NED. ORG. VRIJWILLIGERSWERK

Slotmanifestatie Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001


20 november 2001
102001

Slotmanifestatie Internationaal Jaar van Vrijwilligers in Gelredome COMPLIMENT! voor 30.000 vrijwilligers op 15 december

Op zaterdag 15 december vindt in Gelredome in Arnhem de spectaculaire Slotmanifestatie van het Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001 (IJV2001) plaats. 30.000 vrijwilligers worden in de watten gelegd en beleven er een spetterende avond. Het hoofdprogramma bestaat uit de uitreiking van verschillende prijzen aan projecten, gemeenten en bedrijven. De prijsuitreikingen worden afgewisseld met optredens van topartiesten. Een groot deel van het evenement wordt rechtstreeks uitgezonden door de KRO onder de titel KRO's Compliment voor de Vrijwilliger.

Prijsuitreikingen

Het Nationale Compliment
Het meest inspirerende vrijwilligersproject ontvangt het Nationale Compliment. Uit 20 genomineerde projecten worden door een vakjury 3 projecten geselecteerd die resp. fl. 25.000, fl. 15.000 en fl. 10.000 ontvangen. Het Nationale Compliment wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt en is dé vrijwilligersprijs van Nederland. De prijs wordt door Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk i.s.m. de Rabobank georganiseerd.

Het Gemeentencompliment
Juist op lokaal niveau vinden er in 2001 talloze activiteiten plaats. De Slotmanifestatie van het IJV2001 is dan ook het uitgelezen moment om de gemeente die het meest actief is geweest in de ondersteuning van vrijwilligerswerk een prijs te overhandigen. Er zijn er vijf gemeenten genomineerd.

Het Ondernemerscompliment
Ook ondernemers dragen hun steentje bij aan het stimuleren en ondersteunen van vrijwilligerswerk. Nationaal, maar zeker ook lokaal. Vandaar dat er in deze categorie twee prijzen worden uitgereikt: het Nationale en Lokale Ondernemerscompliment.
Voor het Nationale Ondernemerscompliment zijn 10 bedrijven genomineerd. Voor het Lokale Ondernemerscompliment 5.

Het Individuele Compliment
Ook individuele vrijwilligers worden in het zonnetje gezet. Hoe blijft nog even een verrassing.

Publieksprijs
Per categorie wordt tevens een publieksprijs uitgereikt. Via www.vrijwilligerswerk.nl kunnen t/m 14 december stemmen uitgebracht worden.

Optredens van artiesten
De prijsuitreikingen worden afgewisseld door topartiesten. O.a. Ilse deLange, Ruth Jacott, Twarres, Henk Westbroek, Debby Sledge, Tony Hadley (Spandau Ballet), Roberto Jacketti, Ernst Daniel Smid, Thé Lau en Marlayne geven acte de présence. De avond wordt o.a. gepresenteerd door Anita Witzier van de KRO.

Voorprogramma
In het voorprogramma zijn verschillende acts en optredens van amateurgroepen die actief zijn geweest in het kader van het IJV2001. Voorbeelden zijn het Annie M.G. Schmidt Theater, Speeltheater Klapstuk, Het Arnhems Koor, Het Statenledenkoor Noordoostpolder en het Lezerskoor Twentsche Courant Tubantia.

Kaartverkoop
De organisatoren van de Slotmanifestatie hebben vrijwilligersorganisaties en bedrijven gestimuleerd kaarten voor vrijwilligers af te nemen. De Slotmanifestatie is immers bedoeld als cadeautje voor al die vrijwilligers die Nederland leefbaar houden! We zijn zeer verheugd dat deze organisaties in grote getale aan deze oproep gehoor hebben gegeven en kaarten hebben besteld waarmee (hun) vrijwilligers gratis toegang hebben. Organisaties en/of bedrijven die dit alsnog willen doen kunnen het bestelformulier op www.vrijwilligerswerk.nl invullen. Dit geldt ook voor individuele vrijwilligers.

Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001 (IJV2001) De Slotmanifestatie is een van de landelijke evenementen van het Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001. 2001 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van Vrijwilligers. Het jaar geeft wereldwijd aandacht aan vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. Dit moet uiteindelijk leiden tot meer erkenning, ondersteuning, promotie en betere netwerken van vrijwilligerswerk waardoor meer mensen vrijwillig actief worden en blijven.

De landelijke activiteiten in het IJV2001 vallen onder bestuurlijke verantwoordelijkheid van het Nationaal Comité Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001. Voorzitter van het Comité is mw. P.C. Lodders-Elfferich, Eerste-Kamerlid CDA. Een speciaal in het leven geroepen Projectbureau IJV2001 coördineert en voert de landelijke activiteiten uit. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV).

