PERSBERICHT - 15 DECEMBER 2001

Toeristisch informatiebulletin Oostenrijk

December 2001

Winter
Arlberg Openspace en Speed Ski Wereldrecordpoging (Vorarlberg) Int. Hahnenkammwedstrijd in Kitzbühel (Tirol)
Internationale Heteluchtballonweek 2002 in Innsbruck/Igls (Tirol) "Vanuit bed op de piste" (SalzburgerLand)
Niet alleen voor romantici... (SalzburgerLand)
FIS Snowboard pre-wereldkampioenschappen (Steiermark) "De strijd der giganten": Wereldcup winter 2001/2001 (Steiermark) Cards en Cams in Niederösterreich

Familie
Onvergetelijke winter bij de Almtaler (Oberösterreich)

Kunst/Cultuur
Nieuw festival in de kristallen wereld van Swarovski (Tirol) Nieuw shoppingeldorado in Wenen, winkelen in de Gasometer-City Ruisende feesten in driekwartsmaat: het Weense balseizoen 2002 Kunst en genot in het Weense kunstjaar 2001/02

Arlberg Openspace en Speed Ski Wereldrecordpogingen (Vorarlberg)

De spanning is te snijden deze winter. De derde editie van de VeuveClicquot Snow Arena Masters ( 31 januari t/m 2 februari) staat op de agenda. Ook de, speciaal voor Lech en Zürs in het leven geroepen, 'Freeride" wedstrijd (28 februari t/m 7 maart) zal voor spanning en amusement zorgen. Tien freerideteams, bestaande uit een skiër en een snowboarder, proberen elkaar de loef af te steken door zo spectaculair en elegant mogelijk de Tiefschneehellingen van de Omeshorn te bedwingen. De puntenwaardering is in handen van professionals en toeschouwers die hun bevindingen per SMS kenbaar maken. Behalve die wedstrijd zorgt een nevenprogramma voor veel vertier.

Op 1 januari staat het traditionele vuurwerk van Zürs op het programma.

De 'Skiclub Arlberg Woche" is van 26 januari tot 2 februari. Tussen 15 maart en 7 april doet Harry Egger, wereldrecordhouder Speedski,, op "Dem langen Zug" van de Rüfikopf, europa's steilste piste, een aanval op zijn record dat op 250 km per uur staat.

Nadere informatie: Lech Zürs Tourismus, tel.: 0043-5583-21610, fax: 0043-5583-3155,
e-mail: info@lech-zuers.at, internet: www.lech-zuers.at

Int. Hahnenkammwedstrijd in Kitzbühel (Tirol)

De skigebeurtenis van Oostenrijk. De Hahnenkammwedstrijd in Kitzbühel wordt voor de 62e keer van 17 t/m 20 januari 2002 georganiseerd. De afdaling op de "Streif" hoort tot het moeilijkste wedstrijdparcours ter wereld. Bovendien vinden een reuzeslalom met bekende Hahnenkammbezoekers, een Super-G en een slalom plaats.

Nadere Informatie: Tourismusverband Kitzbühel, tel.: 0043-5356-621550, fax: 0043-5356-62307,
e-mail: info@kitzbuehel.com, internet: www.kitzbuehel.com.

Internationale Heteluchtballonweek 2002 in Innsbruck/Igls (Tirol)

Van 17 t/m 22 februari 2002 is er hoog boven Innsbruck en omgeving veel te zien. In het kader van de "Internationale Innsbruck Ballonwoche 2002" zullen 22 ballonpiloten opstijgen en voor een bont beeld aan de hemel zorgen.

De deelnemers van dit inmiddels traditionele luchtsportevenement komen uit Oostenrijk, Duitsland, Nederland, Zwitserland, Groot-Brittannië en België. Afhankelijk van de wind wordt er gestart in Igls, Tulfes, in het Stubaital, in Seefeld en op de luchthaven van Innsbruck.

Tot de hoogtepunten van het evenement behoren de "nacht van de ballonnen" op 19 februari, wanneer "gloeiende ballonnen" voor de historische Hofburg van de stad dansen op de muziek, een vossenjacht op 21 februari 2002 en een kindermiddag op 17 februari 2002 op de parkeerplaats van de luchthaven van Innsbruck. Verder kunnen bezoekers die het graag hogerop zoeken voor de speciale prijs van ¤ 218,- als passagier een ballonvaart meemaken.

Informatie en aanmelding:

Alpin consult, Dhr. Nairz, tel.: 0043-512-577248, fax: 0043-512-57772487, alpinconsult@nairz.at of
Tourismusbüro Igls, tel.: 0043-512-377101, fax: 0043-512-377101 7, e-mail: igls@innsbruck.tvb.co.at, internet: www.innsbruck-tourismus.com.

