PERSBERICHT - 15 DECEMBER 2001

Duitsland

Persinformatie
Duits Verkeersbureau

December 2001


Fietsen waar de Berlijnse Muur eens liep

Veel toeristen die tegenwoordig Berlijn bezoeken vragen zich af waar de `Muur' ooit liep. Het vroegere verloop van het verfoeide obstakel is nog slechts op weinig plaatsen vast te stellen, doordat in de tijd van de `Wende' de meeste sporen ervan werden uitgewist. Maar wie wil weten hoe het zat kan dat aan de hand van een pas verschenen boekje goed achterhalen. Het is getiteld Berliner Mauer-Radweg, geschreven door Michael Cramer en uitgegeven door de uitgeverij Esterbauer in het Oostenrijkse Rodingersdorf. Het beschrijft een 160 kilometer lange fietsroute die in grote lijnen de plekken volgt waar de Muur eens liep. De gedetailleerde routebeschrijving wordt gesteund door kaarten.

De route voert langs plaatsen met bekende namen die herinneren aan de vele schokkende gebeurtenissen rondom de Muur, zoals Checkpoint Charlie, de Bernauer Strasse, de Potsdamer Platz en het Invalidenfriedhof. De route is verdeeld over veertien etappes en kan ook met inline skates worden afgelegd. Begin- en eindpunten van de etappes zijn steeds bij spoorwegstations - wat handig is voor fietstoeristen, omdat in de S-Bahn en de regionale treinen in en om Berlijn fietsen kunnen worden meegenomen.

De auteur van het boekje is plaatsvervangend fractievoorzitter van Bündnis 90/Die Grünen in de Huis van Afgevaardigden van Berlijn De gids kost 19.80 DM/9.90 Euro en is te koop bij boekhandels en fietswinkels in en om Berlijn, maar kan ook worden besteld bij de uitgever.

Meer info/en of bestellingen:
Verlag Esterbauer, Hauptstrasse 31, A-3751 Rodingersdorf, Oostenrijk, tel. 00 43.2983 289 820, fax 00 43.2983 289 82 550 en e-mail: bikeline@esterbauer.com