Gemeente Leeuwarden

Onderzoek toont aan: positief beeld over wonen in Leeuwarden

De gemeente Leeuwarden heeft in het voorjaar/zomer 2001 door middel van een woonimago-onderzoek de sterke en zwakke punten van het woonklimaat van Leeuwarden in kaart gebracht.

prinsentuin_mensen.jpg Woonimago
De belangrijkste uitkomst van dit onderzoek is dat het woonimago van Leeuwarden bij de eigen bewoner overwegend positief is. Men heeft een (zeer) positieve algemene indruk van de stad en aspecten die men van belang acht voor het wonen zijn volgens de respondenten grotendeels te vinden in de stad. De veiligheid en het fileprobleem worden echter als minder gunstig beoordeeld. Het woonimago bij inwoners van Friesland (inwoners van Leeuwarden uitgezonderd) is neutraal. De natuur en voorzieningen die men voor het woongenot van belang acht zijn in voldoende mate in Leeuwarden aanwezig. Ook hier wordt de veiligheid onder de maat bevonden. De drukte en het gevoel geen stadsmens te zijn weerhoudt respondenten ervan naar Leeuwarden te verhuizen. Het woonimago van Leeuwarden bij de inwoners van de Randstad (met een mogelijke binding met Friesland/Leeuwarden) is positief. De aspecten die men van belang acht voor het wonen worden positief beoordeeld. Echter, de meeste respondenten vinden Leeuwarden te ver van het centrum van Nederland afliggen en willen het liefst daar wonen waar het werk en de familie zijn.

Mooie stad Simmer 2000 - Fryslan sjongt Leeuwarden heeft volgens alle groepen een gevarieerd aanbod aan cultuur/evenementen, om dit te benadrukken. Leeuwarden wordt door alle groepen overwegend een mooie stad gevonden, meest kritische groep zijn de Friezen, 17% is het niet eens met die stelling, overigens is ook bij Friezen een meerderheid van mening dat Leeuwarden een mooie stad is met 52%. (Leeuwarden: 68%, Randstad 65%).

Het is de Randstadbewoner die het volmondigst zegt: Leeuwarden heeft een goede reputatie/naam. De eigen inwoner is daar minder van overtuigd. De Fries is neutraal. Duidelijk is ook dat de verschillende groepen een andere waardering toekennen aan hoe Leeuwarden meestal in het nieuws komt. De Randstadbewoner vindt overwegend dat Leeuwarden positief in het nieuws komt. Nog al wat Leeuwarders (49%) en Friezen (32%) vinden echter dat Leeuwarden niet positief in het nieuws komt. Wel zijn alle drie de groepen positief over de mentaliteit van de Noorderling/Leeuwarder.

Zuiderburen brug Veiligheid
Met de bouw van Zuiderburen is Leeuwarden naar de mening van velen de goede weg ingeslagen. Er is een begin gemaakt met het wegwerken van het tekort aan woningen in het hogere segment en er is een kwaliteitsslag gemaakt. Voor wat betreft de Leeuwarders zelf en de Friezen buiten Leeuwarden is het aspect veiligheidsimago een (blijvend) belangrijk aandachtspunt. De goede voorzieningen, de mentaliteit, de water en rustrijke woonomgeving van Leeuwarden, het mooie historische en gezellige karakter van de stad, de goede naam in het westen, de nieuwe uitbreidingswijken, naast betaalbare woningen zijn sterke verkooppunten van Leeuwarden. Dit zijn dan ook de aanknopingspunten voor een verdere verbetering van het (woon-)imago van Leeuwarden en een gerichtere marketing- en positioneringcampagne.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

J. Stuiver, Statistiek en Onderzoek, tel.nr. 058-2338514 email: jstuiver@leeuwarden.nl