"Vanuit bed op de piste" (SalzburgerLand)

Dat is het motto Obertauern. Vanaf het hotel gelijk op de ski's naar de skilift op slechts enkele meters afstand en je bent midden in het perfect met elkaar verbonden sneeuwcircus. Hier is dus voor ieder wat wils. Het maakt niet uit uit of je skiprof bent, beginner of recreatieve skiër, in Obertauern vindt iedereen zijn of haar piste. Gezinnen met kinderen en zonaanbidders dartelen rond op de zuidelijke hellingen. Fans van ongerepte sneeuw vinden aan de noordkant de meest poedervormige pistes. Langlauffans trekken hun sporen op de 18 km lange, zeer goed geprepareerde loipe. Wie nog in de maneschijn wil gaan rodelen geen probleem, tot laat in de nacht is de 3 km lange rodelbaan nog verlicht.

Nadere Informatie: Obertauern Information, A-5562 Obertauern, tel.: 0043-6456-7252, fax: 0043-6456-7515, e-mail: info@ski-obertauern.com, internet: www.obertauern.com.

Niet alleen voor romantici... (SalzburgerLand)

...is er een attractie in Kleinarl, waarbij de wind om je oren fluit. Bij een rit op ijslanders door het witte landschap gaan ook voor volwassenen kinderdromen in vervulling. Groot en klein kunnen hier de omgeving vanaf de rug van een paard verkennen. Hoog te paard gaat het door de glinsterende, met sneeuw bedekte winterwonderwereld.

Eens had de paardenslee een praktisch doel als transportmiddel. Tegenwoordig dient hij meestal alleen maar voor een romantische arrensleetocht. Dik ingepakt in warme dekens glijden door het heldere, witte winterlandschap. Zodra het donker wordt, kunt u op een fakkelwandeling, bergop door de bossen, over bospaden van de pure natuur genieten. En wie genoeg universum en natuur heeft opgedaan rodelt bij het licht van de maan en de sterren omlaag naar het dal.

Nadere Informatie: Tourismusburo Kleinarl, tel.: 0043-6418-2060, fax: 0043-6418-2062,
e-mail: kleinarl@holidayinfo.at, internet: www.kleinarl.at.

FIS Snowboard pre-wereldkampioenschappen (Steiermark)

Van 24 t/m 27 januari 2002 vindt op de Kreischberg bij Murau een Snowboard wereldcup plaats, en daarmee ook de generale repetitie voor de FIS Snowboard WM 2003. Het zijn reeds de vierde wereldkampioenschappen voor de Kreischberg, maar de eerste keer als WK-berg. Voor de organiserende vereniging - de Kreisch-Indios - is dit naast alle routine een bijzondere uitdaging, want deze pre-WK is het "examen" voor 2003.

In totaal worden tijdens dit wereldcupweekend vier wedstrijden gehouden: de Parallel Giant Slalom, de Halfpipe, een Big air en de Snowboard Cross. De Snowboard Cross op de Kreischberg behoort tot de klassiekers in de wereldcup. Daarom is de concentratie volledig gericht op de "nieuwe" disciplines Halfpipe, PGS en Big Air. De Halfpipe is bovendien een avondevenement dat zeer aantrekkelijk is voor het publiek.

Nadere Informatie: Urlaubsregion Murau, A-8861 St. lorenzen ob Murau, tel.: 0043-3537-236, fax: 0043-3537-2364, e-mail: urlaub@murau.at, internet: www.murau.at.

"De strijd der giganten": wereldcup winter 2001/02 (Steiermark)

Op 22 januari 2002 vindt de wereldcup Nachtslalom voor heren plaats. Het onbetwiste hoogtepunt van de komende winter is weer de Nachtslalom op de Schladminger Planai. Sinds 1973 is Schladming de succesvolle locatie voor wereldcupevenementen. De eerste Nachtslalom werd in 1997 gehouden en behoort na enkele jaren al tot de cult-evenmenten in het wereldcupcircus. 40.000 Fans hebben vorig jaar de spannende floodlightslalom in de bruisende heksenketel van het Planai-stadion meebeleefd en vierden op de Schladminger Weltcup-Maile de overwinning van de Oostenrijker Benni Raich. De unieke ligging van het skistadion direct in het centrum van de wintersportplaats Schladming zorgt mede voor de fantastische stemming bij dit sportieve mega-evenement.