Einde bericht

Noot voor de pers
In de bijlagen treft u het globale programma en het overzicht van de genomineerde projecten, gemeenten en bedrijven aan. Meer informatie verstrekt Nienke van Helden, Manager Communicatie en Voorlichting Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (tel. 030 2319844, 06 2279180, email nvhelden@nov.nl) of Narda Berendse, projectleider Communicatie en Voorlichting (tel. 030 2319844, email nberendse@nov.nl). Via hen kunt u zich aanmelden als u aanwezig wilt zijn op de Slotmanifestatie. U kunt ook de website bekijken: www.vrijwilligerswerk.nl.
Via deze site kunt u ook advertenties downloaden die u kunt plaatsen als stopper.

Bijlage 1

Globaal programma
Slotmanifestatie COMPLIMENT! 15 december 2001, Gelredome, Arnhem

17.30-20.30 uur

Bijzondere ontvangst deelnemers

Stands, videopresentaties, fototentoonstellingen op promenade Gelredome

Voorprogramma met speciale IJV-acts en optredens in het stadion o.a. Annie M.G. Schmidt Theater, Speeltheater Klapstuk, Het Arnhems Koor, Het Statenledenkoor Noordoostpolder en het Lezerskoor Twentsche Courant Tubantia.

20.30-22.45

Spectaculaire opening van het hoofdprogramma

Prijsuitreikingen

- Nationale Compliment

- Gemeentencompliment

- Nationale en Lokale Ondernemerscompliment
- Vrijwilligerscompliment

- Publieksprijzen

Optredens artiesten
o.a. Ilse deLange, Ruth Jacott, Twarres, Henk Westbroek, Debby Sledge, Tony Hadley (Spandau Ballet), Roberto Jacketti, Ernst Daniel Smid, Thé Lau en Marlayne.

Bijlage 2

Overzicht genomineerde projecten, gemeenten en bedrijven

Nationale Compliment

Juryleden
Maartje van Weegen, redacteur/presentator NOS-televisie Jan Willem Duyvendak, Hilde Verwey Jonker Instituut Bert Mertens, directeur Rabobank Nederland
Adrie de Lange, Zwembad de Koet uit Kockengen (3de prijswinnaar Nationale Compliment 2000)

Genomineerde projecten
De Arnhemse Uitdaging, Arnhem
Keuzevak Vrijwilligerswerk voor ouderen, Rotterdam Info-bus vrijwilligerswerk, Amsterdam
Samen voor elkaar, Apeldoorn
Shivtaani, Den Haag
Intercultureel Theehuis, Utrecht
Vrienden van de kerk op de Kranenburg, Vorden
Proefwerk, Barneveld
Buurtbemiddeling, Almere
Peetfamilie, Bergen op Zoom
Huifbed, Losser
Pantera, Nijeberkoop
St. t Polderhuis West, Kapelle
Spel&Sport instuif de Liemers, Didam
Kunst voor Kids, Schoorl
Spoorzoeker, Utrecht
Kromme Rijnstreek Terecht Anders, Schalkwijk
Wereldwinkel Eindhoven, Eindhoven
St. Prisma, Lichtenvoorde
Verhalen van ver, Breda

Gemeentencompliment

Juryleden
Louise Groenman, (kamer)commissie Stimulering Lokaal Vrijwilligerswerk
Humberto Tan, verslaggever NOS, lid van het Comité van Aanbeveling IJV 2001
Cees van de Bos, directeur vrijwilligerscentrale Arnhem Jeannet van Abeelen, Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Genomineerde gemeenten
Amersfoort
Breda
Den Haag
Sittard Geleen
Zijpe

Lokale ondernemerscompliment

Juryleden
Gerrit Ybema (Staatssecretaris Economische Zaken) Martin Smulders (Landelijk Coördinator Samenleving & Bedrijf) Bram Rutgers van der Loeff (VNO-NCW)
Mario van Mierlo (MKB Nederland)

Genomineerde lokale bedrijven
Autoschadebedrijf Brouwers, Roermond
Allison reclamemakers / captains of industry, Deventer BN De Stem, dagblad, Breda
Maas en Mijn/Maas en Geleenbode, lokaal weekblad, Sittard Sterk Alkmaar Beheer BV (horeca), Alkmaar

Nationale ondernemerscompliment

Juryleden
Gerrit Ybema (Staatssecretaris Economische Zaken) Martin Smulders (Landelijk Coördinator Samenleving & Bedrijf) Bram Rutgers van der Loeff (VNO-NCW)
Mario van Mierlo (MKB Nederland)

Genomineerde nationale bedrijven
Fortis Foundation
Hema
KLM
KPMG en de Samenleving
Mazars Paardekooper Hoffman
Ordina
Rabobank
Shell Nederland BV
Transavia
TNT

22 nov 01 11:10