale Interventie Strategie of het toepassen van andere hulpmiddelen. Er was echter nog geen methode om in de praktijk snel en eenvoudig juist die patiënten te selecteren, waar de arts het beste zijn energie in kan steken. Dat gaan de doktersassistenten nu doen".

De assistent investeert hiervoor enkele minuten extra per patiënt. Volgens de NVDA is dit de moeite meer dan waard, gezien de te boeken gezondheidswinst. Bovendien levert het ook tijdswinst op: "Op korte termijn is het voordeel dat de arts niet bij alle patiënten over stoppen met roken hoeft te beginnen. Op lange termijn leveren minder rokers binnen een praktijk ook minder klachten, gezondheidsproblemen en werkdruk op," aldus Van Baggem.

Het RookStop Project is ondersteund met een donatie van GlaxoWellcome.
.

* * * einde persbericht * * *

Meer informatie voor de pers:

Contact: Gerda van Baggem, voorzitter Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA), Utrecht, tel 030 263 10 40.

Voorbeeldmaterialen: de projectmaterialen zijn op te vragen op ons secretariaat of in te zien op onze site, www.nvda-utrecht.nl .

Achtergrondinformatie: de NVDA geeft in het kader van dit project een special uit van haar tijdschrift NVDA-Nieuws. U kunt een exemplaar opvragen bij het secretariaat, tel. 030 263 10 40, e-mail secretariaat@nvda-utrecht.nl