Nederlandse Vereniging van journalisten

Generiek hergebruik te vaag

De aanwezige leden van de sectie Freelance hebben zaterdag 15 december, tijdens de jaarvergadering, diverse kanttekeningen geplaatst bij het concept Model-contract NVJ/NDP.
Het begrip Generiek Hergebruik werd als ' te vaag' beschouwd. Aan de hand van voorbeelden of door middel van een aanpassing van de definitie moet de reikwijdte van dit begrip worden verduidelijkt. Tegen toestemming voor generiek hergebruik voor onbepaalde tijd had de meerderheid van de aanwezigen geen bezwaar, mits deze toestemming alleen voor de archieffunctie geldt. Ook waren er vragen over doorplaatsing van artikelen in andere dagbladtitels. Voor zover daarvoor geen toestemming wordt gegeven bij sluiting van het contract, betreft dit een vorm van specifiek hergebruik, waarvoor afzonderlijke toestemming is vereist. De definitie van Specifiek Hergebruik moet op dit punt worden aangepast.
Kritiek was er op het feit dat het model van uitgeverszijde niet als een voor hen bindend minimum werd beschouwd, waardoor het freelancers geen garantie biedt.

De aanwezigen hebben niet ingestemd met het voorliggende modelcontract, maar de onderhandelingsdelegatie verzocht met de NDP-vertegenwoordiging de gewenste aanpassingen te bespreken. Als voorwaarde geldt daarbij dat het contract door de NDP aan zijn leden als bindend wordt voorgeschreven, in die zin dat slechts afwijkingen ten gunste van freelancers mogelijk zijn.

De leden krijgen tot 8 januari hun mening over het concept-modelcontract nog geven via freelance@nvj.nl .