NED. ORG. VRIJWILLIGERSWERK

Vrijwilligersprojecten en gemeenten genomineerd voor prijzen

Als afsluiting van het Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001 (IJV 2001) vindt op 15 december het COMPLIMENT! plaats, een spectaculaire slotmanifestatie in Gelredome in Arnhem. Een feestelijk evenement speciaal bedoeld om de vrijwilligers in een verdiend zonnetje te zetten. Er worden 30.000 mensen verwacht.

Feestelijke uitreiking prijzen

Tijdens de manifestatie ontvangen de drie beste vrijwilligersprojecten van 2001 het Nationale Compliment en wordt de Vrijwilligersgemeente van het jaar bekendgemaakt. Daarnaast worden aan bedrijven die het gemeentelijke vrijwilligerswerk ondersteunen prijzen uitgereikt en vallen ook individuele vrijwilligers in de prijzen. De nominaties voor het Nationale Compliment en de Vrijwilligersgemeente van het jaar zijn nu vastgesteld. De nominaties voor de andere categorieën zijn begin november bekend.

De uitreiking vindt op 15 december 's avonds plaats tijdens een groots feest en wordt opgeluisterd door optredens van nationale en internationale topartiesten.

Nationale Compliment

Uit 700 inzendingen zijn 20 projecten genomineerd die in aanmerking komen voor geldprijzen van resp. fl. 10.000, fl. 15.000 en fl. 25.000. Een overzicht van de projecten kunt u opvragen bij Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk.Het Nationale Compliment is een initiatief van de Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) en wordt ondersteund door de Rabobank. De prijs wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt en is dé prijs voor opvallende en inspirerende vrijwilligersprojecten. Het thema is dit jaar ondernemend en onbetaalbaar. 2001 is een bijzonder jaar om het Nationale Compliment uit te reiken. Immers, 2001 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van Vrijwilligers (IJV 2001). Hoe gebruiken vrijwilligersorganisaties dit jaar om hun projecten een extra impuls te geven? Hoe motiveren en inspireren zij hun vrijwilligers voor het onbetaalbare werk (letterlijk en figuurlijk) dat ze verrichten?
Bewandelen ze hiervoor verrassende wegen? Maken ze gebruik van niet direct voor de hand liggende middelen en oplossingen of werken ze samen met partners uit andere sectoren, zoals bedrijfsleven en overheid? Kortom, hoe ondernemend zijn ze hierin? Het Nationale Compliment gaat dit jaar naar het project dat in de ogen van de jury op een initiatiefrijke en creatieve wijze opereert, en laat zien hoe belangrijk, onmisbaar en onbetaalbaar vrijwilligerswerk en vrijwilligers zijn.

De jury bestaat uit M. (Maartje) van Weegen (voorzitter), redacteur/presentator NOS-televisie, Prof. Dr. J. (Jan Willem) Duyvendak van het Hilde Verwey Jonker Instituut en drs. H.H.J. (Bert) Mertens, Directeur Rabobank Nederland.

Vrijwilligersgemeente van het jaar

17 gemeenten hebben zich kandidaat gesteld om in aanmerking te komen voor de prijs voor de meest actieve gemeente op het gebied van vrijwilligerswerk. Daarvan zijn 5 gemeenten genomineerd (Amersfoort, Breda, Den Haag, Sittard-Geleen, Zijpe)
Tijdens het Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001 vinden juist op lokaal niveau talloze activiteiten en evenementen plaats. De gemeente die het meest actief geweest is in 2001 en met haar activiteiten heeft bijgedragen aan de doelstellingen van het Jaar: Netwerken, Faciliteren, Promotie en Erkennen van vrijwilligerswerk ontvangt op 15 december een prijs.
De jury bestaat uit drs. L.S.(Louise) Groenman (voorzitter), (kamer)commissie Stimulering Lokaal Vrijwilligersbeleid, Humberto Tan, verslaggever NOS en lid van het Comité van Aanbeveling van het IJV 2001, C.(Cees) van de Bos, directeur van de vrijwilligerscentrale Arnhem en drs. A.M.M. (Jeannet) van Abeelen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001

De Slotmanifestatie is één van de activiteiten die plaatsvinden in het kader van het Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001. Het hele jaar wordt wereldwijd aandacht gegeven aan vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. Die aandacht stimuleert de erkenning, ondersteuning, en promotie van vrijwilligerswerk, zodat uiteindelijk meer mensen vrijwillig actief worden en blijven. De uitvoering van de landelijke activiteiten vallen onder de bestuurlijke verantwoordelijkheid van het Nationaal Comité 2001, onder voorzitterschap van P.C.(Tineke) Lodders-Elfferich, 1e kamerlid voor het CDA

Einde bericht

Noot voor de pers

Meer informatie verstrekt Nienke van Helden, Manager Communicatie en Voorlichting Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (tel. 030 2319844, 06 22791807 of email nvhelden@nov.nl) of Narda Berendse, projectleider Communicatie en Voorlichting (tel. 030 2319844 of email nberendse@nov.nl). U kunt ook de website bekijken: www.vrijwilligerswerk.nl.

25 okt 01 11:11