Het skifeest begint ook dit jaar weer op maandagavond met de verloting van de startnummers. 's Nachts wordt aan de talrijke kraampjes en de bars rondom de Hauptplatz verder gefeest. De spanning stijgt als dinsdag 18.00 uur de eerste serie begint. Vanaf dat moment kan niemand zich meer onttrekken aan de fascinatie van deze skithriller en wordt iedereen meegezogen door de opgewonden menigte. Wie erbij wil zijn, moet opschieten, want de vraag naar kaarten is groter dan ooit!

Informatie en kaarten: Ski-Weltcup, Schladming, A-8970 Schladming, tel.: 0043-3687-23200, fax: 0043-3687-22040,
www.ski-weltcup-schladming.at.

Cards en cams in Niederösterreich

Niederösterreich biedt met de Winter-Saison-Card en de Winter-Vorteils-Card flexibel te gebruiken skipassen voor wintersporters. Bovendien brengen de onlangs geïnstalleerde webcams via internet het skigebied direct in huis!

De Winter-Saison-Card is een seizoenskaart met een praktisch chipcardformaat die in alle 20 skigebieden van Niederösterreich en twee skigebieden in Steiermark geldig is. De kaart is bedoeld voor iedereen die meer dan 15 dagen per jaar gebruik maakt van het pistenaanbod in Niederösterreich. Voor de verlichte piste op de Semmering is een toeslag verplicht.

De Winter-Vorteils-Card is een flexible punten-chipkaart, waardoor skiën 20% goedkoper wordt en die geldig is in 20 skigebieden van Niederösterreich en drie in Steiermark. Afhankelijk van de grootte en het aanbod van het skigebied worden elektronisch punten afgeboekt. De kaart kan ook als middagkaart worden gebruikt. Nog een voordeel: de Winter-Vorteils-Card blijft ruim twee seizoenen geldig. Als de winter even een tussenstop maakt, gaat er niets verloren!

Via webcams krijgt de gast het skigebied direct in huis. In drie skigebieden in Niederösterreich, Hochkar, Türnitz en Hirschenkogel zijn al webcams geïnstalleerd, die hun weerpanorama ook via TW 1 uitzenden. Om ook de kleinere skigebieden een gelijkwaardige plaats te geven, werd met ondersteuning van het land een internetinitiatief gestart. Alle skigebieden van Niederösterreich worden uitgerust met webcams, die actuele beelden leveren. Deze zijn te vinden op internet via www.winter.niederösterreich.at

Nadere informatie over de cards, de skigebieden en actuele sneeuwberichten op internet: www.winter.niederösterreich.at.

Onvergetelijke winter bij de Almtaler (Oberösterreich)

Het prachtige Almtal, omgeven door het schilderachtige decor van het Toten gebergte, is een ideaal wintergebied voor gezinnen. Het skigebied Kasberg geldt als zeer kindvriendelijk en ook weg van de pisten laat de winter in Oberösterreich zich aan grote en kleine vakantiegangers van zijn mooiste kant zien. Tien Almtaler boeren hebben voor het huidige seizoen voor hun gasten een leuk pakket samengesteld. De "Almtaler Bauern-Winter auf der Piste" omvat zeven overnachtingen in een gezellige vakantiewoning voor vier personen, met ontbijt, strozakglijden, brood bakken, fakkelwandeling, lift-chipcard en een kleine skiservice.

Nadere informatie: Tourismusverband A-4645 Grünau, tel.: 0043-7616-8268
e-mail: gruenau.almtal@oberoesterreich.at.

Nieuw festival in de kristallen wereld van Swarovski (Tirol)

Onder de titel "Traum-Zeit-Spuren" ("Droom-tijd-sporen") voeren de Swarovski Kristallwelten vanaf 1 december 2001 hun bezoekers mee naar de fascinerende wereld van de arboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië. Onder begeleiding van "droomtijdfiguren" en actuele werken van Australische kunstenaars beleeft de bezoeker de wonderkamers van de Kristallwelten vanuit een nieuw perspectief. De rode kangoeroeman, de zeven zusters en de regenboogslang zijn enkele figuren, waarvan de sporen in de `droomtijd' kunnen worden ontdekt. Flonkerende kristallen herbergen de kennis van machtige wezens en verbinden de mensen met hun ongerepte natuur. "Traum-Zeit-Spuren" is t/m 28 februari 2002 dagelijks, behalve 's maandags, te zien. Om verzekerd te zijn van de best mogelijke service, wordt verzocht van tevoren aan te melden. Op 25 december 2001 en op 1 januari 2002 zijn de Kristallwelten gesloten.

Nadere informatie: tel.: 0043-5224-51080-3810, fax: 0043-5224-51080-3831, e-mail: swarovski.kristallwelten@swarovski.com, www.swarovski-kristallwelt.com.

