Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Persbericht ministerraad
14 december 2001

KABINET STEMT IN MET INTERNETCONCURRENTIE OP DE KABEL

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat ingestemd met een wetsvoorstel dat internetconcurrentie op de kabel beter mogelijk maakt. Het wetsvoorstel regelt niet alleen de toegang tot de kabel, maar tot alle openbare telecommunicatienetwerken. Dit komt overeen met de afspraken die hierover onlangs op Europees niveau zijn gemaakt.

Met het voorstel komt het kabinet tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om de toegang tot de kabel voor internetbedrijven bij wet te regelen. Nederland loopt hiermee vooruit loopt op de Europese wet- en regelgeving, maar handelt conform het deze week in het Europees Parlement goedgekeurde ONP-pakket. Dit pakket omvat het nieuwe stelsel van Europese telecommunicatieregels. De komende tijd zullen deze regels in de wetgeving van alle lidstaten moeten worden geïmplementeerd.

Volgens het nieuwe wetsvoorstel kan de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) na zorgvuldige analyse van de markt bepalen of een bedrijf aanmerkelijke marktmacht heeft. Dit betekent dat het bedrijf door zijn positie de concurrentie nadelig kan beïnvloeden. In dat geval kan de OPTA na zorgvuldige belangenafweging het bedrijf een aantal maatregelen opleggen, die de concurrentie bevorderen. Tot die maatregelen kan ook het toelaten van meerdere aanbieders voor het aanbieden van internetdiensten op het eigen netwerk behoren. Enkele kabelbedrijven maken hier nu reeds een begin mee.

Het wetsvoorstel is het directe resultaat van Kabinetsnota `Kabel en consument: marktwerking en digitalisering' uit april 2000 en de discussie die hierover is gevoerd met de Tweede Kamer. Het voorstel waarmee het kabinet vandaag heeft ingestemd, regelt de toegang tot omroepnetwerken voor de doorgifte van programma's en de toegang voor internettoegangsdiensten over openbare telecommunicatienetwerken, waaronder de omroepnetwerken die gebruikt worden om toegang tot internet te verlenen.

RVD, 14.12.01