NED. ORG. VRIJWILLIGERSWERK

Vier winnaars vrijwilligersprijzen Slotmanifestatie

De Liemers, gemeente Den Haag, Shell Cares en autobedrijf Brouwers winnen Complimenten!
Prijsuitreikingen voor vrijwilligersprojecten, gemeenten en bedrijven
Tijdens de Slotmanifestatie COMPLIMENT!, de afsluiting van het Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001 op 15 december in Gelredome te Arnhem, werden de prijswinnaars van diverse prijzen bekendgemaakt. De eerste prijs voor het Nationale Compliment ging naar Sport-& Spelinstuif De Liemers uit Didam. Gemeente Den Haag werd uitgeroepen tot beste vrijwilligersgemeente van het jaar. Shell Cares en autobedrijf Brouwers wonnen respectievelijk het Nationale en het Lokale Ondernemerscompliment. De prijsuitreikingen werden rechtstreeks uitgezonden door de KRO.

De prijzen

Stichting Sport- en Spel De Liemers wint het Nationale Compliment Het vijfde Nationale Compliment, dé prijs voor vrijwilligersprojecten, had dit jaar als thema ondernemend en onbetaalbaar. Het Nationale Compliment ging daarom dit jaar naar het project dat in de ogen van de jury op een initiatiefrijke en creatieve wijze opereert, en laat zien hoe belangrijk, onmisbaar en onbetaalbaar vrijwilligerswerk en vrijwilligers zijn. Onder voorzitterschap van Maartje van Weegen heeft een vakjury de drie winnende projecten geselecteerd. De eerste prijs, f 25.000,-, ging naar Stichting Spel-en Sportinstuif De Liemers uit Didam. De tweede prijs van f 15.000,- werd gewonnen door De Arnhemse Uitdaging uit Arnhem. De Vrienden van de kerk op de Kranenburg uit gemeente Vorden kregen de derde prijs van f 10.000,-.

Voor de publieksprijs kon er, net als voor de andere prijzen, een stem worden uitgebracht via www.vrijwilligerswerk.nl. De publieksprijs voor het Nationale Compliment ging naar het project Kunst voor Kids uit Schoorl. Het Nationale Compliment is een initiatief van Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) en wordt ondersteund door de Rabobank.

Den Haag vrijwilligersgemeente van het jaar
Het Gemeentencompliment werd in het kader van het Internationaal Jaar van Vrijwilligers voor de eerste keer uitgereikt. Onder voorzitterschap van Louise Groenman, (kamer)commissie Stimulering Lokaal Vrijwilligersbeleid, koos de jury Den Haag als meest actieve gemeente van het jaar die met haar activiteiten heeft bijgedragen aan de doelstellingen van het Jaar, namelijk netwerken, faciliteren, promotie en erkennen van vrijwilligerswerk. De tweede prijs werd door gemeente Amersfoort in ontvangst genomen en Sittard-Geleen viel als derde in de prijzen.
De gemeente Amersfoort werd ook door het publiek uitgroepen als winnaar.

Shell Cares en Garage Brouwers uit Roermond ondernemers van het jaar Net als het Gemeentencompliment werd ook het Ondernemerscompliment voor de eerste keer uitgereikt. Ook ondernemers dragen immers nationaal, maar zeker ook lokaal, hun steentje bij aan het stimuleren en ondersteunen van vrijwilligerswerk. Vandaar dat er in deze categorie twee prijzen zijn uitgereikt: het Nationale en Lokale Ondernemerscompliment. Onder voorzitterschap van Gerrit Ybema, Staatssecretaris Economische Zaken, hebben de juryleden zich gebogen over de genomineerden. Shell Cares van Shell Nederland B.V. en Garage Brouwers uit Roermond wonnen beiden een eerste prijs voor respectievelijk het Nationale en het Lokale Ondernemerscompliment. De publieksprijs voor het Nationale Ondernemers-compliment ging naar Hema. Maas en Mijn/Maas en Geleenbode, een lokaal weekblad uit Sittard, werd gekozen tot winnaar van de publieksprijs voor het Lokale Ondernemerscompliment.

Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001
De Slotmanifestatie was één van de activiteiten die plaatsvonden in het kader van het Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001. Het hele jaar is wereldwijd aandacht gegeven aan vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. Die aandacht stimuleert de erkenning, ondersteuning, en promotie van vrijwilligerswerk, zodat uiteindelijk meer mensen vrijwillig actief worden en blijven. De uitvoering van de landelijke activiteiten vielen onder de bestuurlijke verantwoordelijkheid van het Nationaal Comité 2001, onder voorzitterschap van P.C.(Tineke) Lodders-Elfferich, 1e kamerlid voor het CDA. Een speciaal in het leven geroepen Projectbureau IJV2001 coördineerde de landelijke activiteiten in nauwe samenwerking met Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV).

///////////// Einde
bericht/////////////////////////////////////

Noot voor de pers
Meer informatie verstrekt Nienke van Helden, Manager Communicatie en Voorlichting Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (tel. 030 2319844, 06 22791807, email nvhelden@nov.nl) of Narda Berendse, projectleider Communicatie en Voorlichting (tel. 030 2319844, email nberendse@nov.nl).U kunt ook de website bekijken: www.vrijwilligerswerk.nl.