Nieuw shopping-dorado in Wenen winkelen in de Gasometer-City

22.000 m² Winkeloppervlakte en 70 winkels, restaurants, bars, cafés, een vinotheek, een mega bioscoopcentrum en een evenementenhal voor 4.200 personen - en dat alles op een afstand van slechts acht minuten met de U-bahn van het historische centrum van Wenen. Dat biedt het nieuwe, overdekte winkeleldorado in de "G-town", een nu voltooid modern stadsdeel dat geheel is ondergebracht in vier gashouders uit rond 1900.

De voormalige gashouders werden door internationaal erkende architecten Jean Novel, Manfred Wehdorn, Wilhelm Holzbauer en het team COOP-HIMMELB(L)AU. Met ruim 600 woningen en een studentenhuis hebben zij de oude muren nieuw leven ingeblazen en een winkelcentrum gecreëerd waar bijna alles te vinden is wat zorgt voor shoppingfun - van designermode tot natuurlijke cosmetica, van parfums tot multimedia-apparatuur.

Openingstijden shops: ma-vr 10.00-19.30 uur, za 9.00-17.00 uur; gastronomie: dagelijks 10.00-02.00 uur, www.gasometer-wien.at.

Ruisende feesten in driekwartsmaat: het Weense balzeizoen 2002 (Wenen)

Eind 2001 en begin 2002 nodigen meer dan 300 Weense bals uit voor beroemde melodieën en mooie walsdromen. Het eerste grote evenement is het Kaiserball op 31 december op de Hofbrug, waar met veel schwung het nieuwe jaar in wordt gedanst. Het Rathaus is kleurig versierd op 11 januari tijdens het Blumenball. De Wiener Philharmoniker spelen op 17 januari op het Philharmonikerball in de Goldener Saal van de Musikverein en de Weense banketbakkers vieren op 25 januari een zoete avond in het Wiener Austria Center. Voor de grote traditionele bals met ruim 3000 bezoekers is de Hofburg, die ooit uitsluitend was voorbehouden aan de adel, een passende entourage. Op het Ärzteball (21.1.), Jägerball (28.1.) en de Ballnacht der Kaffeesieder (16.2.) wordt gedanst in de voormalige keizerlijke pronkzalen. Schitterend hoogtepunt van elk Weense balseizoen is het Opernball (7.2.) in de Staatsoper, die de muzentempel aan de Ring omtovert in een prachtige balzaal en waar gasten uit de hele wereld een onvergetelijke balavond hebben.

Nadere Informatie: Wien-Tourismus, A-1025 Wenen, tel.: 0043-1-24555, fax: 0043-1-24555-666, e-mail: info@info.wien.at, internet: www.info.wien.at.

Zinnelijkheid domineert: kunst en genot in het Weense kunstjaar 2001/02

"Kunst & Genuss" - dit zinnelijke motto geldt thans als de kortste gebruiksaanwijzing voor bezoekers van Wenen. Wereldberoemde kunstcollecties, "wining & dining" in de Weense scene en de gezelligheid in wijnlokalen en cafés - dat is Wenen in het Kunstjahr 2001/02. Vlaggenschip van het actieve, creatieve aanbod is het onlangs geopende MuseumsQuartier. Breng een bezoek aan gerenommeerde collecties zoals het Kunsthistorische Museum (grootste Bruegel-collectie) en de Österreichische Galerie Belverdere (Klimt!). Tevens is er een uniek muziekprogramma met musicals, opera, operette, concerten (Wiener Philharmoniker) en festivals (Osterklang, Wiener Festwoche).

In het MuseumsQuartier, een van de grootste cultuurgebieden ter wereld, lokken o.a. het Leopold Museum met zijn sensationele Schiele-collectie, het Museum Moderner Kunst, de Kunsthalle Wien, Festivalhallen, het Architekturzentrum Wien, het Tabakmuseum, het ZOOM Kindermuseum en het Tanzquartier Wien. Verder sluiten hier een levendige café-scene en jonge initiatieven aan bij het actuele motto door te zorgen voor veel genot en dynamische hedendaagse kunst.

Informatie: Wien-Tourismus, A-1025 Wenen, tel.: 0043-1-24555, fax: 0043-1-24555-666, e-mail: info@info.wien.at, internet: www.info.wien.at of www.kunstjahrwien.at.

Oostenrijks Toeristenburo, afd. Pers
Postbus 94285, 1090 GG Amsterdam
Tel: 020-4682857. Fax: 020-4684786
E-mail: demunck@oewams.nl
Internet: www.austria-tourism.at/nl