Korps: Groningen, plaats: Diverse 15-12-2001
Politiebericht Groningen
Zaterdag 15 december 2001

Dagelijkse berichten

Groningen: man met wapen aangehouden
In de woning van zijn vriendin aan de Soerabajastraat in Groningen heeft de politie vrijdagnacht een 28-jarige Stadjer aangehouden. De man wordt verdacht van mishandeling, bedreiging en wapenbezit. Hij bezocht samen met zijn vriendin een café aan de J.C. Kapteynlaan. Daar kreeg het stel ruzie waarbij de man zijn vriendin sloeg en daarna de kroeg verliet. Zijn vriendin (24) bleef achter en waarschuwde de politie omdat zij niet meer naar huis durfde vanwege het feit dat zij meerdere keren door haar vriend zou zijn mishandeld en bedreigd. De man keerde korte tijd later weer terug in het café waarbij hij, ook tegen andere bezoekers, opnieuw bedreigingen uitte. Uit onderzoek bleek dat de man in het bezit kon zijn van een vuurwapen. Hij werd slapend in de woning van zijn vriendin aangetroffen en aangehouden. Bij hem werd een pistool met bijbehorende munitie aangetroffen. De man is meegenomen naar het bureau en ingesloten voor nader onderzoek en verhoor. Het wapen en de munitie zijn in beslag genomen en worden nader onderzocht.

Groningen: dronken man aangehouden
De politie heeft vrijdagavond op de Grote Markt in Groningen een 37-jarige man uit Zuidlaren aangehouden wegens openbare dronkenschap. De man werd door voorbijgangers met een hoofdwond aangetroffen. Hij bleek onder invloed van de drank te zijn gevallen. Na te zijn behandeld door ambulancepersoneel is de man ter ontnuchtering ingesloten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Bellingwolde: automobilist onder invloed
Tijdens een routinecontrole op de Tweekarspelenweg in Bellingwolde heeft de politie vrijdagavond een 48-jarige automobilist uit Bellingwolde aangehouden. De man bleek te diep in het glaasje te hebben gekeken. Hij werd meegenomen naar het bureau waar bij de ademanalyse een bloedalcoholgehalte van 1.75 promille werd gemeten. De man is na verhoor met een dagvaarding en een rijverbod van 9 uur heengezonden.

Stadskanaal: bromfietser gewond na ongeval
Een 72-jarige man uit Stadskanaal is vrijdagmiddag gewond bij een ongeval op de Hoofdstraat in Stadskanaal. De man haalde op zijn snorfiets een fietsend meisje in. Toen hij naast haar reed sloeg het kind (10) plotseling linksaf. Ze werd aangereden door de snorfietser die na de botsing kwam te vallen. De bejaarde man liep hoofdletsel op en is naar een ziekenhuis gebracht. Het meisje liep geen letsel op.

Ter Apel: Duitse automobilist onder invloed
Op de Hoofdstraat in Ter Apel heeft de politie vrijdagnacht een 29-jarige automobilist uit het Duitse Lubars Glienicke aangehouden. De man bleek bij een alcoholcontrole te veel te hebben gedronken. De ademanalyse op het bureau wees een alcoholpromillage van 1.15 promille uit. Met een rijverbod van 5 uur een dagvaarding kon de man na verhoor gaan.

Hoogezand: autodieven aangehouden
De politie heeft vrijdagavond in de Kerkstraat in Hoogezand een 21-jarige man uit Groningen en een 16-jarige vrouw uit Assen aangehouden. Beiden werden door surveillerende politiemensen in een auto aangetroffen die op 12 december bleek te zijn gestolen in Groningen. De auto reed over de Hoofdstraat in Hoogezand en de bestuurder ging er met grote snelheid vandoor na het zien van een politieauto. In de Kerkstraat ramde hij bijna een geparkeerde auto en verloor kort daarna de macht over het stuur van de wagen. De auto maakte een draai en kwam tot stilstand waarop de bestuurder uit de auto kon worden gehaald. De man bleek onder invloed van alcohol (0.75 promille). De bedrading van de auto bleek te zijn doorverboden en een portierslot was geforceerd. Bij zijn aanhouding was de verdachte in het bezit van diverse (auto)inbrekersgereedschappen. Hij werd samen met de 16-jarige vrouw naar het bureau gebracht. Beiden zijn voor nader onderzoek en verhoor ingesloten. De gestolen auto is naar het politiebureau gebracht en wordt terug gegeven aan de eigenaar.

Lauwersoog: tasjesdief aangehouden
Na door getuigen te zijn betrapt bij het stelen van een handtas heeft de politie vrijdagmiddag op de Zeedijk in Lauwersoog een 57-jarige man uit Enschede aangehouden. De man vroeg in een restaurant een andere bezoekster om en vuurtje. Nadat hij dit had gekregen begaf hij zich weer naar zijn eigen plek in het restaurant. Toen de vrouw, een 32-jarige inwoonster van De Meern, kort daarop weg wilde gaan miste ze haar tas. Onder het tafeltje waar de betrokken man had gezeten vond zij haar mobiele telefoon terug. Buiten het restaurant troffen de vrouw en een aantal kennissen de man aan. De man ontkende iets met de diefstal te maken te hebben maar bleek wel in het bezit te zijn van twee bankpassen van de vrouw. De man verklaarde tegenover de vrouw niet weten hoe hij aan die passen kwam maar wilde wel helpen zoeken naar de tas. Vervolgens liep hij direct naar de plek waar de tas kort daarna werd gevonden. De man is vervolgens overgedragen aan de inmiddels gewaarschuwde politie. Hij is meegenomen naar het bureau en voor nader onderzoek en verhoor ingesloten.

