Gemeente Enschede

Schaatsen op de Klokkenplas
Enschede, 28 november 2001
Enschede extra gezellig tijdens feestdagen

Tussen 15 december en 13 januari is het mogelijk te schaatsen op de Klokkenplas. Dit is één van de vele activiteiten die wordt georganiseerd om de Enschedese binnenstad tijdens de feestdagen extra feestelijk aan te kleden. In het kader van de zogenaamde kwaliteitsimpuls heeft stadsdeelwethouder Eric Helder hiervoor f200.000 (? 90.600) ter beschikking gesteld. In de kwaliteitsimpuls staan projecten die in samenwerking met de stadsdeelmanagers in 2001 worden uitgevoerd.

Gemeente Enschede, Enschede UIT-Bureau, VVV, Horeca en Marktbond hebben samen het initiatief genomen de sfeer en aantrekkelijkheid van het Centrum in december en januari te vergroten. De schaatsbaan heeft een oppervlakte van 450 m². De openingstijden zijn dagelijks van 12.00 tot 23.00 uur. Aan de schaatsers zal een kleine vergoeding worden gevraagd. Geen schaatsen bij je, geen nood er zijn 150 paar schaatsen te huur. De ijsbaan wordt afgezet door middel van een boarding. Met de bewoners en gebruikers van de Klokkenplas heeft overleg plaatsgevonden. Zij hebben geen bezwaar tegen de ijsbaan. Naast schaatsen zal er extra sfeerverlichting worden opgehangen op de route vanaf V&D via de Oude Markt tot de Korte Hengelosestraat. Verder organiseert de Jacobusparochie een levende kerststal met o.a. dieren van de kinderboerderij. Er worden 152 kerstbomen geplaatst waarbij in twee bomen lichtjes hangen. Deze twee grote kerstbomen staan op de Oude Markt voor de Jacobuskerk en het Ei van Ko voor het Stadhuis.

Kerst(vrij)markt

Bij voldoende belangstelling wordt een kerst(vrij)markt georganiseerd in de Langestraat tussen het Ei van Ko en de Oude Markt op de koopavonden 20 en 21 december en koopzondag 23 december. Op deze markt kunnen winkeliers hun reguliere handel en stichtingen en/of verenigingen en bewoners niet reguliere handel in een nostalgische kerstsfeer aanbieden. Geïnteresseerden kunnen zich schriftelijk melden, onder vermelding van naam, adres en type goederen bij de Markt- en Havendienst, Postbus 20, 7500 AA Enschede. De kosten per kraampje, inclusief verlichting, bedragen f 55,--(?25,--).

Muziek en straattheater

Tijdens de (extra) koopavonden en koopzondagen treden er muzikanten en straatartiesten op diverse plaatsen in het Centrum op. Koren, orkesten en andere muziekgezelschappen kunnen zich voor een optreden opgeven bij de VVV-Enschede, telefoon 053-432 3200 of per e-mail: VVV@VVV-enschede.nl ter attentie van Bertine Nijhof. Tenslotte zijn er op zaterdag 15 en 22 en zondagen 16 en 23 december tochten in en om de binnenstad per arrenslee. Gratis plaatsbewijzen zijn hiervoor af te halen bij de VVV en bij de arrenslee (Stationsplein).
De totale kosten van het project bedragen f 335.000,-- (?1151.630,--). Naast het bedrag van de Gemeente en de bijdrage van andere partners zijn er inkomsten uit sponsoring en de entreegelden voor de ijsbaan.

Reactie: wethouder Eric Helder

"Ik ben blij dat we de binnenstad van Enschede extra aantrekkelijk kunnen maken tijdens de feestdagen. Je hoeft nu niet speciaal meer naar bijvoorbeeld Munster in Duitsland voor een gezellige kerstmarkt. De Duitse steden zijn beroemd om hun kerstmarkten. We moeten voorkomen dat andere steden in deze regio een dergelijke trekker voor onze neus wegkapen. Deze kerstactie is in enkele weken door de betrokken partners voorbereid en tot uitvoering gebracht. Ik verwacht dat we deze actie in de komende jaren verder uitbouwen en Enschede als specifieke kerststad kunnen promoten."


---