PERSBERICHT - 15 DECEMBER 2001

Drie bijzondere historische exposities in Bonn

In Bonn vindt momenteel een aantal spectaculaire exposities plaats. Ze hebben oude, bijzondere culturen tot onderwerp en laten prachtige kunstschatten zien. Twee ervan zijn nu al te bewonderen. In januari verdwijnt er een, maar komt er ook een nieuwe bij.

Alle exposities zijn in de prachtige 'Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland' aan de zogeheten 'Museumsmeile' in de voormalige Duitse hoofdstad.

Het gaat om '7000 Jahre Persische Kunst', een expositie die nog tot en met 6 januari a.s. is te zien, om 'Troia, Traum und Wirklichkeit' die tot en met 17 februari kan worden bezocht en om 'Die Hethiter, das Volk der 1000 Götter' die vanaf 18 januari de deuren voor het publiek opent. Voor liefhebbers van kunst en cultuur een geweldige mogelijkheid om zo dicht bij huis een aantal absolute topcollecties te kunnen bezoeken.

De tentoonstelling over zevenduizend jaar Perzische kunst biedt een ongekend panorama van de eeuwenlange civilisatiegeschiedenis van het tegenwoordige Irak, het land op een kruispunt van culturen tussen oost en west. Er zijn in Bonn onder meer kostbare vondsten te zien die bij opgravingen aan het licht zijn gekomen, zoals beeldjes, schalen en borden van zilver, keramiek of glas. Maar er zijn ook prachtige op perkament gecalligrafeerde teksten uit de Koran tebewonderen en andere opmerkelijke schatten. Een groot aantal objecten is afkomstig uit het Nationaal Museum in de Iraakse hoofdstad Teheran.

Openingstijden t/m 6 januari 2002: di. en wo. 10-21, do. t/m zo. 10-19 uur, op maandagen en op 24 en 31 december gesloten. Entree 12.70 DM/6.50 Euro, met korting halve prijs.

Geschiedenis van Troje

Bij 'Troia, Traum und Wirklichkeit' gaat het om de opwindende geschiedenis van het gebied in Klein Azië dat bij ons vooral is bekend geworden door de hoofdstad Troje, die door Griekse soldaten kon worden ingenomen nadat zij de stad waren binnengekomen door zich te verstoppen in een houten paard. Duitse archeologen als Schliemann, Dörpfeld en Korfmann hebben bij opgravingen veel opmerkelijke zaken gevonden. Een flink aantal ervan is op de expositie te zien. Een topstuk is een grote, met de computer gemaakte reconstructie van Troje.

Openingstijden t/m 17 februari 2002: di. en wo. 10-21, do. t/m zo. 10-19 uur, op maandagen en op 24 en 31 december gesloten. Entree 12.70 DM/6.50 Euro, met korting 6.80 DM/3.50 Euro.

De Hittieten

Op 18 januari wordt de expositie `Die Hethiter, das Volk der 1000 Götter' geopend, die duurt tot en met 28 april. De Hethieten (in het Nederlands ook wel Hittieten genaamd) is een conglomeratie van overwegend Indo-Europese volken in Klein-Azië en Syrië waaruit in het tweede millennium vóór Christus een groot rijk werd gevormd met vele talen en goden. Het rijk ging omstreeks 1300 vóór Christus ten onder, maar de herinneringen aan de rijke historie zijn vooral dankzij opgravingen van Turkse en Duitse archelogen weer levend geworden. De expositie laat 160 zeer interessante objecten uit verschillende musea van Anatolië zien.

Openingstijden (van 18 januari t/m 28 april 2002): di. en wo. 10-21, do. t/m zo. 10-19 uur. Op maandagen gesloten. Entree 6.50 Euro, met korting 3.50 Euro.

Waar?

De Kunst- und Ausstellungshalle ligt aan de Friedrich-Ebert-Allee 4 in Bonn (de zogeheten `Museumsmeile). Meer info: tel. 00 49.228 9171 200, internet: www.bundeskunsthalle.de

De organisatie Tourismus & Congress, Adenauerallee 131, D-53113 Bonn heeft in verband met de exposities speciale hotelarrangementen beschikbaar, waarbij ook steeds een museumkaartje hoort. Prijsindicatie: vanaf 85 DM per persoon op basis van logies en ontbijt bij gebruik tweepersoonskamer. Boeken: fax 00 49.228 910 41 11, of e-mail: incoming@tcbonn.de