Gemeente Eindhoven

Persbericht: 14 december 2001

4 miljoen gulden van minister Van Boxtel

Drents Dorp in Eindhoven wordt digitale broedplaats

Drents Dorp in het Eindhovense stadsdeel Strijp wordt een digitale broedplaats onder de naam Digistein, een wijk waar door middel van Informatie- en Communicatie Technologie (ICT) flink wordt geïnvesteerd in het sociale klimaat. Minister Van Boxtel van Grote Steden- en Integratiebeleid maakte dit donderdag 13 december jl. bekend. Naast Eindhoven krijgen ook Den Haag, Amsterdam en Deventer een digitale broedplaats. Het ministerie stelt voor elke broedplaats op basis van cofinanciering 4 miljoen beschikbaar.

Drents dorp is een vooroorlogse wijk met ruim 2600 inwoners. Ontstaan in een tijd dat Philips door sterke groei werknemers uit het hele land, in dit geval Drenthe, aantrok. Een groot deel van de woningen is in bezit van de woningcorporatie Hertog Hendrik van Lotharingen, voorheen van Philips.

Uitbroeden en ontwikkelen
Het positief ontvangen projectvoorstel van Eindhoven is tot stand gekomen door nauwe samenwerking tussen de dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Eindhoven en Fontys Hogescholen. Wethouder Jan van den Biggelaar, wethouder sociale en economische zaken in Eindhoven, reageerde zeer verheugd op het bericht van het ministerie: Ik ben blij met het vertrouwen dat het ministerie in Eindhoven stelt. Een broedplaats mag geen nieuw uit de lucht gevallen initiatief zijn, maar legt verbindingen waar ze al zijn. Inhoudelijk en in dit geval ook in de locatie Strijp. We broeden uit wat we hebben en ontwikkelen nieuwe dingen, in en met de buurt.

Doelstellingen
De digitale broedplaats Digistein heeft drie doelstellingen:
* Met behulp van technologie (ICT) bijdragen aan stedelijke ontwikkeling, met name het verhogen van de sociale cohesie, participatie en leefbaarheid;

* Ontwikkelen van instrumenten die overdraagbaar zijn naar andere wijken in Nederland;

* Onderzoek doen naar de relatie tussen technologie en stedelijke ontwikkeling.

Voorbeeldproject en fonds
De uitvoerende organisatie van Digistein is Mel@nion (spreek uit Melanion), opgericht door de Digitale Stad Eindhoven, SeniorWeb Eindhoven en Loket W Digitolk. Digistein zal voor een deel bestaan uit een voorbeeldproject, WWWijkopbouw. Doelstelling daarvan is om bewoners middels moderne technologie opnieuw in hun wijk te betrekken en de sociale participatie in het wijkleven te verhogen. Er wordt gewerkt aan een verhoging van de toegankelijkheid tot het internet, een verhoging van de vaardigheden en het aanbieden van ondersteuning. Voorbeelden van instrumenten zijn: Webstrijp, een wedstrijd voor de mooiste webstraat en het wijksmoelenboek. Daarnaast gaat Mel@nion een fonds voor lokale projectinitiatieven beheren, waaruit nieuwe initiatieven gefinancierd kunnen worden. Dit is niet alleen voor Drents Dorp het geval maar voor heel Strijp. Hier kunnen bijvoorbeeld burgers, instellingen als scholen en het asielzoekerscentrum een aanvraag voor indienen.

Partners
Samenwerkende partners zijn de gemeente Eindhoven, Fontys Hogescholen, Woningcorporatie Hertog Hendrik van Lotharingen, de bibliotheek, Mel@nion., 55plus Educatief, de Eindhovense Computer Associatie, FNV Scholings- en IT-werkgroep, HCC Eindhoven, KBO Eindhoven en CKE/School voor de beeldende Kunsten. De diverse partijen zijn allen krachtige spelers op het terrein van ICT. De gemeente bijvoorbeeld zet zwaar in op de ontwikkeling van elektronische dienstverlening en heeft samen met Helmond en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Kenniswijk naar de regio gehaald. De site www.eindhoven.nl staat momenteel bovenaan in de top 10 van overheidssites. In Strijp, de wijk waar de digitale broedplaats Digistein ligt, wordt onder de naam StrijpDigitaal gewerkt aan een virtueel stadsdeelkantoor en een virtuele wijkcommunity. Fontys heeft een lectoraat in huis op het gebied van Sociale infrastructuur en technologie. Woningcorporatie HHvL heeft de grootste woningruilsite van Nederland. Ook de bibliotheek loopt voorop als het gaat om internetfaciliteiten zoals cursussen en gebruikersvoorzieningen. Digitolk is een bekende succesformule van digitale buurthuizen met veel nadruk op laagdrempeligheid en aanwezigheid in achterstandsbuurten. De bestaande initiatieven zijn de fundamenten, waarop Mel@nion verder gaat bouwen.