Bijlage

Nationale Compliment


- Juryleden
Maartje van Weegen, redacteur/presentator NOS-televisie Jan Willem Duyvendak, directeur Hilde Verwey Jonker Instituut Bert Mertens, directeur Rabobank Nederland
Adrie de Lange, Zwembad de Koet uit Kockengen (3de prijswinnaar Nationale Compliment 2000)


- Winnaars

1. Sport- en Spelinstuif De Liemers- Didam De jury: 80 toegewijde vrijwilligers zorgen ervoor dat 180 mensen met een verstandelijke handicap tegen uitzonderlijke lage kosten wekelijks kunnen deelnemen aan sport- en spelactiviteiten. Dit doen ze al sinds 1975! Een fantastische prestatie!


2. De Arnhemse Uitdaging- Arnhem
De jury: Een uitermate ondernemend project dat op structurele wijze de leefbaarheid in wijken in Arnhem verbetert. De samenwerking met het bedrijfsleven is een voorbeeld voor anderen.


3. Stichting Vrienden van de Kerk op de Kranenburg- Vorden De jury: De jury complimenteert de uitzonderlijke gemeenschapszin die de 80 vrijwilligers van diverse gezindten ertoe bracht een goedlopend museum op te zetten en daarmee een monumentaal kerkgebouw behoedde voor de sloop.


4. Publieksprijs: Kunst voor Kids uit Schoorl Kunst en Kids stimuleert kinderen kunstzinnig en creatief bezig te zijn en laat zien dat ze meer kunnen dan alleen maar knutselen.

Gemeentecompliment


- Juryleden
Louise Groenman (voorzitter), (kamer)commissie Stimulering Lokaal Vrijwilligersbeleid
Humberto Tan, verslaggever NOS en lid van het Comité van Aanbeveling van het IJV 2001
Cees van de Bos, directeur van de vrijwilligerscentrale Arnhem Jeannet van Abeelen, Vereniging van Nederlandse Gemeenten


- Winnaars

1. Den Haag
De jury: Den Haag is een gemeente die op inspirerende en aansprekende wijze beleid en activiteiten heeft ontwikkeld, passend bij de vier doelstellingen van het Internationaal Jaar.


2. Amersfoort
De jury: Deze gemeente heeft een breed scala aan activiteiten georganiseerd en is een uitstekend voorbeeld van wat een vruchtbare en creatieve samenwerking tussen de gemeente en het Lokale Comité kan opleveren.


3.Sittard-Geleen
De jury: Dit is hét voorbeeld van een recentelijk ontstane gemeente die ook na de gemeentelijke herindeling in staat is gebleken het vrijwilligersbeleid van de grond te krijgen.


4. Publieksprijs: Amersfoort
De gemeente en het Lokale Comité van Amersfoort hebben in 2001 veel activiteiten georganiseerd.

Nationale Ondernemerscompliment


- Juryleden
Gerrit Ybema, Staatssecretaris Economische Zaken Martin Smulders, Landelijk Coördinator Samenleving & Bedrijf Bram Rutgers van der Loeff, VNO-NCW
Mario van Mierlo, MKB Nederland


- Winnaars

1. Shell Cares van Shell Nederland B.V. De jury: Doordat Shell Cares hoog inzet op één maatschappelijk project en een duurzame samenwerking met één organisatie, levert ze een structurele bijdrage aan een landelijk project dat straks op eigen kracht verder kan. Een goed voorbeeld voor andere bedrijven!


2. Fortis Foundation
De jury: De jury vindt dat Fortis Foundation op grote schaal aan maatschappelijke betrokkenheid werkt. In een jaar tijd hebben maar liefst 1200 medewerkers zich ingezet voor vrijwilligersprojecten.


3. TNT, Vrijwilliger van de maand
De jury: TNT stimuleert op een originele manier haar medewerkers met dit project. Daarnaast wordt ook de vrijwilligersorganisatie in het zonnetje gezet. Het initiatief is ontstaan vanuit de afdeling Human Resource Management en is goed verankerd in het bedrijf.


4. Publieksprijs: Hema
Bij het project Hema Helpende Handen zijn de medewerkers van Hema aan de gang gegaan als vrijwilliger.

Lokale Ondernemerscompliment


- Juryleden
Gerrit Ybema (Staatssecretaris Economische Zaken) Martin Smulders (Landelijk Coördinator Samenleving & Bedrijf) Bram Rutgers van der Loeff (VNO-NCW)
Mario van Mierlo (MKB Nederland)


- Winnaars

1. Garage Brouwers, Roermond
De jury: Door het gratis beschikbaar stellen van ruimte, en o.a. catering- en kopieerfaciliteiten aan de fanfare st-Laurentius en aan andere verenigingen levert het garagebedrijf een belangrijke bijdrage aan het verenigingsleven. Een mooi voorbeeld van verwevenheid van een bedrijf met de maatschappij.


2. Allison Reclamemakers, Deventer
De jury: Dit bedrijf toont een grote betrokkenheid bij maatschappelijke kwesties en ondersteunt de vrijwilligerscentrale actief bij het bereiken van het publiek.


3. Dagblad de Stem, Breda
De jury: De Stem verdient een pluim omdat ze met haar structurele berichtgeving een positieve injectie geeft aan het vrijwilligerswerk.


4. Publieksprijs: Maas en Mijn/Maas en Geleenbode Dit lokale weekblad heeft zitting in het Lokaal Comité Sittard en draagt op diverse manieren bij aan het lokale vrijwilligerswerk.

15 dec 01 21:31