Groningen: brand door elektrische deken
Mogelijk door kortsluiting in lang ingeschakelde deken ontstond vrijdagavond brand op een zolderkamer van een woning aan de Basaltstraat in Groningen. De bewoonster van de woning na een brandlucht waar en ging op onderzoek uit. Op de kamer van haar zoon trof ze een smeulend bed aan. De elektrische deken bleek nog aan te staan. De brandweer kwam en had de brand snel onder controle. Daardoor bleef de schade beperkt.

Groningen: openbare dronkenschap
In de Curacaostraat in Groningen heeft de politie vrijdagmiddag een 40-jarige man en een 46-jarige man, beide uit Groningen aangehouden wegens openbare dronkenschap. Beide mannen waren door een bewoner van een woning aan de Curacaostraat uit zijn huis gestuurd maar bleven schreeuwend in de buurt rondhangen. Ze verkeerden beide zwaar invloed van drank en zijn ter ontnuchtering door de gewaarschuwde politie meegenomen en ingesloten. Ze krijgen een bekeuring voor openbare dronkenschap.

Provincie Groningen: aanrijdingen door gladheid Tengevolge van de gladheid door ijzel zijn zaterdagmorgen op diverse plaatse in de provincie Groningen meerdere verkeersongevallen ontstaan. Tussen 05.00 uur en 09.00 uur kwamen bij de politie 41 meldingen van ongevallen binnen. In alle gevallen bleek de gladheid op de één of andere manier te maken hebben met de glijpartijen. Bij slechts drie ongevallen liepen mensen letsel op. Een fietsster, die door de gladheid kwam te vallen aan de Talmaweg in Uithuizen, werd met beenletsel naar een ziekenhuis gebracht. Bij een verkeersongeval op de A7 bij Leek, waarbij vier autos betrokken waren, raakte een vrouw licht gewond. Op de Weg der Verenigde Naties in Groningen liep een automobilist eveneens licht letsel op nadat hij tegen een vangrail belandde als gevolg van een botsing met een andere auto. Verschillende autos raakten zo zwaar beschadigd dat ze door een bergingsbedrijf moesten worden afgesleept. De Weg der Verenigde Naties in Groningen is in verband met een aanrijding korte tijd afgesloten geweest.

Groningen: camper brandt uit
Vermoedelijk door brandstichting ontstond vrijdagnacht brand in een aan de Florakade in Groningen geparkeerde kampeerauto. Surveillerende politiemensen zagen vlammen uit de auto slaan en lieten de brandweer waarschuwen. Die bluste de brand maar kon niet voorkomen dat de wagen geheel uitbrandde. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de brandoorzaak.

Groningen: fietsendief
In de Rode Weeshuisstraat in Groningen heeft de politie vrijdagnacht een 30-jarige man uit Groningen aangehouden. De man werd opgepakt toen hij met een fiets met een verbroken slot uit de Weeshuisang kwam. Kort daarvoor hadden te voet surveillerende politiemensen een aantal harde knallen gehoord en op de plek waar de fiets vermoedelijk heeft gestaan lag een baksteen. Ook bleek de man met de fiets bloed aan zijn handen te hebben. Hij werd meegenomen naar het bureau waar hij de diefstal bekende. De man is na verhoor heengezonden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor diefstal.

Groningen: belediging
Op de Grote Markt in Groningen heeft de politie vrijdagnacht een 16-jarige jongen uit Groningen aangehouden. De jongen werd samen met een vriend de toegang tot een horecagelegenheid aan de Grote Markt geweigerd. Zijn ongenoegen daarover uitte hij tegen surveillerende politiemensen die hij daarbij meerdere keren uitschold. Daarop is hij voor belediging aangehouden en naar het politiebureau gebracht. De knaap verzette zich tegen de aanhouding. Hij bekende belediging en verzet. Tegen is daarvoor terzake beide feiten proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: alcoholcontroles
Op verschillende plaatsen in de stad Groningen heeft de politie vrijdagavond en nacht alcoholcontroles gehouden. Daarbij werden vele tientallen bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Twaalf automobilisten werden aangehouden omdat ze teveel hadden gedronken. De alcoholpromillages liepen uiteen van 0.52 tot 1.75. Elf verdachten zijn na verhoor met een dagvaarding en rijverbod uiteenlopend van één tot negen uur heengezonden. Een 31-jarige Poolse automobilist werd vrijgelaten nadat hij na overleg met de Officier van Jutsitie een boete van 1300 D-mark had betaald. Van twee automobilisten werd het rijbewijs ingevorderd.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (30 ct/min ).