Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
14 december 2001

"NEDERLAND KLAAR VOOR DE EURO"

De ministerraad heeft de slotrapportage eurovoorbereidingen besproken. In deze rapportage wordt de laatste stand van zaken rond de eurovoorbereidingen (in alle geledingen van de Nederlandse samenleving) toegelicht. Conclusie is dat de Nederlandse samenleving in het algemeen goed is voorbereid en dat daarom wordt verwacht dat de omschakeling soepel zal verlopen, hoewel een dergelijke kolossale operatie uiteraard niet geheel geruisloos voorbij kan gaan.

De waardevervoerders hebben in de achterliggende periode de levering aan banken en de grote toonbankinstellingen van eurobiljetten (startvoorraad per 1 januari) vrijwel afgerond. Ook de distributie van euromunten ligt op schema. Daarnaast hebben meer dan 180.000 toonbankinstellingen, die geen klant zijn van het waardevervoer, speciale pakketten met euromunten besteld. Van de ruim 950.000 bestelde pakketten worden zo'n 860.000 tussen 27 en 29 december via de zogenaamde fijndistributie door TPG afgeleverd. In verband met de eurobevoorrading wordt tussen medio december en medio januari extra politie (4000 mensen) ingezet.

Ruim 15 miljoen eurokits en circa 8 miljoen consumentenpakketten (met daarin 32 euromunten t.w.v. 11,35 euro) zijn door de waardevervoerders inmiddels op de plaats van bestemming afgeleverd. Vanaf vandaag kunnen de eurokits op vertoon van de afhaalcoupon bij daarop vermelde bedrijven worden afgehaald, en kunnen ook de consumentenpakketten bij banken en detailhandel voor 25 gulden worden gekocht. Vanaf 1 januari, uiterlijk 12:00 uur 's middags, zal iedere Nederlandse geldautomaat eurobiljetten uitgeven. Aangezien de detailhandel vanaf 1 januari ook alleen eurowisselgeld zal teruggeven, zullen volgens verwachting binnen twee weken vrijwel alle betalingen in euro plaatsvinden.

Van de Nederlanders geeft 78% aan zich goed tot zeer goed geïnformeerd te voelen over de euro. Dit blijkt ook uit de relatief hoge kennis - t.o.v. andere eurolanden - van bijvoorbeeld de startdatum (91%) en de bekendheid met de afspraak dat in januari eurowisselgeld wordt teruggegeven (86%).

Bedrijven met een chartale functie zijn in het algemeen goed voorbereid. Reeds in oktober gaf 75% van de detailhandel aan klaar te zijn voor de komst van de euro. Slechts 2% gaf toen aan nog geen voorbereidingen getroffen te hebben. In de laatste fase van voorbereidingen van het bedrijfsleven speelt training van (kassa)personeel een grote rol.

De rijksoverheid, zelfstandige bestuursorganen en uitvoeringsinstellingen hebben het testen van hun financiële systemen afgerond, en hebben conversieplanningen (draaiboeken voor de omschakeling) met waar nodig noodscenario's opgesteld. Het overgrote deel van de conversies van de grote financiële systemen vindt tussen medio december en medio januari plaats.



2

Bij gemeenten verlopen de eurovoorbereidingen goed, al blijken nog veel gemeenten bezig te zijn met het testen van laat opgeleverde systemen en conversiesoftware. Ook bij gemeenten liggen de noodscenario's gereed. In het algemeen geldt dat de overheid de afgelopen maanden veel tijd en aandacht heeft besteed aan de aanpassing van de bedrijfsvoering, preventie van valutaverwarring en training van kas- en baliepersoneel.

Aan de invoering is een lang voorbereidingstraject voorafgegaan, waar alle geledingen uit de samenleving zich voor hebben ingezet. Deze inspanningen zullen nu vrucht gaan afwerpen. De basis is gelegd voor een nagenoeg vlekkeloze invoering van de nieuwe munt. Op alle terreinen geeft de stand van zaken kort voor E-day immers vertrouwen in een voorspoedig verloop van de omschakeling.

RVD, 14.12.2001