Ingezonden persbericht

September 2001

PERSBERICHT

Hartstochtelijk Verzameld

Beroemde tekeningen in 18de-eeuwse Hollandse collecties

Duur expositie :
15 december 2001 t/m 17 februari 2002

Open:
di-za 10-17 uur, zon- & feestdagen 12-17 uur. Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten.

Toegang:
f 10/ ¤ 4,50; CJP f 5 / ¤ 2,25; 5-18 jr f 2,50/ ¤ 1; groepen f 7,50 / ¤ 3,40; MJK gratis
Voor deze tentoonstelling geldt een toeslag van ¤ 1 per persoon

Adres
Spaarne 16, Haarlem, tel. 023-531 90 10 fax 023-5342004

Internet / email
www.teylersmuseum.nl / teyler@euronet.nl

Vanaf 15 december 2001 is in Teylers Museum een prestigieuze tekeningententoonstelling onder de titel Hartstochtelijk Verzameld te zien. In deze expositie zijn vele meesterwerken te bewonderen die eens verzameld waren door Hollanders en die nu over de gehele wereld verspreid zijn. Tekeningen van grote kunstenaars als Dürer, Rafaël, Michelangelo, Rembrandt, van Ostade, Watteau, en vele anderen laten zien welk een ongehoorde schoonheid en rijkdom Hollandse 18de-eeuwse verzamelaars bijeen wisten te brengen. De tentoonstelling wordt in samenwerking met de Fondation Custodia te Parijs georganiseerd en zal daar aansluitend te zien zijn. Tegelijkertijd verschijnt er, onder dezelfde titel, een catalogus van de hand van Michiel C. Plomp, Assistant Curator van het Metropolitan Museum in New York.

In de 18de eeuw telde de Republiek vele verzamelaars die schitterende tekeningencollecties aanlegden. Deze verzamelingen bestonden veelal uit duizenden bladen. Beroemde collectioneurs zoals Lambert ten Kate, Jan Pietersz. Zomer en Cornelis Ploos van Amstel, en vele minder bekenden verzamelden grootschalig, op hoog niveau én met internationale allure tekeningen. Tegelijkertijd werd Holland ook het belangrijkste land voor de kunsthandel. Vooraanstaande buitenlandse collecties werden zelfs naar de Nederlanden gebracht om hier geveild te worden. Deze bloeiperiode van het verzamelen duurde tot ongeveer 1833.

Omdat veel verzamelingen bij de dood van hun eigenaar op een veiling eindigden, is er van deze grootste schatten in ons land niet zo vreselijk veel meer over. In tegenstelling tot de ons omringende landen heeft Nederland nog slechts twee collecties die hun oorsprong in de 18de eeuw hebben, die van Pieter Teyler van der Hulst (1702-1778) en die van Frans J.O. Boijmans (1767-1825). Het enige wat van de andere verzamelingen ons rest, is de veilingcatalogus. Naast ruim honderd tekeningen zal er op de tentoonstelling ook aandacht worden besteed aan de verzamelaars zelf, door middel van portretten en documenten. En er zal te zien zijn hoe onze 18de-eeuwse landgenoten omgingen met hun liefhebberij door kunstkasten en -boeken én veilingcatalogi tentoon te stellen.

Deze tentoonstelling is mede tot stand gekomen dankzij substantiële financiële ondersteuning van Credit Suisse First Boston.

Voor persdia's of digitale illustraties en meer informatie over de tentoonstelling kunt u contact opnemen met de Afdeling Presentatie, 023-531 9010.